Aventuri solitare

iunie 21st, 2012

„La Octavian Paler autobiograficul se încarcă de atributele mitologicului, iar mitologia antică – transformată în utopie personală – pulsează de dramatismul «modern» al experienţei biografice.
Aventuri solitare cuprinde trei trepte ale discursului de tip diaristic, fiind alcătuita practic din trei cărţi autonome: un Jurnal la mare, unde solitudinea protagonistului e maximă; un Contrajurnal la mare, în care o croazieră a scriitorilor pe Marea Neagră şi Marea Egee deschide contemplaţia solitară spre «aventura» unei călătorii nu lipsite de pitoresc şi invăţăminte; în fine, un mai amplu Jurnal american, unde contactul cu alteritatea radicală a Lumii Noi dă naştere unei naraţiuni dinamice şi provocatoare. Avem de-a face prin urmare cu trei ipostaze ale aventurierului solitar: contemplativul deziluzionat şi nostalgic, observatorul moralist şi estet, martorul critic şi implicat.
Nu ştiu dacă Octavian Paler a avut ceva de câştigat de pe urma «melancoliilor şi nostalgiilor» trecutului, a inactualităţii şi a iluziilor sale pierdute. Dar literatura sa, cu siguranţă, a avut.”  (Paul Cernat)


Citeste aici cartea


Alte articole