“Singur în faţa DRAGOSTEI” de Aureliu Busuioc

decembrie 3rd, 2013

Scriitorul vede lumea ca un spectacol , in care isi joaca rolul fiecare potrivit firii sale . Spre deosebire de anumiti prozatori care introduc persoana lor proprie in actiune , camufland-o sub un nume poetic si acordandu-i functia de mentor , A. Busuioc se retrage indaratul cortinei , lasandu-i pe eroi sa-si croiasca singuri drum in viata . Aceasta nu insemna insa o dispozitie totala autoriceasca -; ramane punctul de vedere personal , care stralumineaza sensul cartii.

Erolui principal al romanului dat , lui Radu Negrescu , autorul ii da deplina libertate de actiune , eliberandu-l mai intai de certitudine infatuata si de catalogul obisnuit al povetelor didactistice si al ideilor primite . Adoptand o conduita de histrion , Radu Negrescu isi poate permite observatii ascutite despre mediul in care se misca , despre sine insusi , adesea autoironizandu-se . Eroul joaca rolul bufonului din comediile de altadata , care , sub masca voiosiei , a glumei si a observatiei joculare , spune adevaruri suparatoare . Acesta este de fapt continutul acestui roman , care vizeaza ironic multe neajunsuri in scoala , in procesul de instruire si de educare , in viata spirituala a unor invatatori . Incrancenat impotriva ignorantei si a inchistarii in tipare statute de viata si de lucru , Radu Negrescu adesea le demasca prin formele paradoxale .

Romanul ,,Singur in fata dragostei” da o lovitura destul de serioasa unor scheme literare , rupte de realitate ; romanul e interesant prin faptul ca autorul nu-si face chipuri cioplite , zugravind pe ele virtuti idilice abstracte , pentru ca sa bata in fata lor , ci priveste mai real , mai obiectiv la lucruri si la oameni .

Citeste aici cartea


Alte articole