Fuck the cool. Spune-mi o poveste

martie 15th, 2012

La un an după debutul editorial cu texte critice, Costi Rogozanu revine cu un surprinzător volum de povestiri, foarte bine controlate stilistic, în care literatura cool este incadrată de tuse satirice. Fuck the cool. Spune-mi o poveste este, prin ea însăşi, o pledoarie pentru poveste, iar mijloacele stilistice care „îmbracă” naraţiunea aduc plusul de savoare absolut necesar literaturii de prima mână. Costi Rogozanu debutează în proză cu siguranţa celui care a ştiut dintotdeauna că are ceva de spus şi s-a hotărât s-o facă numai după ce şi-a asigurat accesul la „instrumentele” reale ale literaturii.

„Literatura dă dreptul revoltei împotriva exprimării reţinute, dă dreptul unor revolte inutile şi dure în viaţa ta intimă sau a altora. Defamiliarizează. Literatura dă dreptul la impostură, la autoeroizare. Am vrut să spun poveşti şi mi-a ieşit o imensă dorinţă de a comunica adânc cu personajele, de a le verifica tot timpul reacţiile. Literatura dă dreptul la o speranţă inutilă şi scârboasă, ceva asemănător cu senzaţia pe care o ai după ce plăteşti biletul la loterie şi, mai ales, după ce ai încheiat imensul act creativ de a alege nişte numere.” (Costi Rogozanu)

„Am fost mereu pe dinăuntru un trend-hunter. Deşi nu eram cool, aveam un simţ deosebit în a identifica orice trend, orice era hype pe lumea asta…”(Costi Rogozanu)

Citeste aici cartea


Alte articole