„Mireasa Ţarului” la Teatrul Naţional de Operă şi Balet

ianuarie 31st, 2014

Data: 31 Ianuarie 2014, 18:00 Vineri
Locul: Teatrul Naţional de Operă şi Balet
Telefon Rezervări: 022 24-51-04

„Mireasa Ţarului”, Operă în patru acte de N.R.Korsakov.
Opera „Mireasa Ţarului” a fost creată după drama omonimă scrisă de dramaturgul, traducătorul şi poetul rus Lev Mei (1822—1862). Pentru prima dată Rimski-Korsakov a făcut cunoştinţă cu conţinutul lucrării încă în 1868, la sugestia dirijorului şi compozitorului rus Mili Balakirev, dar din acel moment şi până compozitorul a purces la crearea operei au trecut 30 de ani.
Procesul de creare a durat timp de 10 luni, din februarie 1898, urmând ca la 22 octombrie 1899 pe scena Teatrului de Operă Privată S.I. Mamontov din Moscova să aibă loc premiera mondială a operei.

Evenimentele descrise de Lev Mei în drama sa „Mireasa Ţarului” ( piesa a fost creată în 1849) se desfăşoară în epoca tragică a lui Ioan cel Groaznic în perioada bântuită de rivalitatea crâncenă ce exista între opricină şi boerime. Lupta, care a contribuit la unificarea statului rus, a fost însoţită de numeroase manifestări de despotism şi tiranie. Situaţia tensionată a epocii, reprezentanţii diferitor pături sociale, viaţa de zi cu zi au fost descrise în piesă cu deosebită veridicitate.
Subiectul operei create de Rimski- Korsakov nu a suferit modificări esenţiale. Libretul scris de Iliya Tiumenev (1855—1927), conţine multe versuri din dramă. Marfa, miresa ţarului, este una dintre cele mai fermecătoare figuri feminine în creaţia lui Rimski-Korsakov. Imaginii pure şi luminoase a Marfei i se opune cea a lui Greaznoi – viclean şi autoritar, care-şi realizează scopurile cu orice preţ; dar în acelaşi Greaznoi are o inimă fierbinte şi devine victima propriei pasiuni. Remarcabile sunt imaginile convingătoare ale amantei părăsite de Greaznoi – Liubaşa, sinceritatea şi inocenţa juvenilă a lui Lîkov, cruzimea şi caracterul calculat al lui Bomelii. Cu toate că figura lui Ioan cel Groaznic, care dirijează asemeni unui păpuşar soarta eroilor dramei, apare în operă doar în actul doi pentru câteva clipe (această scenă lipseşte în drama lui Lev Mei), prezenţa sa invizibilă este resimţită pe parcursul întregii opere.

Acţiunea are loc în aşezarea Alexandrovscaia în toamna anului 1572.Alte articole