Iubirile croitoresei

martie 22nd, 2012

Excepţionalul debut al Mariei Duenas este o carte vândută în peste 1 milion de exemplare în Spania.
Romanul se află în curs de traducere în peste 25 de limbi şi urmează să fie adaptat pentru TV, într-o miniserie de 13 episoade care se vor difuza la sfârşitul acestui an.

În lunile premergătoare insurecţiei franchiste, tânăra croitoreasă Sira Quiroga părăseşte Madridul, mânată de nemărginita iubire pentru un bărbat aproape necunoscut. Se stabileşte împreună cu acesta în Tanger, oraş monden, exotic şi vibrant, unde i se întamplă ceva ce nici nu-şi poate imagina. Căci aici va fi Sira şi trădată, şi părăsită.
Singura, copleşită de datoriile lăsate de fostul iubit, pleacă la Tetuan, capitala Protectoratului spaniol al Marocului. Prin manevre nu tocmai ortodoxe şi ajutată de prieteni de o reputaţie îndoielnică, Sira îşi făureşte o nouă identitate şi deschide un elegant salon de croitorie, pentru cliente venite de departe şi al căror prezent e greu de ghicit.
La sfârşitul războiului civil din Spania, când în Europa stă să izbucnească al Doilea Război Mondial, Sira îşi împleteşte soarta cu aceea a câtorva personaje istorice, printre care Juan Luis Beigbeder (enigmaticul şi prea puţin cunoscutul ministru de Externe din primii ani ai franchismului), amanta lui, excentrica Rosalinda Fox, şi atasatul naval Alan Hillgarth, pe atunci şeful spionajului britanic din Spania. Cu toţii o vor face să ia o hotărâre riscantă, în care stofele, cusăturile şi tiparele de croitorie vor fi faţa vizibilă a unei existenţe zbuciumate şi primejdioase.

Splendida proză din romanul Iubirile croitoresei reuneşte amintiri, doruri şi hărţi din legendarele enclave coloniale situate în nordul Africii până în Madridul filogerman, în imediata posteritate a războiului civil, şi în Lisabona cosmopolită, forfotind de spioni, oportunişti şi refugiaţi în derivă.
Iubirile croitoresei este o aventură pasionantă, trăită în saloane haute-couture şi mari hoteluri luxoase, unde conspiraţiile politice şi neştiutele misiuni ale serviciilor secrete se implesc cu loialitatea faţă de cei iubiţi şi forţa de neifrânt a dragostei.

Citeste aici cartea


Alte articole