Argo

noiembrie 12th, 2012

SUA, 2012

 

Regia:
Ben Affleck

Cu:
Bryan Cranston, Ben Affleck, Clea DuVall, John Goodman, Alan Arkin

Gen film:
Dramă/ Thriller

Durată:
120 min.

 

Bazat pe evenimente reale, thrillerul dramatic Argo prezintă o operaţiune sub acoperire, pe viaţă şi pe moarte, de salvare a şase americani. Acţiunile au avut loc în timpul atacului iranian soldat cu luare de ostatici, filmul concentrându-se pe rolul mai puţin cunoscut pe care l-au jucat CIA şi Hollywood, informaţii declasificate la mulţi ani după eveniment.

 

Pe 4 noiembrie 1979, când revoluţia iraniană atingea punctul său critic, militanţii atacă ambasada americană din Teheran, luând 52 de americani ostatici. În mijlocul acestui haos, şase americani reuşesc să scape şi să se ascundă în casa ambasadorului canadian, Ken Taylor. Realizând că este doar e chestiune de timp până cei şase vor fi găsiţi şi cel mai probabil ucişi, atât guvernul american, cât şi cel canadian, roagă CIA să intervină. Agenţia apelează la specialistul de top în “exilări”, Tony Mendez, cerându-i să vină cu un plan ca să îi scoată în siguranţă pe cei şase din ţară. Un plan cu adevărat incredibil, parcă rupt din filme.

 

Scenariul este semnat de Chris Terrio, după o selecție din “The Master of Disguise”, de Antonio J. Mendez, și după articolul “Marea evadare”, din revista Wired, scris de Joshuah Bearman. Producători executivi sunt David Klawans, Nina Wolarsky, Chris Brigham, Chay Carter, Graham King și Tim Headington, iar scaunul co-producătorului a fost ocupat de Amy Herman.