Interviu cu Gheorghe Ciocanu! Ce înseamnă să fii rector USM, de ce tinerii pleacă să înveţe peste hotare şi câţi studenţi vor fi înmatriculaţi în 2013

iunie 12th, 2013

Este rector al Universităţii de Stat din anul 2008,  anterior ocupând şi funcţia de decan al Facultăţii de Informatică şi Matematică din cadrul USM

Într-un interviu pentru EPRESA, prof. univ., dr. hab. Gheorghe Ciocanu, ne-a dezvăluit ce înseamnă să fii rectorul Universităţii de Stat. De asemenea, am vorbit despre factorii care îi determină pe tot mai mulţi absolvenţi să opteze pentru universităţi de peste hotarele ţării noastre şi despre cum îi putem determina să rămână aici. “Îmi pare rău că pleacă şi o spun cu regret pentru că asemenea specialişti ar fi fost o mândrie şi pentru Republica Moldova, aducându-şi prinosul la dezvoltarea economiei statului nostru.”, spune rectorul.

Dl Ciocanu are propria viziune asupra prevederii instituite de Minsterul Educaţiei prin care, începând cu anul acesta, absolvenţii vor putea depune actele la mai multe universităţi concomitent.

Pentru a afla mai multe detalii despre oportunităţile naţionale şi internaţionale, pe care le oferă Universitatea de Stat din Moldova, dar şi despre pregătirea cadrelor didactice ale universităţii, vă invităm să aflaţi din interviul de mai jos.

 

EPRESA: Ce înseamnă deţinerea funcţiei de rector al Universităţii de Stat din Republica Moldova?

Gheorghe Ciocanu: A fi rector al Universităţii de Stat din Moldova înseamnă, în primul rând, a fi om, părinte, manager, coleg, prieten, a te pătrunde de scopul realizat de un personal didactico-ştiinţific de elită, or, activitatea unei instituţii de învăţământ constă în a descoperi miezul de aur de la care toate căile sunt paradisiacul soluţionării problemelor în favoarea omului pentru om, fie de ordin material, fie social sau psihologic.

Mă conduc de propriul slogan, pe care îl repet pentru ca sunt sigur că are stofă: „Un manager este bun dacă îi face pe oameni să creadă în el; un manager este foarte bun dacă îi face pe oameni să creadă în ei”.

EPRESA: Tot mai mulţi elevi buni, după absolvirea liceului, aleg să-şi continue studiile în universităţi de peste hotarele ţării. De ce are loc acest lucru?

Gheorghe Ciocanu:  Odată cu deschiderea porţilor Europei, luând în calcul criza economică, statutul de ţară săracă a Republicii Moldova, tinerii îşi doresc o asigurare pe viitor, o stabilitate, o cale poate mai avantajoasă în angajarea lor ca tineri specialişti, de aceea, puţin dezorientaţi de instabilitatea economico-financiară din ţară, pledează pentru ceva nou, mărul din grădina vecinului  fiind mai frumos.

EPRESA: Oferă aceste universităţi mai multe cunoştinţe?

Gheorghe Ciocanu: Nu înseamnă că universităţile de peste hotare oferă mai multe cunoştinţe. Un singur lucru aş zice: totul depinde de fiecare student în parte, cum îşi doreşte să-şi modeleze acest viitor şi în ce măsură este capabil să sfideze obstacolele, întru a atinge nişte deziderate prin eforturi susţinute. USM are profesori de elită şi studenţi bine pregătiţi de aceştia, care se pot afirma în domeniu. Mă bucură faptul că, după absolvire, o parte din ei sunt angajaţi peste hotare şi sunt apreciaţi la justa valoare, dar îmi pare rău că pleacă şi o spun cu regret, pentru că astfel de specialiţi ar fi fost o mândrie şi pentru Republica Moldova, aducându-şi prinosul la dezvoltarea economiei statului nostru.

EPRESA: Cum putem motiva studenţii să opteze în favoarea universităţilor locale?

Gheorghe Ciocanu:  Susţinerea tinerilor specialişti în asigurarea unui loc de muncă bine remunerat, asigurarea unui loc de trai sunt două dintre cele mai vulnerabile puncte, atunci când este vorba de motivare. Or,  aceasta este o problemă la nivel de stat – grija pentru viitor. Sunt sigur că pe parcurs se vor schimba multe. Schimbarea e totul – am mai spus-o şi o repet: schimbarea în mentalitate, în atitudini este ceea ce ar constitui un aer proaspăt, sănătos care ar influenţa pozitiv modus vivendi în următorii ani.

EPRESA: Câţi candidaţi vor aplica în 2013?

Gheorghe Ciocanu: În jur de 20 mii de candidaţi.

EPRESA: Care este numărul locurilor bugetare? Câte locuri sunt prevăzute pentru studenţii străini?

Gheorghe Ciocanu: Nu pot să vă răspund acum la această întrebare. Nu avem planul de înmatriculare.

EPRESA: Care facultăţi sunt cele mai solicitate? De ce?

Gheorghe Ciocanu: Cele mai solicitate facultăţi deocamdată rămân: Drept, Ştiinţe Economice, Relaţii Internaţionale Ştiinţe Politice şi Administrative, Limbi şi Literaturi Străine, Matematică şi Informatică (în special informatica). Probabil că studenţii, fiecare în parte, văd mai bine lucrurile. Aceştia îşi aleg o facultate care să le asigure un serviciu bine plătit, angajare multiaspectuală prin cunoaşterea domeniului, a computerului, limbilor străine, etc

EPRESA: Recent a fost introdus în regulamentul Ministerului Educaţiei o prevedere prin care, începând cu anul acesta, absolvenţii vor putea depune actele la mai multe universităţi concomitent. Ce părere aveţi despre această nouă procedură?

Gheorghe Ciocanu: Noua procedură oferă prioritate tinerilor să beneficieze de un loc la buget la una din specialităţile alese. Dar oare acesta ar fi criteriul de bază pentru a studia la o facultate? Consider că un tânăr numai atunci îşi poate construi un viitor, când este determinat definitiv: aceasta vreau şi trebuie să obţin.

În marea majoritate a cazurilor acei care ajung întâmplător la facultate nu au satisfacţie nici parţială, nici deplină, pledând în continuare pentru obţinerea cunoştinţelor la altă specialitate sau resemnându-se, dar fără bucuria de a profita de diploma care îi confirmă calificarea. Dar alegerea le aparţine.

EPRESA: Va avea această procedură un impact pozitiv sau negativ asupra candidaţilor dornici de a studia la USM? De ce?

Gheorghe Ciocanu: Dacă vorbim de USM, noi oferim studii la peste o sută de specialităţi. Candidaţii vor beneficia de un spectru larg al viitoarelor profesii şi impactul ar fi doar unul pozitiv.  Avem 16 cămine, o bibliotecă bogată cu milioane de titluri de carte, săli de lecturi, Facultatea Arte Frumoase, unde tinerii cu aptitudini în domeniul artelor pot beneficia de studii la a doua facultate, care finalizează cu o diplomă ce confirmă calificarea. Studenţii bine pregătiţi îşi pot continua studiile la doctorat, fiind angajaţi ca lectori la facultatea/specialitatea solicitată.

EPRESA: La câte specialităţi de la USM vor putea să se înscrie viitorii studenţi?

Gheorghe Ciocanu:  La 72 specialităţi ale ciclului I şi 110 la ciclul II masterat.

EPRESA: Ce oferă în plus USM faţă de celelalte universităţi din ţară? De ce studenţii ar alege USM în detrimentul altor universităţi?

Gheorghe Ciocanu:  Dispunem de Palatul Sporturilor, care oferă manifestarea tinerilor şi în acest plan, dispunem de Centre Culturale străine susţinute de Corpurile diplomatice din Republica Moldova. În proiectele ERASMUS MUNDUS studenţii beneficiază în continuarea studiilor de burse ce le asigură mobilitatea universitară, această activitate fiind una doar în favoarea viitorului specialist.

EPRESA: Există programe speciale pentru elevi dornici de a studia la USM, însă care provin din familii social vulnerabile şi nu îşi permit achitarea contractului universitar?

Gheorghe Ciocanu:  Programul de studii este la fel pentru toţi studenţii, doar că această categorie de studenţi se bucură de anumite privilegii, inclusiv în achitarea contractului: achitare în rate, achitare parţială (în cazul studenţilor cu performanţe la studii, performanţe sportive, etc.)

EPRESA: Ce programe de cooperare internaţională are USM?

Gheorghe Ciocanu: Anterior menţionasem despre proiectul ERASMUS MUNDUS. Tinerii de la USM sunt foarte activi. Ei pot deveni membri ai Alianţei Studenţilor, în cadrul acesteia beneficiind de anumite proiecte. În fiecare an, participând la concursurile anunţate de Victoriabank,  Moldcell, se pot bucura de anumite burse. Important este ca fiecare dintre studenţi să-şi propună anumite scopuri, să vină cu iniţiative.

EPRESA: Ţinând cont de faptul că salariile sunt mici, universitatea nu duce lipsă de cadre didactice?

Gheorghe Ciocanu: Nu ducem lipsă de cadre didactice, chiar avem şi concurenţă. Indiferent de care universităţi vorbiţi, salariile întotdeauna sunt mici!

AUTOR: Nicoletta MarcuComments are closed.

Alte articole