De veghe în lanul de secară

iunie 15th, 2012

O nouă traucere pentru tinerii de astăzi. La câteva decenii după traducerea de referinţă, Editura Polirom propune o versiune nouă, tânără, a romanului-cult De veghe în lanul de secară.

 

Situată de ani de zile în topul preferinţelor cititorilor din România, De veghe în lanul de secară continuă să fie, la peste cincizeci de ani de la apariţie, cartea de căpătâi a adolescenţei. Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum, la 16 ani, şi ai căror parinţi s-au născut, probabil, în aceeaşi perioadă ca şi romanul, e că trec prin aceleaşi episoade, angoase şi mirări precum Holden Caulfield. Doar că el nu folosea atât de des cuvântul „cool” şi nu naviga pe Internet. Iar când simţea nevoia s-o sune pe fata de care era îndrăgostit, ori renunţă, pentru că nu avea chef, ori intra în prima cabină de telefon. Problemele lui rămân însă, şi chiar şi modul în care sunt rezolvate: prin revoltă, prin negare sau, uneori, prin ignorarea lor.

 

Există voci care se întreabă de ce totuşi a avut romanul un succes atât de uimitor, în toată lumea şi, deja, de atâţia ani. În fond, nu e singura carte care-şi păstrează prospeţimea cu trecerea timpului. E vorba despre altceva, un ceva despre care s-au scris zeci de mii de pagini. Ceva imposibil de sintetizat într-o scurtă prezentare. Poate, pur şi simplu, e o carte foarte-foarte bună. Atât. Alăturaţi-vă milioanelor de tineri care au citit-o şi veţi înţelege.


Citeste aici cartea


Alte articole