EXCLUSIV! Interviu cu pretendenţi la şefia CNA. Vezi cele 22 CV-uri ale candidaţilor

septembrie 14th, 2012

Înregistrarea candidaţilor pentru funcţia de şef al Centrului Naţional Anticorupţie s-a încheiat. Potrivit reprezentanţilor Comisiei Juridice Numiri şi Imunităţi, 22 persoane s-au înscris în cursă.

 

 EPRESA.md a reuşit să discute cu câţiva dintre ei, pentru a afla de ce cred că au şanse.

 

Sergiu Armaşu, 48 de ani, fost şef al Direcţiei  Poliţia Rutieră:

„Este un concurs care este public şi trebuie să fie un exemplu pentru alte instituţii, în condiţiile actuale când în Moldova sunt multe exemple triste. Ceea ce îmi doresc, este ca toţi participanţii în acest concurs să fie trataţi echitabil. Motivaţia care o am o voi demonstra în concurs.

 

Sunt optimist şi sunt gata să demonstrez acest lucru şi în continuare”.

 

Viorel Chetraru, 38 de ani, director CCCEC:
“Dacă cineva crede că va reuşi să subordoneze viitoare instituţie, trebuie să înceapă mai întâi prin a mă împiedica să câştig acest concurs. Dacă voi reveni, voi continua reformele. Indiferent de cine va câştiga, vreau ca Centrul să meargă pe calea reformei. Nu am negat că numirea mea anterioară a fost politică. Doar datorită voinţei şi caracterului meu am evitat presiunea politică. E nevoie însă de mecanisme pentru a nu se permite implicarea politicului.”

 

Modul în care se desfăşoară concursul arată că există garanţia că politicienii nu vor aduce un motanîn sac la ora respectivă, fără ca nimeni să-l cunoască. Sunt convins că instituţia va activa independent, sub o monitorizare publică.Societatea trebuie să monitorizeze şi să sancţioneze fiecare abatere”.

 

Igor Popa, 36 de ani, avocat:

„Competenţele pe care le am în jurisprudenţă şi contabilitate, dar şi stagiul peste hotare, mă fac să adaug o valoare în plus pentru cetăţenii din Republica Moldova şi investitorii oneşti care vor să investească în ţara noastră. Dorinţa de a schimba lucrurile spre bine.

Nu cred că există concurenţă pentru mine. Sunt cel mai tânăr, am 36 de ani. Nu cred că este cineva care a ros pantalonii mai mult decât mine în universităţi europene. Nu cred că este cineva care vorbeşte mai fluent decât mine engleza şi germana. Am activat în cadrul CCCEC, în Departamentul de combatere a crimelor econimice şi a corupţiei, însă am fost demis pentru că am prins un vameş cu mită”.

 

Constantin Lazari, 55 de ani,  jurist superior Transparencу  International – Moldova: 

„Există câteva motive care m-au determinat să-mi înaintez candidatura. Mi-am început în tinereţe activitatea de anchetator. Timp de 11 ani am activat în acest domeniu, de la anchetator simplu, până la anchetator în cadrul unui departament al MAI, specializat în dosare economice. 6 ani am activat în cadrul filialei Berlin a Transparency International, în domeniul prevenirii corupţiei. Am constatat că societatea noastră nu este nici pe departe precum cea din Germania, de exemplu. Am fost şi judecător la Anenii Noi. Din 1992, am activat în calitate de profesor universitar, am făcut doctoratul la Cluj şi de aici am şi experienţa în domeniul educaţional. Am avut, de asemenea, tangenţe şi cu domeniul legistativ, ca avocat parlamentar, însă am fost demis de partidul care a venit la Guvernare în anul 2001. Cum se zice, vreau să încerc marea cu degetul.

 

Până în momentul în care Viorel Chetraru şi-a anunţat candidatura, nu aveam dubii că voi putea reuşi. Acum, însă, sunt concurenţi mai puternici. Totodată, nu ştiu dacă partidele de la Guvernare vor accepta în fruntea CNA o persoană integră şi competentă, care nu se va supune indicaţiilor”.

 

Mai jos, vă prezentăm, în exclusivitate, CV-urile celor 22 pretendeţi la fotoliul de director al Centrului Naţional Anticorupţie:

 

1. Guțan Veaceslav – Lector superior la Catedra ”Investigații operative” în cadrul Academiei ”Ștefan cel Mare”  –  VEZI CV 

 

2. Bejan Octavian – Institutul de Științe Penale și Criminologie – VEZI CV

 

3. Lazari Constantin – jurist superior, Transparencу   International – Moldova VEZI CV

 

4. Arsenii Lidia –  membru al Uniunii Avocaților din MoldovaVEZI CV 

 

5. Russu Gheorghe  –  vice – director al CCCEC    – VEZI CV

 

6. Astafiev Valeri  –  avocat CA ”Astafiev Valeri” –VEZI CV

 

7. Guțanu Eugen  – avocat ”Cabinetul avocatului ” Eugen Guțanu”VEZI CV

 

8.  Marian Dan  – Grupul ”Rompetrol ”, București, consilier, Director de reorganizare și dezvoltare corporativă – VEZI CV

 

9. Bîzgu Anatolie  –  avocat stagiar BAA ” Consensus”  VEZI CV 

 

10. Armașu Sergiu – avocat ,  fost Șef al Direcției Poliției Rutiere – VEZI CV

 

11. Ciocanu Grigore – preşedinte al Consiliului Civil de monitorizare a activității CCCEC – VEZI CV

 

12. Valah Ciprian  – membru al Uniunea Avocaților din R. Moldova, lector la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare” – VEZI CV

 

13. Popa Igor  –  coordonator și avocat  înregistrat la Judecătoria Supremă din Francfurt–in-Main, Germania – VEZI CV

 

14. Ciobanu Gheorghe  – Procuratura Generală, procuror în secția investigații financiar-economice, consilier juridic de rangul II – VEZI CV

 

15. Dmitriev Evghenii  – consultant principal în serviciul Consiliului Suprem de Securitate al Aparatului Președintelui RMVEZI CV

 

16. Donciu Anatol  – activitate științifică, fost Director al Direcției Generale Analitică, Prognozare și Prevenire, CCCECVEZI CV

 

17. Chetraru Viorel – director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și CorupțieiVEZI CV

 

18. Muntean Valeriu – lector universitar, Universitatea de Studii Europene din MoldovaVEZI CV

 

19. Brînză Constantin  – avocatVEZI CV

 

20. Rotaru Ilie  – avocatVEZI CV

 

21. Verebceanu Vitalie  – director al Direcției generale prevenirea corupției, secretar al grupului de monitorizare pentru implementarea Strategiei NaționaleVEZI CV

 

22. Gabura Tudor – ofițer al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și CorupțieiVEZI CV

 

EPRESA.MD aminteşte că la finele lunii mai 2012, Parlamentul a votat reformarea CCCEC-ului şi redenumirea în Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).

 

Depunerea dosarelor pentru alegerea directorului CNA a avut loc în perioada 25 august- 14 septembrie, iar pe 1 octombrie anul curent, Comisia Juridică urmează să prezinte candidatul la funcţia de director al CNA.Comments are closed.

Alte articole