Corecţii (Ediţia 2011)

februarie 27th, 2012
Corecţii este o capodoperă tragicomică despre o familie care se fărîmiţează, într-o epocă a satisfacţiilor facile. Întinzîndu-se din Midwest-ul de la jumătatea secolului trecut pînă pe Wall Street şi în Europa răsăriteană de astăzi, Corecţii are la bază lumea demodată a virtuţilor civice şi a inhibiţiilor sexuale într-un contrast violent cu vremea locuinţelor supravegheate electronic, a educaţiei liberale, a îngrijirilor de sănătate mentală făcute din cărţi de popularizare şi a lăcomiei globalizate. De un realism bogat, un umor intunecat şi un umanism profund, cartea îl confirmă pe Jonathan Franzen ca pe unul dintre cei mai fini comentatori ai societăţii şi spiritului american.
După aproape cincizeci de ani de cînd este soţie şi mamă, Enid Lambert doreşte puţină relaxare. Deşi Alfred, soţul ei, este pe cale de a pierde bătălia cu boala Parkinson, iar copiii au plecat de mult de acasă, fiecare eşuînd într-un fel sau în altul, Enid şi-a stabilit un tel aproape imposibil de atins: reunirea întregii familii pentru un ultim Crăciun petrecut în casa părintească.
 
Corecţii stă alături de Casa Buddenbrook a lui Thomas Mann… O operă desăvîrşită.” (Michael Cunningham, autorul romanului Orele)
Corecţii este romanul pe care-l aşteptam cu toţii. O uluitoare anatomie a unei familii disfuncţionale. O carte facută să dureze.” (Esquire)
„În cazul lui Jonathan Franzen, a fost nevoie de zece ani de corecturi pentru a scrie romanul, opt ani de privaţiuni, de rigori autoimpuse şi de trudă. Dacă America l-a ratat pe Fitzgerald, n-avea să-l mai rateze şi pe Franzen, reincarnarea hiper-romantică a tânărului autor «blestemat».” (Les Inrockuptibles)
„Cel mai important, mai curajos şi mai ambiţios roman pe care l-am citit în ultimii ani.” (Pat Conroy)

„Deopotriva comica si coroziva, amenintatoare si emotionanta, Corectii ne infatiseaza zbaterea unei familii americane timp de doua generatii.” (The New York Times)

Citeste aici cartea


Alte articole