INTERVIU cu Igor Dodon despre sponsorii PSRM, milioanele primite pentru a pleca din PCRM, relaţiile cu Moscova, soarta comuniştilor şi viitoarea guvernare

noiembrie 14th, 2012

Fostul comunist şi actualul preşedinte al PSRM, Igor Dodon, a acceptat să ofere un interviu în exclusivitate pentru EPRESA.md.

 

În cadrul acestuia, Dodon vorbeşte despre relaţiile pe care le are cu Vadim Mişin, programul alternativ de dezvoltare social-economică pe care îl pregăteşte PSRM şi sponsorii fracţiunii socialiştilor.

 

Demiterea lui Chirtoacă şi schimbarea majorităţii parlamentare cu excluderea unor componente, rămân a fi priorităţile de bază ale formaţiunii.

 

Preşedintele PSRM ne mai vorbeşte despre potenţialul succesor al lui Vladimir Voronin, relaţiile cu Duma rusă, avantajele creării unei fracţiuni a deputaţilor neafilaţi în cadrul Parlamentului, cât şi despre întrevederile pe care urmează să le aibă cu comisarul european, Füle şi preşedintele socialiştilor, Schulz.

 

 

Vă invităm să citiţi în continuare interviul integral:

 

 

EPRESA: Un an de PSRM, cu ce realizări vă puteţi lăuda?

 
Igor Dodon: Începând cu 4 noiembrie, din momentul plecării din PCRM, ne-am propus câteva obiective, majoritatea dintre care au fost atinse. A fost ales un preşedinte fără apartenenţă politică şi care să nu fie membru al Alianţei pentru Integrare Europeană. Ne-am dorit crearea unei fracţiuni parlamentare şi am reuşit realizarea acestui obiectiv, recent. Am propus câteva zeci de iniţiative legislative de ordin economic şi social, care le regăsim în politica fiscală şi în proiectul bugetului pentru anul 2013.

 

Ceea ce ţine de PSRM, ne-a reuşit să dezvoltăm infrastructura partidului, iar în cadrul acestuia au aderat peste 2000 de persoane. Am deschis câteva zeci de organizaţii suplimentare teritoriale. Avem reprezentanţi în 27 de raioane şi 32 de oficii: 5 în Chişinău şi restul în raioane. Totodată, avem reprezentanţi ai gărzii tinere în 20 de raioane, peste 700 de tineri care au aderat la această organizaţie.

 

 

EPRESA: Care sunt priorităţile pentru anul viitor?

 

Igor Dodon: Vom încerca să dezvoltăm în continuare organizaţiile teritoriale. Scopul nostru este să avem minim 15 fracţiuni, adică mai mulţi consilieri locali, la nivel de oraşe şi la nivel de consilii raionale. Pe parcursul anului următor, la PSRM vor adera câteva mii de persoane.
La nivel politic, vom elabora un program alternativ de dezvoltare social-economică care va conţine un pachet de soluţii pentru problemele cu care se confruntă societatea. Acest program va fi lansat până la sfârşitul lunii noiembrie.
În următoarele luni vom încerca să reformatăm guvernarea de la Chişinău, schimbarea majorităţii parlamentare cu excluderea unor componente.

 

 

EPRESA: Vă simţiţi mai eficient în PSRM decât aţi fost în PCRM? Prin ce?

 
Igor Dodon: Toţi cei care au decis şi au aderat la PSRM se simt mai liberi în acţiuni, se simt mai eficienţi, sunt auziţi şi îşi pot valorifica potenţialul, pot să propună liber iniţiative, pe când în PCRM nu erau susţinute propunerile şi iniţiativele. Putem veni şi cu abordări mai moderne şi mai interesante, ceea ce nu se accepta în cadrul PCRM-ului.

 

EPRESA: Aţi spus, anterior, că regretaţi că nu aţi plecat mai devreme din PCRM. De ce atunci aţi mai intrat în partid, ca în scurt timp să plecaţi?

 

Igor Dodon: Scopul intrării în PCRM a fost de a reformata această formaţiune.
Momentul potrivit de a ieşi din PCRM a fost înainte de campania electorală din Chişinău. Cei din PCRM făceau tot posibilul pentru a împiedica înaintarea candidaturii mele la funcţia de primar general al Chişinăului şi anume atunci ar fi fost bine să mergem pe cont propriu în campania electorală.
A fost o etapă destul de importantă în cariera mea politică, a fost o opunere dură din partea conducerii PCRM, cu toate că organizaţiile teritoriale doreau să fie înaintată candidatura mea. Până la urmă conducerea partidului a cedat şi a acceptat candidatura mea la această funcţie.

 

EPRESA: Aţi fost şantajat sau au existat anumite presiuni din partea conducerii partidului?

 

 

Igor Dodon: Nu au avut posibilitatea să se implice mai dur, pentru că marea majoritate doreau înaintarea candidaturii mele şi chiar dacă nu ar fi acceptat candidatura mea, eu o făceam pe cont propriu.

 

 

EPRESA: Există o persoană în PCRM demnă de a prelua conducerea partidului după Vladimir Voronin?

 

 

Igor Dodon: Ţine de problemele lor interne. Însă, oricine care va fi numit ca successor al PCRM-ului va duce la pierderea poziţiilor politice al acestui partid. Simbolul PCRM-ului este Vladimir Voronin, nu secera şi ciocanul. Atât timp cât el este liderul formaţiunii, PCRM-ul va obţine rezultate, mai mici, dar anumite rezultate vor fi. Timpul nu cruţă pe nimeni şi atunci când va fi pe ordinea de zi subiectul de a schimba liderul, atunci PCRM va pierde dublu sau triplu faţă de ceea ce are acum. Până la aceasta nu a rămas mult timp.

 

 

EPRESA: Comuniştii au declarat că pentru plecarea din PCRM aţi fi luat 2 milioane de euro. Dacă totuşi aţi primi această sumă, ce aţi face cu ea?

 

Igor Dodon: Sunt nişte fobii ale PCRM-ului. Nu am avut niciodată aşa bani şi nici nu mi-am pus ca scop să am aşa bani. Dacă mi-aş fi dorit să am aşa sumă, nu eram în politică. Am avut această ocazie la sfârşitul anului 2009, după plecarea de la guvernare. Să fi fost interesat de astfel de sume, până la această etapă din activitatea mea profesionistă, obţineam mult mai mult.

 

EPRESA: Au existat mai multe declaraţii vizavi de sponsorul fracţiunii socialiştilor. Totuşi, cine finanţează PSRM?

 

Igor Dodon: Partidul, la această etapă, se finanţează din donaţiile pe care le fac membrii Partidului Socialiştilor, inclusiv oficiul este proprietatea unui membru a executivului politic. Nu suntem finanţaţi de oligarhi, nici din Republica Moldova, nici din afara ţării.

 

EPRESA: Foarte des întreprindeţi vizite la Moscova şi se discută că de acolo vin banii? Dacă nu, ce faceţi la Moscova?

 

Igor Dodon: Am vizite nu doar la Moscova, cel puţin o dată în lună sunt într-o deplasare de serviciu. Planificăm pentru sfârşitul anului să plec la Bruxelles, unde o să am întrevederi cu oficialii europeni, inclusiv din rândul conducerii socialiştilor europeni, mai apoi voi pleca şi la Strasbourg. Sper, curând, să fie confirmată întrevederea cu Füle, comisarul european şi cu Schulz, preşedintele Parlamentului European şi liderul socialiştilor. Sunt sigur că până la sfârşitul anului aceste întrevederi vor avea loc. Avem o agendă comună, avem contacte deja stabilite.
Ceea ce ţine de Rusia, avem relaţii bune cu cei din cadrul Dumei. Pe parcursul acestui an am avut câteva întrevederi cu d-nul Narâşkin şi sper ca aceste legături să continue. Avem relaţii bune cu reprezentanţii Ministerului de Externe, viceministrul Karasii Grigorii.

 
EPRESA: Anterior, aţi declarat că în cadrul PSRM vor accede specialişti noi şi politicieni cunoscuţi din Moldova. Despre ce personalităţi este vorba?

 

 

Igor Dodon: Va fi o surpriză plăcută.

 

 

EPRESA: Vor adera membri din cadrul PLDM-ului sau PD-ului?

 

 

Igor Dodon: Sunt mulţi nemulţumiţi în PLDM şi PD, vor avea ei curajul sau nu să facă unele mişcări mai bruşte la această etapă, timpul va arăta. Poate nu acum, dar înainte de campania electorală, când va avea loc schimbarea conjuncturii politice.

 

 

EPRESA: Aţi fost invinuit că duceţi o politică asemănătoare cu cea a Partidului Comuniştilor. Ce ideologii politice comune aveţi?

 

 

Igor Dodon: Nu aş spune că avem ideologii comune, noi suntem chiar foarte diferiţi. Comuniştii îşi doresc revanşa acum. Cu cât mai rău e în ţară, cu atât mai bine pentru PCRM. Socialiştii, din contra, au făcut tot posibilul ca să asigure o stabilitate politică şi vin cu propuneri contructive: modificarea diferitor sectoare, domenii. Comuniştii nu vor merge niciodată la compromis, dar socialiştii pot face compromisuri. Comuniştii sunt foarte agresivi şi au o politică dură, anti-UE. În acest sens, socialiştii sunt mai pragmatici şi sunt mai realişti. Comuniştii declară că mâine trebuie să intrăm în Uniunea Euroasiatică, noi spunem că acest lucru este imposibil. PSRM are o echipă profesionistă, iar comuniştii sunt cei care pleacă, profesionişti practic acolo nu au rămas, sunt doar emoţii. Pot provoca doar conflicte.

 
EPRESA: Pe parcursul unui an, PSRM a urcat nesemnificativ în sondaje, iar încrederea pentru Igor Dodon a scăzut considerabil. Ce vă face să credeţi că veţi ajunge în Parlament cu aceste tendinţe, nu tocmai pozitive pentru socialişti?

 
Igor Dodon: PSRM, un an în urmă, avea 0,001 %, acum a crescut până la 2%. Igor Dodon la acea etapă era considerat al doilea om în PCRM şi un potenţial succesor al d–lui Voronin, din acest motiv raitingul politicianului Dodon era înalt. La această etapă, raitingul liderului PSRM e în jur de 7% -8%. Avem un decalaj dintre raitingul partidului şi raitingul liderului, ceea ce ne face să credem că sunt şanse ca PSRM să crească.

 

EPRESA: Consideraţi că cele 2% ale fracţiunii vă pot face mai influenţi, pe flancul stâng, decât cele 40% ale PCRM-ului?

 

Igor Dodon: Am spus că PCRM-ul pierde şi va pierde din ce în ce mai mult. Problema este doar în timp. Ei acum pierd lent şi noi, la fel de lent, ne ridicăm. În momentul când va sta problema de schimbare a liderului PCRM – ei se vor prăbuşi. Noi suntem conştienţi că în politică este important timpul. Noi suntem convinşi că la următoarele alegeri parlamentare, PSRM va trece pragul electoral şi va avea un rezultat bun.

 

EPRESA: Dacă s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate, ce partide credeţi că ar forma guvernarea?

 

Igor Dodon: Sunt două scenarii. Primul scenariu: o coaliţie de centru stânga, creată din ceea ce va rămâne din comunişti, socialiştii şi democraţii. Al doilea scenariu: o coaliţie de centru-dreapta, creată din PLDM, PD şi PSRM. Acestea sunt două coaliţii posibile, după următoarele alegeri parlamentare. Socialiştii niciodată nu vor face coaliţie cu Ghimpu. Nici nu se discută. Dar mai există şi un al treilea scenariu, care s-ar asemăna cu cel din Georgia, când toate partidele de opoziţie au creat un bloc comun.

 

EPRESA: Ce cunoaşteţi despre problemele din interiorul AIE?

 

Igor Dodon: Una din probleme este concurenţa liderilor partidelor din Alianţă. În al doilea rând, repartizarea pe criterii politice a funcţiilor înalte în stat, începând cu justiţia şi terminând cu cel mai simplu inspector de la Inspectoratul Fiscal din Călăraşi. Săptămâna trecută au fost impuşi toţi să devină membri ai Partidului Liberal Democrat, altfel sunt eliberaţi din funcţie. Abordarea este foarte simplă. Li se dă două cereri: una pentru intrarea în unul din partidele din AIE şi una de eliberare benevolă din funcţie.

A treia problemă este faptul că nu există încredere între membrii AIE și sunt gata să îşi pună piedici unui altuia.

 

EPRESA: Care sunt motivele creării unei fracţiuni a deputaţilor neafilaţi în cadrul Parlamentului? Ce avantaje vă oferă constituirea fracţiunii?

 

Igor Dodon: Motivul e să avem o poziţie consolidată asupra subiectelor care sunt incluse în ordinea de zi. Acest lucru ne oferă următoarele avantaje. O fracţiune are mai multe posibilităţi decât un deputat simplu. Crearea fracţiunii este un pas important spre consolidarea forţelor de stânga.

 

EPRESA: În ce relaţii sunteţi cu Vadim Mişin? Ce fel de colaborare aveţi?

 

Igor Dodon: Avem relaţii constructive, suntem în relaţii foarte bune. Îl stimez ca politician. Am participat împreună în campanii electorale şi în acea perioadă am reuşit să învăţ multe lucruri de la el.

 

EPRESA: În cazul în care se vor face modificări, în legislaţie, cu privire la numărul membrilor în Biroul Permanent al Parlamenului şi se oferă un loc pentru PSRM un loc, pe cine veţi propune?

 

Igor Dodon: Noi am discutat în acest sens în interiorul partidului, însă acest lucru va fi făcut public mai târziu.

 

EPRESA: Credeţi că Zinaida Greceanâi ar fi una din candidaturile potrivite pentru această funcţie?

 

Igor Dodon: Eu cred că doamna Greceanâi ar fi o candidatură bună nu doar pentru funcţia de preşedinte al fracţiunii, dar şi pentru membru al Biroului.

 

EPRESA: Aţi declarat că unica soluţie pentru reglementarea conflictului transnistrean este federalizarea Republicii Moldova. Cum vedeţi viitorul poporului moldovean federalizat, când acesta încearcă să scape de rămăşiţele comuniste?

 

Igor Dodon: Noi altă soluţie nu avem. Sau vom pierde Transnistria sau va fi federaţie. Mai există o variantă: să pierdem momentul de a face o federaţie, ca mai apoi să devenim confederaţie, ceea ce e mai periculos.

 

EPRESA: Recent aţi declarat că vedeţi un drum aparte pentru Moldova, nici în UE, nici în Uniunea Euroasiatică. Cum vedeţi viitorul Moldovei fără a adera la nici una din aceste Uniuni?

 

Igor Dodon: Consider că pe parcursul următorilor ani, Republica Moldova nu va face parte din nici-o Uniune, din considerente obiective. În Uniunea Euroasiatică nu putem intra atât timp cât nu intră Ucraina. Iar în UE nu putem intra atât timp cât sunt probleme majore în cadrul uniunii şi maxim ce vom obţine e liberalizarea regimului de vize şi câteva acorduri suplimentare. Însă statut de membru UE noi nu vom obţine în următorii 10 ani. În următorii ani, noi trebuie să profităm de relaţiile cu UE, să obţinem regimul fără vize, să profităm de acordurile bilaterale cu UE, inclusiv ceea ce ţine de asistenţa tehnică pe care aceştia o oferă pentru infrastructură, cât şi pentru alte domenii. Trebuie să profităm de acordul liber în cadrul CSI şi relaţiile comerciale, pentru că anume CSI şi Rusia sunt destinaţia exporturilor noastre, a produselor care aduc valoare adăugată în economia Republicii Moldova şi 7-10 ani să muncim pentru ridicarea competivităţii economice a Moldovei şi nivelul ei de viaţă.

 

 

EPRESA: Ce părere aveţi de propunere lui Marian Lupu, de a vota cea de a doua limbă de stat: româna? Veţi vota?

 

 

Igor Dodon: Nu voi vota. Marian Lupu, pe parcursul a câtorva luni, şi-a schimbat de câteva ori poziţia. Noi nu vrem să fim cameleoni politici în acest sens. Noi avem o poziţie foarte clară – limba care este în Constituţie trebuie să rămână cea care este acum.

 

EPRESA: Cum vedeţi rezolvarea acestei neînţelegeri?

 

Igor Dodon: Eu acum m-aş axa pe probleme social-economice. Să lăsăm subiectele de limbă şi istorie. Nu sunt acum cele mai importante.

 

EPRESA: Sunteţi într-un conflict continuu de idei cu edilul capitalei, Dorin Chirtoacă. Încă vă mai doriţi un referendum cu privire la demiterea acestuia?

 

Igor Dodon: Grupul de iniţiativă este pregătit, aşteptăm momentul potrivit pentru a lansa activitatea acestuia. Nu dorim doar lansarea procesului, dar avem ca obiectiv demiterea lui Chirtoacă din funcţia de primar general, însă trebuie să fim siguri că vom atinge acest obiectiv. Oricum, mai devreme sau mai târziu, acest obiectiv va fi atins.

 

EPRESA: Dvs mai doriţi sa fiţi primar al Capitalei?

 

Igor Dodon: Nu am declarat niciodată că voi candida încă o dată la funcţia de primar al Capitalei. Dacă îmi doresc sau nu, timpul va arăta.

 

EPRESA: Aţi creat o televiziune online de ştiri? Care e scopul?

 

Igor Dodon: În primul rând, partidul nu este cel care a creat portalul TSN. Nu este un instrument media afiliat PSRM-ului, dar este aproape de noi. Scopul nostru este ca din televiziune online, în timpul apropiat, să avem o televiziune reală.4 Comentarii la “INTERVIU cu Igor Dodon despre sponsorii PSRM, milioanele primite pentru a pleca din PCRM, relaţiile cu Moscova, soarta comuniştilor şi viitoarea guvernare”

 1. Broadcaast spune:

  Cel mai greu accesibil politician si cel mai dificil interviu ever!

  „Igor Dodon, a ACCEPTAT să ofere un interviu în EXCLUSIVITATE.”

  Ha-ha Production 🙂

 2. Tury spune:

  E sinistru individul, nu mai pomenesc de organzația Garda Tînără ce e ca 2 picături de apă cu Hitler Jugend

 3. Minodora spune:

  Bravo Dodon esti o persoana de nota 10.stie ce spune si ce doreste sa realizeze este o persoana energica capabil

 4. dan spune:

  omul care sa vindut odata se va vinde de mai multe ori principalu suma sa fie mare

Alte articole