Gațcan:Vreau sa fac tot ce este omeneste posibil pentru a imbunatati conditiile din maternintatea noastra

aprilie 25th, 2014

Interviu UNIMEDIA cu directorul general al Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, despre obiectivul campaniei de colectare de fonduri „Renaște Moldova”

Domnule Ștefan Gațcan, Institutul Mamei și Copilului a început să colecteze fonduri pentru reparațiile necesare spitalului. De unde ați avut ideea unei campanii de strângere de fonduri? 

Ideea a venit din necesitatile pe care le avem. Nu stiu cat e o idee sau o solutie, cam singura la moment. Vreau sa fac tot ce este omeneste posibil pentru a imbunatati conditiile din maternintatea noastra. Nu vorbim de o institutie medicala oarecare, ci de una vitala, unde mamele vin sa dea viata copiiilor, iar noi trebuie sa le asiguram conditii cat mai decente pentru asta. Majoritatea celor care vor citi acest interviu au trecut cel putin o data pragul Institutului Mamei si Copilului‎, in cei 31 de ani de cand activam si stiu bine ca daca la capitolul calitatea actului medical am avansat, datorita profesionalizarii medicilor, inclusiv in strainatate, la capitolul conditii de spitalizare situatia nu este una buna, suntem in aceeasi situatie ca majoritatea institutiilor medicale, din pacate. Eu inteleg bine ca statul ne da atat cat poate si avem toata deschiderea din partea Ministerului Sanatatii, dar resursele financiare sunt limitate si ne ajuta cel mult sa supravietuim, nu sa facem investitii in modernizare. De aceea, am decis ca nu putem sa stam sa asteptam minuni si am considerat ca singura solutie este sa apelam la solidaritatea oamenilor, a celor care pot si doresc sa sustina campania noastra, care are ca scop modernizarea maternitatii, atat in ceea ce priveste conditiile in care stau pacientii, cat si in ceea ce priveste aparatura medicala.

Care sunt primele lucrări pe care ați planificat să le realizați?

Lista cu necesități este lungă, dar am fixat prioritatile in functie de beneficiile directe pe care le vor avea oamenii care vin la noi.

În primul rând ne-am propus să oferim acces gratuit la servicii medicale, de aceea dorim să înființăm aici primul centru de screening prenatal dintr-un spital de stat din Moldova. La moment astfel de secții de diagnostic există doar la spitalele private, iar ele sunt absolute necesare! Acest centru, când va fi funcțional, va putea preîntâmpina cu 35-45% nașterile cu malformații congenitale, reducând astfel numărul acestor cazuri de la 680, câte se înregistrează în prezent în fiecare an la nivel național.

În al doilea rând, ne-am propus să oferim confort, igienă și siguranță pentru pacienții Institutului. Am gândit care este traseul pe care îl parcurge un pacient, de la momentul în care intră pe poartă, trece de secția de internare și ajunge în salon, până la proceduri, perioada petrecută în sălile de naștere, în sălile secției de lăuzie. În total, proiectul nostru are ca obiectiv reparații și modernizare pentru două etaje și pentru intrarea principală. Noi am calculat fiecare etapă, în total se ajunge la un buget necesar de aproape un milion de euro.

Aveți planuri ambițioase. Credeți că veți reuși să le îndepliniți?

Sincer, eu cred ca vom reusi, mai ales daca ma iau dupa modul foarte pozitiv in care am inceput acest proiect si parteneriatele foarte bune pe care deja le avem. Institutul Mamei și Copilului trezește amintiri frumoase pentru multe familii din Moldova și avem mulți prieteni care ne susțin.

În România a fost un așa caz, când un spital de copii a fost modernizat datorită oamenilor care s-au sensibilizat și au donat, fiecare din putinul pe care l-a avut. A fost un exemplu foarte frumos de solidaritate si nu vad de ce nu am putea da si la noi un astfel de exemplu, mai ales ca vorbim de viitorul copiiilor nostri, de faptul ca din maternitatea noastra ei fac primul pas in viata si sunt sigur ca vrem cu totii ca acest pas sa fie facut in modul cel mai frumos si sanatos. Noi incercam sa facem tot ce putem in ceea ce priveste calitatea actului medical, dar pentru imbunatatirea conditiilor e nevoie de bani, nu doar de pricepere.

Câți bani au fost colectați din totalul necesar de 1 milion de euro?

Aproximativ 12 procente, ceea ce este extrordinar, avand in vedere ca abia am inceput campania.Toată lumea poate vedea câți bani se strâng zilnic și cum sunt ei folosiți, până la ultimul leu, pe site-ul campaniei Renaște Moldova. Noi vrem să fim cât se poate de transparenți.

Din acești bani care s-au colectat, cea mai mare parte a lor a fost oferită de dl. Vlad Plahotniuc, care împreună cu Fundația Edelweiss ne-a susținut să demarăm acest proiect. Companiile de telefonie mobilă s-au alăturat și ele, iar acum toți cei care doresc pot face donații prin sms, la numărul 9944. Astfel ne așteptăm să colectăm fondurile necesare, în următoarele luni.

Cu banii pe care i-am primit deocamdată, am putut demara lucrările de reparații pentru Secția de internare, unde trec toți pacienții care vin la Institutul Mamei și Copilului.

Credeti ca faptul ca e un an electoral va ajuta sa obtineti mai repede suma necesara?

Ma gandesc ca oamenii de afaceri, politicienii, sunt mai generosi in aceasta perioada. Avem deja exemplul unei donatii foarte mari facuta de Vlad Plahotniuc.

Nu m-am gandit la asta si nu pot sa va raspund daca va ajuta sau nu, dar daca va fi asa, nu pot decat sa ma bucur. Domnul Plahotniuc ne-a sprijinit si pe vremea cand nu era politician, la fel cum au fost si altii care au facut-o. El are ambii copii nascuti la noi si ‎a fost intotdeauna sensibil la nevoile institutiei noastre.

Pe de alta parte, solidaritatea in jurul unui proiect cu atatea beneficii pentru oameni este frumoasa indiferent de motivatia celor care doneaza banii, iar pacientii nostri sunt sigur ca vor aprecia asta atunci cand ne vor trece pragul si vor descoperi o institutie modernizata.

Eu cred ca pana la urma campania noastra va aduce doua beneficii importante, unul este acela al modernizarii institutiei, iar cel de-al doilea este faptul ca aratam ca suntem un popor solidar, care stie sa se adune in jurul unor proiecte benefice pentru intreaga societate. Avem nevoie si de astfel de exemple pozitive in viata noastra.

http://unimedia.info/interviu/63.html?utm_source=rss&utm_medium=widget&utm_campaign=news-widget2 Comentarii la “Gațcan:Vreau sa fac tot ce este omeneste posibil pentru a imbunatati conditiile din maternintatea noastra”

  1. Augustin spune:

    Mai freaca unii mozgul si spun ca Plaha e implicat in careva scheme,etc.., ei si care pina la urma dintre aceste acuzatii s-au adeverit, pina la urma conteaza ceea ce face omul nu ce vorbesc lingaii prin mahala.

  2. Augustin spune:

    Iar pentru acest lucru maret si nobil prin care vrea sa renoveze Centrul Mamei si Copilului, chiar merita tot respectul.

Alte articole