Şase pălării gânditoare

aprilie 12th, 2012

Gândirea eficientă reprezintă cheia succesului în toate domeniile de activitate. Orice întârziere, orice ezitare poate însemna diferenţa dintre reuşită şi eşec. De peste treizeci de ani, numele lui Edward de Bono este sinonim peste tot în lume cu creativitatea, educaţia gândirii şi succesul prin inventivitate deliberată. De la elevii de liceu la preşedinţii unor mari companii, milioane de oameni din întreaga lume folosesc de peste două decenii o metodă inedită de gândire creativă: şase pălării gânditoare!

 

Acest amuzant joc de roluri ne propune să împărţim felul în care gândim în şase categorii — fiecare simbolizată de o palarie de altă culoare. Vom analiza de fiecare dată ce pălărie purtăm în acel moment. Apoi vom purta pe rând, deliberat, fiecare dintre celelalte pălării, pentru a parcurge întregul spectru al gândirii. Ce obţinem? O privire clară şi un răspuns ferm la fiecare dintre problemele noastre.

  • Pălăria albă – ne solicită să luăm în considerare obiectivele formulate şi cifrele brute.
  • Pălăria roşie – ne cere să luăm în considerare emoţiile şi intuiţia.
  • Pălăria galbenă – ne cere să vedem beneficiile.
  • Pălăria neagră – ne aduce în atenţie problemele şi criticile.
  • Pălăria verde – ne trimite spre idei şi propuneri noi.
  • Pălăria albastră – ne invită la o coordonare a întregului proces al gândirii.

Vom observa aproape imediat că întâlnirile vor dura mai puţin, proiectele vor ajunge mai repede de pe hârtie în realitate, conflictele vor deveni conversaţii utile, iar purtătorul pălăriilor va avea mereu un zâmbet optimist pe chip.

 

Citeste aici cartea


Alte articole