INTERVIU cu Mihai Godea despre relaţia sa cu Vlad Filat, ce se întâmplă în culisele PLDM, interesele liderilor din AIE, negocierile secrete cu Tiraspolul şi finanţatorii PAD

decembrie 6th, 2012

Oamenii au crezut într-o poveste de succes, odată cu venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, dar care până la urmă s-a transformat într-un coşmar ordinar pentru foarte multe familii. Despre aceasta ne vorbeşte în cadrul unui interviu acordat pentru EPRESA, fostul vicepreşedinte al PLDM şi actualul preşedinte PAD, Mihai Godea.

 

Deputatul neafiliat ne mărturiseşte despre conflictele de interese în cadrul AIE şi autoritarul Vlad Filat, negocierile secrete cu Tiraspolul, posibilele alianţe cu partidele din ţară, relaţia cu PNL din România, vizitele înalţilor oficiali europeni şi influenţa acestora asupra cursului de dezvoltare al Republicii Moldova.

 

Totodată, Godea consideră că asigurarea bunăstării, libertăţii şi securităţii cetăţenilor din Republica Moldova nu poate fi realizată într-un viitor comun cu Federaţia Rusă.

 

 

 

EPRESA: Domnule Godea, a trecut un an şi jumătate de când aţi plecat din PLDM,  a început practic o nouă viaţa, cum vă simţiţi? 

 

Mihai Godea: Eu, de fapt, nu am plecat nicăieri. Alţii au plecat, eu am rămas pe drumul meu, cu acelaşi crez politic. Ideeile pe care le-am promovat în 2007, 2008, 2010 – le promovez şi în 2012.

Faptul că am schimbat un regim autoritar pe altul, nu cred că corespunde intereselor naţionale şi ale cetăţenilor. Corupţie nu este mai puţină, din contra. Justiţia nu face mai multă dreptate, din contra. Mediul de afaceri nu este mai prietenos decât pe timpul lui Voronin. De curând, am asistat la presiuni vamale şi de alt gen asupra mediului de afaceri şi a investitorilor străini. Aceste lucruri îmi întăresc convingerea că am luat decizia corectă şi sunt hotărât să merg mai departe.

 

EPRESA: Nu vă este dor de PLDM?

 

Mihai Godea: Oamenii cu care am comunicat, comunic şi în continuare, fără nici-o problemă sau restricţie. Eu nu am nimic cu oamenii.

 

EPRESA: Credeţi că vreodată, în anumite condiţii, aţi reveni în rândurile PLDM?

 

Mihai Godea: Eu nu cred că actuala conducere a Partidului Liberal Democrat mai poate întoarce partidul la baza ideatică şi ideologică din 2007-2008.

 

EPRESA: Sunteţi supărat pe Vlad Filat?

 

Mihai Godea: Nu, nu sunt supărat. Nu mă supăr pe oameni. Am o convingere: proştii se supără, deştepţii fac ceva cu folos.

 

EPRESA: În ce relaţii sunteţi cu el?

 

Mihai Godea:  În niciun fel de relaţii şi nici nu comunicăm.

 

EPRESA: Se discută că Vlad Filat ar dicta în interiorul partidului şi nu permite oamenilor în echipă să se afirme. Cum se comportă Vlad Filat ca preşedinte al PLDM?

 

Mihai Godea: Este adevărat. Vlad Filat este autoritar. Lua deciziile, de obicei, singur. În general, după investirea guvernului AIE, deciziile la partid s-au mutat la Guvern. Multe lucruri în calitatea mea de prim-vicepreşedinte le aflam din presă. Multe nominalizări la funcţiile administrative de prim rang le aflam din presă. Erau chestii ciudate şi situaţia continuă. Nu cred că s-a schimbat ceva în această direcţie.

 

EPRESA: Cunoaşteţi cum stau lucrurile, acum, în interiorul PLDM-ului, sunt persoane care ar dori să părăsească partidul şi să adere la alte formaţiuni?

 

Mihai Godea: Desigur că discut cu foştii colegi, sunt foarte multe nemulţumiri. Dar, nu este doar cazul PLDM, nemulţumiri sunt şi în alte partide. Cei care se tem sunt mult mai mulţi în Republica Moldova decât cei care ne provoacă frica.

Peste doi ani vor merge la alegeri şi vor trebui să se gândească ce le vor spune oamenilor referitor la rezultatele guvernării, referitor la angajamentele asumate, referitor la promisiunile făcute. Pentru că oamenii au crezut în această  poveste de succes, care până la urmă s-a transformat într-un coşmar ordinar pentru foarte multe familii, pentru majoritatea familiilor din Moldova. Viaţa a devenit mult mai grea. Posibilităţi mult mai puţine, iar exodul continuă. Dacă în 2008, noi vorbeam de 75.000 de copii care cresc în Moldova fără părinţi, dar cu părinţii în viaţă. Astăzi, vorbim de 105.000 de copii. Dacă am lua fiecare domeniu aparte, nu cred că sunt prea multe argumente în favoare actualei guvernări.

 

EPRESA: Ce v-a făcut să candidaţi la Primăria Capitalei?

 

Mihai Godea: În primul rând, a fost un început, iar în al doilea rând a fost decizia mea de a strica anumite jocuri şi aranjamente care se făcuse în spatele culiselor şi am reuşit. Nu îmi făceam iluzia că în două săptămâni pot deveni primar general. Dar prin acţiunea mea, de acum jumătate de an, Chişinăul a rămas democratic şi european. În caz contrar, o dată cu victoria comuniştilor în capitală, într-o lună de zile aceştia guvernau ţara, indiferent cu cine.

 

EPRESA: Ce înseamnă pentru dvs Partidul Acţiunea Democratică?

 

Mihai Godea: Partidul Acţiunea Democratică este o formaţiune democratică. Este dificil să contruieşti un astfel de partid în Republicii Moldova. Îl construim cu greu, dar sigur. Este un partid în care deciziile sunt luate colegial. Aici deciziile nu le ia un singur om, ci întreaga echipă şi acest lucru e foarte important.

Nu poţi să promovezi democraţia, nu poţi să promovezi modernitatea şi europenitatea, pe când în ţară e totalitarism.

 

 

EPRESA: Veţi continua să fiţi pe cont propriu în politică sau totuşi examinaţi posibilitatea unor eventuale alianţe sau fuzionări cu alte partide?

 

Mihai Godea: La ultima şedinţă a partidului am luat decizia de a porni un proces de consultări în vederea consolidării forţelor proeuropene şi liberale din societatea noastră. Suntem la începutul discuţiilor, nu pot să fac multe dezvăluiri la acest capitol.

Prin activitatea noastră avem obligaţia de a consolida o alternativă democratică şi europeană a actualei guvernări, pentru a nu lăsa cetăţenilor doar alternativa Partidului Comuniştilor.

Nu ne-am propus să discutăm cu partidele din cadrul Alianţei, dar putem coopera în promovarea unor iniţiative, care sunt împărtăşite de partidele respective.

 

EPRESA: Ce părere aveţi despre mecanismul de finanţare a partidelor?

 

Mihai Godea: Trebuie să pornim de la premiza că partidele politice se autofinanţează, indiferent cum. De obicei, finanţarea partidelor este o pagină închisă pentru cetăţeni, nu este cunoscută nici chiar de membrii şi simpatizanţii acestora. Cred că trebuie să revenim la finanţarea partidelor de la bugetul naţional. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că banii care vin la partidele politice pentru finanţarea activităţii acestora sunt bani care nu ajung în buget, sânt bani care până la urmă se fac pe căi mai puţin deschise. În cazul în care partidele vor beneficia de finanţarea banilor publici, cetăţenii vor deţine controlul  asupra activităţii partidului şi asupra banilor pe care îi cheltuie acesta. Partidele politice din opoziţie se descurcă foarte greu. Bussinesul se teme să doneze partidelor din opoziţie din cauza presiunilor care pot apărea din partea autorităţilor sau a partidelor de la guvernare.

 

EPRESA: Cine finanţează PAD?

 

Mihai Godea: Ca să vă pot răspunde, trebuie să mă întrebaţi dacă avem bani. Adunăm cu greu pentru întreţinerea sediului principal şi pentru întreţinerea unor sedii din Republica Moldova. Dar banii provin, în special, din donaţii de la membrii partidului şi oamenii de afaceri. Cu greu reuşim să ne întreţinem. 

 

EPRESA: Care sunt investiţiile financiare într-un partid şi cât costă promovarea şi consolidarea acestuia?

 

Mihai Godea: Noi nu obişnuim să cheltuim bani pentru promovarea partidului. Unele partide cheltuie sume fabuloase pentru presă şi promovarea în mass-media. Dacă unele cheltuie milioane, noi nu cheltuim nici mii de lei. Nu putem vorbi despre lucruri şablon. Depinde cât îţi propui să cheltui.

 

EPRESA: De ce aţi decis să îl susţineţi pe Cristian David, candidatul PNL în alegerile pentru Senatul României din 9 decembrie 2012?

 

Mihai Godea: Pentru că avem o relaţie de cooperare foarte bună cu Partidul Naţional Liberal din România. Această relaţie a început acum un an, când am avut o primă întâlnire cu preşedintele PNL, d-nul Crin Antonescu. Am avut discuţii şi acţiuni comune şi cu alţi fruntaşi ai Partidului Naţional Liberal din România. Încercăm cu colegii din România să consolidăm forţele de rang european din Republica Moldova. Mai ales că  aceştia sunt foarte buni avocaţi pentru promovarea noastră pe plan internaţional.

Totodată, colegii noştri din PAD, care şi-au manifestat dorinţa de a lucra în calitate de  voluntari – promovează candidatura lui Cristian David în localităţile noastre, în rândurile concetăţenilor noştri care deţin cetăţenie română.

 

EPRESA: Cum preconizaţi să colaboraţi pe viitor?

 

Mihai Godea: Avem proiecte comune, proiecte de dezbatere politice la nivel regional şi internaţional, proiecte de training şi de cercetări. Sunt foarte interesat să cunosc experienţa PNL din România.

 

EPRESA: Ce atitudine aveţi faţă de marşurile unioniste şi cele stataliste?

 

Mihai Godea: Am sprijinit drepturile oamenilor de a manifesta, m-am implicat atunci când autorităţile au luat apă în gură, inclusiv vizavi de violenţele de la Bălţi. Am făcut interpelări şi sesizări, cât şi intervenţii publice în favoarea respectării drepturilor oamenilor care s-au manifestat public cu o idee sau alta. Nu e neapărat să împărtăşim această idee, dar dacă suntem europeni şi democraţi în autenticitatea acestui termen trebuie să rămânem fideli acestor valori.

 

 

EPRESA: Aţi declarat, anterior, că nu ştiţi dacă Republica Moldova merge spre cursul European, că guvernarea mimează nişte lucruri. Cum să înţelegem aceste declaraţii?

 

Mihai Godea: Guvernarea ar trebui să ne spună ce s-a schimbat spre bine, în ultimii ani de zile. Republica Moldova a încetat să mai fie condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor frundamentale? Există o abordare liberală în promovarea antreprenoriatului? Există libera iniţiativă economică?

Poţi mima lucrurile, poţi să guvernezi ţara la televizor, dar omul după ce priveşte televizorul iese în curte şi se ciocneşte de cruda realitate. Faptul că înalţii oficiali europeni vin să încurajeze Republica Moldova, acest lucru nu înseamnă că procesul de integrare este unul autentic şi reformele se realizează. Mesajul preşedintelui Comisiei Europene, cel al Cancelarului german, cât şi a vicepreşedintelui american a fost unul de încurajare şi de accelerare a transformărilor care urmează a fi făcute în ţara noastră. Din păcate, aceste mesaje nu au fost complimentate de efortul autorităţilor şi demnitarilor noştri pentru realizarea unei reforme autentice.

Faptul că se adoptă legi în pripă, faptul că se schimbă denumiri de instituţii – asta nu rezolvă problema în sine.

Atât timp cât clasa politică moldovenească se va crea pe actualele baze, nimic nu se va schimba. Pentru că şeful de partid decide cine este ministru, el decide totul şi are dreptate absolută.

 

EPRESA: Vă mai doriţi organizarea unui referendum constituţional?

 

Mihai Godea: Sunt ferm convins că preşedintele ţării trebuie ales prin vot direct, ca să nu mai antrenăm societatea în jocuri politice.

Avem şi o decizie de partid în sensul organizării unui referendum. Doar că atunci când am luat această decizie era o febră a referendumului. Pentru a nu ne încurca în această mizerie politică am decis să aşteptăm, mai ales că există interdicţie de doi ani. Toate aceste lucruri au trecut pe plan secund, aşa că ne pregătim.

 

EPRESA: Aţi cerut, anterior, audierea vicepremierului pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi a ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, cu privire la „planurile secrete” pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Ce cunoaşteţi despre aceste planuri?

 

Mihai Godea: Cunosc mai nimic şi asta e culmea, pentru că fac parte din Comisia Securitate Naţională şi Apărarea Ordinii Publice.

În general, negocierile cu Tiraspol se fac cu uşile închise, secretizate la maxim. Lipsa de informaţie trezeşte suspiciuni, suspiciunile nasc mituri. Ca să nu cădem pradă miturilor şi să împrăştiem aceste mituri, am solicitat audierea acestor doi demnitari, care sunt implicaţi direct în problema reglementării diferendumului transnistrean. Din păcate, contrar prevederilor regulamentului Parlamentului aceşti demnitari încă nu au venit şi nu m-ar mira dacă nu ar veni.

Cred că societatea trebuie să cunoască de ce autoproclamatul lider de la Tiraspol a semnat decretul privind impozitarea cu 20 la sută a mărfurilor importate din Republica Moldova, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău, inclusiv prim-ministrul, declarau că s-au deblocat negocierile, că are loc un proces nemaipomenit de apropiere şi de încredere dintre cele două maluri. Ne-au prostit ca de obicei.

 

EPRESA: Credeţi că actuala guvernare doreşte rezolvarea conflictului transnistrean sau există alte interese?

 

Mihai Godea: E mai mult un amestec de interese personale şi de grup, decât rezolvarea conflictului. Nu înţeleg de ce guvernarea îşi rupe cămaşa la Bruxelles şi când merge la Moscova şi-o coase la loc. Acest lucru înseamnă o lipsă totală de viziune, înseamnă că nu există sinceritate în demersul proeuropean, în condiţiile în care se oscilează între est şi vest, în speranţa că undeva la mijloc se va găsi o formulă magică pentru Republica Moldova.

 

 

EPRESA: Cum credeţi că e mai bine să fie rezolvat conflictului transnistrean? Sunt voci care spun că ar fi mai bine dacă Moldova ar renunţa la Transnistria.

 

Mihai Godea: Sigur, dacă nu ar fi a noastră ne-ar trece şi nouă asemenea gânduri prin cap. Noi am cunoscut sentimental abandonului istoric, mă refer la basarabeni, eu nu cred că trebuie să provocăm acelaşi sentiment şi confraţilor noştri din raioanele de est al Republicii Moldova.

Trebuie să ne întoarcem în tragicul an din 1992, să vedem ce fel de război a fost, cine au fost părţile beligerante. Dacă o să ridicăm documentele, o să vedem că Convenţia moldo-rusă de încetare a ostirităţilor pe Nistru a fost semnată de preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elţin şi preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur. Acest lucru înseamnă că Republica Moldova s-a aflat în război direct cu Federaţia Rusă. Ce caută Rusia în calitate de garant a medierii conflictului dacă este parte beligerantă în acest război?

Rusia ştie ce interese are şi cum să şi le promoveze. Republica Moldova chiar dacă ar şti care este interesul său naţional, nu va reuşi de una singură în faţa Federaţiei Ruse.

Ridicarea Statelor Unite şi a Uniunii Europene la rang de mediatori din statutul de observatori şi discutarea statutului de mediator al Federaţiei Ruse – ar putea fi o soluţie pentru deblocarea lucrurilor.

Pentru Republica Moldova oscilarea este dăunătoare, chiar mortală. Pentru că gaz mai ieftin nu o să vedem niciodată de la Federaţia Rusă. Sunt două lucruri pe care trebuie să le înţeleagă toţi: Federaţia Rusă pe gratis nu ne-a dat nici-un metru cub de gaz sau de altceva în 21 de ani de independenţă, pe când asistenţa din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite se cifrează la sute de milioane de dolari şi euro.

Nu cred că asigurarea bunăstării, libertăţii şi securităţii cetăţenilor Republicii Moldova poate fi realizată într-un viitor comun cu Federaţia Rusă.

 

EPRESA: Ce părere aveţi de neînţelegerile din cadrul AIE? Cine se face vinovat de certurile din cadrul acesteia?

 

Mihai Godea: Nu cred că sunt neînţelegeri în cadrul AIE sau divirgenţe ideologice, sunt divirgenţe dintre grupurile de interese în capul cărora stau liderii de partide. Fiecare din aceşti lideri încearcă să îşi tragă plapuma spre ei. Din acest motiv apar scandaluri şi declaraţii focoase. Toţi trei sunt vinovaţi în aceeaşi măsură.

 

EPRESA: Cum apreciaţi numirile în funcţii şi demiterile care au loc, în ultima perioadă, în ţară?

 

Mihai Godea: Avem un nou şef la SIS, care a luat aviz negativ la Comisia Securitate Naţională şi evident nu puteam să votez pentru numirea d-lui Bălan în funcţie. Cred că d-nul Bălan trebuia să îşi continue misiunea sa diplomatică. Asta este decizia Alianţei, ei trebuie să şi-o asume. De asemenea, nu am votat nici pentru numirea lui Viorel Chetraru în funcţia de şef al CNA. Pentru că, acum un an de zile, am apreciat disponibilitatea d-lui Chetraru de a gestiona un proces de elaborare a strategiei de reformă a Centrului pentru Combatere a Crimelor Economice şi a Corupţiei cu asistenţă europeană şi acesta a reuşit să propună spre dezbatere o strategie foarte bună de reformare a CCCEC. Dar nu am fost de acord cu felul în care s-a votat acest proiect de lege în Guvern şi cum a fost impus spre votare în două lecturi. Lipsa unei reacţii publice din partea lui Viorel Chetraru la modul în care s-a procedat cu acest proiect de lege m-a făcut să nu sprijin candidatura lui. Prin acest comportament d-nul Chetraru a cedat în faţa mediului politic şi mă întreb dacă acesta nu va ceda în continuare presiunii politice.

Cât priveşte, noul ministru MAI, Dorin Recean, e un bun expert în economie şi finanţe şi cu capacităţi manageriale. Dar a fost absorbit în totalitate de sistemul poliţienesc moldovenesc şi nu cred că va reuşi mare lucru.

 

EPRESA:  V-aţi arătat nemulţumit atunci când a fost luată decizia de a numi conducerea Biroului pentru Relaţii cu Diaspora? De ce?

 

Mihai Godea: A fost un lucru strigător la cer. În acest moment, deţin Hotărârea organizaţiilor din cadrul Diasporei care solicită crearea unui minister în relaţii cu Diaspora şi Integrarea imigranţilor. Guvernul, însă, a venit cu proiectul unei agenţii. Au urmat o serie de consultări cu Diaspora, inclusiv şi eu am avut consultări intense cu aceasta. După care Guvernul, printr-o dispoziţie a prim-ministrului a decis să creeze o secţie în cadrul Cancelariei de Stat.

Mie mi se pare batjocoră faţă de cetăţenii de peste hotare. Această structură, creată de Guvern în cadrul Cancelariei de Stat, nu are nicio capacitate şi nicio pârghie pentru a rezolva cele două chestiuni majore: protejarea drepturilor cetăţenilor plecaţi peste hotare şi reintegrarea celor veniţi acasă.

 

EPRESA: Vă vedeţi tot în politică în următorii ani?

 

Mihai Godea: În ciuda unor speranţe a oponenţilor mei politici voi rămâne în politică.

 

EPRESA: Dacă vi s-ar oferi posibilitatea să conduceţi o instituţie de stat, în fruntea căreia credeţi că v-aţi descurca cel mai bine?

 

Mihai Godea: Nu am alergat niciodată după funcţii şi nu alerg nici acum. Pe mine nu asta m-a interesat când am decis să intru în politică.

 

 

Autor: Ana Sîrbu11 Comentarii la “INTERVIU cu Mihai Godea despre relaţia sa cu Vlad Filat, ce se întâmplă în culisele PLDM, interesele liderilor din AIE, negocierile secrete cu Tiraspolul şi finanţatorii PAD”

 1. Anton spune:

  Anton Gherciu,

  Parerea mea,

  1.Nevoia e face viteji chiar si pe oamenii fricosi.
  2.Un singur fricos dauneaza unei armate intregi.
  3.De ce Mihai Godea gay urăste femeile atât de mult?

  Mihai Godea
  AMIN

 2. Marina spune:

  L-am cunoscut pe Mihai Godea la PLDM prima impresie mea parut ca este ,,GAY”, cind a deschis gura am crezut ca ma omoara cu mirosul care predomina in gurita.
  ))) Eu nu cred ca Mihai Godea, are calitati de leader, este a un ,,Motanas” care miauna la fiecare pas.
  Este un om straniu pina la urma, ,, nu stiu de cece”

 3. Ion spune:

  Foarte frumos vorbeste Mihai Godea, dar are mai multe probleme.
  1. Este fricos.
  2. Este mincinos.
  3. Este tradator.
  4. Este lenos.
  5. Este executor.
  ^. Este individualist.
  7. Este gay.
  8. II place propriul *urisor, adica se fu**e si prin poponeata.
  Sa-i dea Dumnezeu sanatate ca este si bolnav mintal.

 4. Mihai spune:

  Poate sa fie si acesta omul lui Plahotniuc?

 5. Egeniu Armasu spune:

  Nu inteleg un lucru, cum poste vorbi acest individ cu barbuta despre regim autoritar si idei schimbate si nu stiu ce, daca PLDM isi indeplineste treptat fiecare angajament asumat in fata cetateanului. Pot sa inteleg doar un singur lucru, comportamentul lui Godea demonstreaza ca aspcesta a avut si are frustrari personale, el probabil nu este implinit sau are careva urme triste din experienta sa de viata, sarmanelul, iar actiunile acestuia sunt DISPERATE…

  CINE AR PUTEA SA CREADA IN CUVINTELE UNUI DISPERAT??? DOAR UN DISPERAT…

 6. Mdaaa spune:

  Mei Godea mai, si tu care mai ca imi jurai ca esti om curat si sincer, tu care spuneai de demnitate si omenie, dar la urma ce ai facut? Te-ai vindut? Pentru citeva sute de Eurpurasi? Tsu tsu tsu… Stii cum, vorba e vorba, dar fapta bate vorba!!! halal de tine cu*va cu 250. De feti!

 7. Anarhistul spune:

  „Justiţia nu face mai multă dreptate, din contra. Mediul de afaceri nu este mai prietenos decât pe timpul lui Voronin.” – pot sa strig sus si tare Godea are DREPATTE. Poporul RM satui 8 ani de dictatura comunsitilor s-au ridicat impotriva lor s i-au dat jos, acum puterea a fost acaparata de alti infami, or nu va trece multa vreme cind oamenii se vor ridica si impootrica lui filat! Tara are nevoie de legi bune, nude partide conduse de autocrati

 8. Verega Victor spune:

  Parerea mea e ca daca cineva are ceva de comentat pe marginea celor spuse, sa o faca, atacul la persoana este josnic. Nu prea vad ce nu a spus corect Godea, sau poate avem o justitie corecta? personal m-am ciocnit cu justitia din RM de mai multe ori, si pot sa constat ca mai usor izbuteam pe timpul comunistilor, sau traim mai bine, sau s-a diminuat coruptia, sau povara fiscala a scazut?
  Despre cei care striga in gura mare ca Godea e gay, vreau sa intreb, ati avut personal relatii?

 9. Daniel spune:

  Apropo, vorbim de politica sau despre sex? In R.Moldova avem zeci de partide care se ciondanesc intre ele. Fiecare declara ca ne vor binele, dar aproape toti viseaza la portofolii mai bune. Este cert ca, AIE are rezultate plauzibile, dar mai este mult pana la nota 8! Succes in continuare.

 10. Nelu spune:

  Critica in adresa AIE adusa in articolul dl. Godea are temei. Ar fi un miracol daca AIE sa-r schimba modul de guvernare in urmatorii 2 ani. Insa aceasta este o dorinta ireala. Lupii si crocodilii cit nu so-r deghiza in fiare blinde domestice – tot salbatci ramin.

 11. LUKA spune:

  АЛИАНЦА ПОАТЕ АВЯ СУКЧЕСЕ БУНЕ ДАКЭ ВОР ДОРИ КОМУНИШТИИ КЫНД ОРАПЭРЯ ДОСАРЕ АЛЕ ПЛДМ А СЕ АЛЭТУРА ЛА ЧЕЙЛАЛЦЬ ШИ ТОТ АША ПЫНЭ ВОР КУРЭЦИ ОБШТЯ ДЕ КОРУПЦИЕ

Alte articole