“Marele Gatsby” de Francis Scott Fitzgerald

iulie 2nd, 2013

F. Scott Fitzgerald a scris acest roman, o dramă din epoca de aur a jazzului, în timp ce locuia în Franţa. Acest volum, deşi s-a bucurat de popularitate încă de când a fost publicat în premieră în 1925, abia după moartea scriitorului american, în 1940, a început să fie considerat o capodoperă a literaturii americane.

Nick Carraway, un tânăr fascinat de visul american, proaspăt venit la New York şi doritor de succes, împărtăşeşte povestea transformării lui James Gatz în Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, mânat de mirajul iubirii faţă de Daisy Buchanan, îşi schimbă viaţa, devenind din student la Oxford gangster, traficant de alcool şi apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se împlineşte însă. Rămâne povestea donquijotescă a Marelui Gatsby, desfăşurată odată cu un iluzoriu, nesfârşit „American dream”.

Romanul „Marele Gatsby” a fost de mai multe ori adaptat pentru marele ecran, una dintre cele mai apreciate ecranizări ale sale fiind cea din 1974, cu Robert Redford şi Mia Farrow, în regia lui Jack Clayton.

O altă ecranizare a romanului „Marele Gatsby”, regizată de Baz Luhrmann şi cu o distribuţie de zile mari, în care strălucesc Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Tobey Maguire, a deschis ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

Citeste aici cartea


Alte articole