Interviu cu Sergiu Sîrbu: Voronin are încredere doar în el; înţeleg de ce a plecat Lupu; am fost învinuit că nu dau “la bot”; 7 aprilie a fost organizat; în 2013 sper să mă însor

decembrie 24th, 2012

A plecat din PCRM pentru că vrea să aibă un cuvânt de spus, să poată vota liber şi pentru că nu se mai regăseşte în rândurile comuniştilor. Este vorba despre deputatul Sergiu Sîrbu care a acceptat să ofere un interviu în exclusivitate pentru EPRESA.

 

Sîrbu spune că nu se simte dator cu nimic faţă de PCRM sau membrii acestui partid, deoarece a muncit cu dedicaţie 10 ani şi nimeni nu i-a oferit nimic din cer. Mai mult, acesta cere să-i fie respectată decizia.

Nu a decis însă, alături de care partid îşi va continua viitorul politic.

 

Deputatul ne mai mărturiseşte că a fost martorul evenimentelor din 7 aprilie 2009 şi este sigur că totul a fost organizat, iar aflarea adevărului nu se vrea.

 

De asemenea, Sergiu Sîrbu speră să spună adio burlăciei în anul care vine.

 

În continuare citiţi interviul integral:

 

 

EPRESA: Aproape două săptămâni de libertate în care nu sunteţi legat de nimeni, nimic. Cum vă simtiţi?

 

Sergiu Sîrbu: Într-adevăr aş putea spune că este o perioadă diferită de ceea ce a fost. Dintr-un punct de vedere mă simt mai liber, chiar nu depind de nimeni, pot să i-au decizii de unul singur, să votez reieşind din propria mea convingere, nu am şefi, nu am subalterni.

 

Totodată  există şi o altă parte a monedei. Încă nu mă simt atât de liber precum mi-aş fi dorit, deoarece există o presiune foarte apăsătoare din partea foştilor colegi, care nu au ezitat, cu părere de rău, să mă atace foarte murdar şi desigur presiunea moral-psihologică persistă, de aceea nu mă simt la fel de liber precum mi-aş dori.

 

EPRESA: Familia, prietenii vă privesc acum diferit?

 

Sergiu Sîrbu: Am rămas chiar plăcut surprins, deoarece familia, apropiaţii, rudele, prietenii întotdeauna m-au susţinut şi mă susţin în continuare. Anume în acest moment de răscruce din viaţa mea, am descoperit care sunt adevăraţii prieteni. S-au întors cu spatele foştii colegi din partid.

 

EPRESA: Cine ştia că veţi pleca din PCRM?

 

Sergiu Sîrbu: Nimeni nu ştia când voi face acest pas, nici familia. Familia ştia doar că există o anumită doză de frustrare, nemulţumire personală, divergenţe cu care mă confrunt. A fost decizia mea personală neinfluenţată de nimeni. Mă bucur că m-au susţinut şi mă susţin în continuare.

 

EPRESA: Bănuiesc că aţi primit foarte multe mesaje, reacţii. Ce caracter au avut?

 

Sergiu Sîrbu: Am crezut că voi fi condamnat mult mai vehement. Am fost condamnat doar în proporţie de 5 %, de foştii membri de partid.  Restul  95 m-au susţinut, prin sute de mesaje pe Facebook, sms-uri, apeluri telefonice, de la oameni absolut străini, chiar şi de la persoane din Partidului Comuniştilor, care mi-au spus că mă respectă pentru curajul care l-am avut. Asta m-a făcut să îmi revin mai uşor.

 

EPRESA: Ce a fost cel mai greu în luarea acestei decizii?

 

Sergiu Sîrbu:  Cel mai greu a fost să trec peste blocajul moral interior. A fost o decizie foarte dificilă pentru mine, cea mai importantă din viaţa mea. Eu niciodată nu m-am gândit că voi face acest pas. Eu chiar am fost fidel, echipei, am muncit sincer, am dat tot de la mine. Nu am crezut că voi face vreodată acest pas, însă, am văzut că lucruile nu merg bine, atmosfera se tensionează, am simtit că nu mai rezist, că nu mă mai regasesc în această echipă.

 

EPRESA: Dar care a fost ultima picătură?

 

Sergiu Sîrbu: În general s-au adunat foarte multe, pe parcursul a jumătate de an, deciziile care se luau în partid cu care nu eram de acord, dar trebuia să fiu disciplinat şi să le execut. Chiar dacă discutam, de opiniile noastre practic nu se ţinea cont. 

 

Am fost invinuit că nu sar la bătaie în Parlament. M-au atenţionat că suntem o echipa şi trebuie să mergem toţi să dăm “la bot”. Eu, însă, nu sunt de acord. Eu vreau să-mi fac munca corect şi cinstit. Şi în teritoriu lumea întrebă: “Ce faceţi, unde mergeţi? Nu aveţi o tactică, o strategie!”.  În interior mereu existau suspiciuni, neîncredere unul faţă de altul.

 

EPRESA: Aţi spus că de jumătate de an vă gândeaţi la plecarea din PCRM. De ce 12.12.12?

 

Sergiu Sîrbu: Ziua de 12.12.12 a fost întâmplătoare.  Eu nu am planificat să o fac într-o anumită zi. Demult vroiam să fac acest pas, dar probabil unele evenimente au grăbit acest lucru. Am avut o discuţie foarte complicată cu Vladimir Voronin, dar decizia era luată.

 

 

EPRESA: Vladimir Voronin a încercat să vă convingă să nu plecaţi din PCRM?

 

Sergiu Sîrbu: Domnul Voronin a încercat să mă convingă să nu fac paşi greşiţi, dar nu a putut să mă convingă. Mi-a spus că tu probabil nu înţelegi corect… Au mai urmat unele evenimente, unele presiuni şi am spus: “Eu sunt o persoană liberă. Mi-am îndeplinit conştiincios 10 ani datoria şi nu îmi este ruşine de ceea am făcut, pentru că chiar am apărat interesele partidului.

Mulţumesc colegilor că au avut încredere şi mi-au oferit şansa să cresc profesional, dar eu nu am stat culcat pe pat şi mi s-a dat tot din cer. Eu am muncit mult şi am obţinut tot cu forţele proprii. Am dat tot ce am putut de la mine, nu datorez nimănui nimic. Eu îi port respect domnului Voronin, îi mulţumesc pentru tot, dar rog să-mi fie respectată decizia, deoarece eu chiar am muncit”.

 

EPRESA: Vladimir Voronin a spus: „În jurul lui Sergiu se lucrează de jumătate de an”. La ce s-a referit?

 

Sergiu Sîrbu: Nu ştiu ce a avut în vedere. Mulţi colegi simţeau unele nemulţumiri ale mele interioare şi probabil domnul Voronin tot. Nimeni absolut nu avut cum să mă influenţeze să fac acest pas. Nu exclud că multe forţe politice şi-ar fi dorit acest pas, în glumă în fiecare săptămână cineva îmi zicea “Când vii la noi?”, dar aceste lucruri nu m-au influenţat.

 

EPRESA: De ce nu aţi fost la şedinţele Parlamentului după plecarea din PCRM?

 

Sergiu Sîrbu: Eu cred că mă înţelegeţi. Eram într-o situaţie destul de stresantă psihologic şi moral, dar şi colegii mei erau în asemenea situaţii şi nu am vrut să provoc unele discuţii şi acţiuni pe care ar fi putut să le regrete.

 

EPRESA: Acum, deputaţii PCRM vorbesc cu DVS, se salută?

 

Sergiu Sîrbu: Unii se salută, unii nu. Nu vreau să dau nume. Cu un fost coleg am avut chiar un schimb de replici la Parlament. Cu domnul Voronin încă nu am comunicat.

 

EPRESA: De ce au plecat Lupu, Stepaniuc, Ţurcan, Dodon, Greceanîi, Ceban din PCRM?

 

Sergiu Sîrbu: Eu anterior nu încercam să analizez această problemă, dar şi făceam declaraţii din poziţia oficială a partidului, nu era poziţia mea personală, pentru că chiar nu ştiam de ce, dar probabil erau motive. Când a plecat Marian Lupu, eu abia acum am început să înţeleg că probabil a fost marginalizat cumva în partid şi s-a încercat să fie dat într-o parte.  Probabil concura cu Vladimir Voronin şi a fost marginalizat, a simţit că nu mai este dorit în această echipă.

De ce a plecat Stepaniuc, Ţurcan şi Greceanîi chiar mi-a scăpat şi nu vă pot spune.

Dodon a plecat poate pentru că a simţit o presiune pe interior, foarte serioasă. A încercat să facă ceva, să propună şi nu a mers. Poate tot s-a simţit marginalizat.

Cu domnul Ceban am discutat mai mult, au fost mai multe probnelem şi conflicte pe interior, era profund dezamăgit indignat de schimabrea bruscă a vectorului de politică externă, care este promovat de PCRM.

 

EPRESA: Se discută că Iurie Munteanu se manifestă foarte agresiv cu membrii partidului şi se ia la bătaie cu unii. E adevărat?

 

Sergiu Sîrbu: Eu nu aş vrea să-i discut pe foştii colegi. Eu aş fi vrut să rămânem în relaţii omeneşti. Dacă a fost sau nu agresiv domnul Muntean, cred că este evident. Poate în unele momente ar trebui să fie mai calm, asta dăunează intereselor. Eu am avut cu el neînţelegeri. Se mai îmtâmplă… dar nu acesta e motivul din care am plecat.

 

EPRESA: Aţi spus că, înainte să plecaţi din PCRM, cineva v-a ameninţat cu moartea. Cine?

 

Sergiu Sîrbu: Nu aş vrea să deschid mult parantezele. Poate a fost o glumă. E vorba de cineva din foştii colegi din partid. Mi-a spus în faţă că dacă fac o greşeală, mă omoară. Desigur că nimeni nu va recunoaşte, dar a fost neplăcut.  Ameninţări au existat şi după.

 

EPRESA: Cine ar mai putea să plece din PCRM?

 

Sergiu Sîrbu: Chiar nu aş dori să mai plece cineva din PCRM. Am ţinut foarte mult la acest partid, au rămas oameni foarte valoroşi şi chiar nu aş vrea, deoarece mai avem nevoie de opoziţie puternică. Sper că măcar plecarea mea să îi facă să tragă anumite concluzii, să fie o lecţie şi să înţeleagă că se necesită calmarea spiritelor pe interior.

 

 

EPRESA: Care sunt oamenii lui Voronin acum, în partid, şi în cine are încredere?

 

Sergiu Sîrbu: El are încredere doar în propria persoană. Acum în partid este o tensiune că practic nimeni nu are încredere în nimeni şi este regretabil acest fapt. Nu cred că există persoane în care poţi să ai încredere sută la sută.

 

EPRESA: Există acum în PCRM o persoană care ar putea fi succesorul lui Voronin?

 

Sergiu Sîrbu: Nu cred că există o astfel de persoană şi asta este cea mai gravă problemă a partidului. Aceste lupte pe interior vor cauza daune partidului. Sunt cinci sau şase persoane care se văd în fruntea partidului, dar concurenţa dintre ei nu va duce la bine. La moment nu există un succesor.

 

EPRESA: Presa scria că în noaptea din 11 spre 12 decembrie, înainte de plecarea din PCRM aţi dormit la hotelul Codru. E adevărat?

 

Sergiu Sîrbu: Chiar mă mir uneori până unde pot să ajungă unele agenţii de presă în această luptă politică foarte murdară.  Îmi pare rău că se ajunge atât de departe, când se bagă în dormitorul persoanei. Astfel de aberaţii refuz să le comentez. Se depăşesc orice limite etice şi deontologice ale unui jurnalist. Nu am ştiu că trebuie să raportez foştilor colegi unde îmi petrec eu noaptea, cu cine şi cum. Dacă vor insista foarte mult să afle, îi voi invita să vadă ce se face noaptea, dacă ei nu ştiu.

 

EPRESA: Care sunt planurile de viitor? Politica sau cariera de jurist?

 

Sergiu Sîrbu: Îmi iau puţin răgaz să mai cugetez, până după sărbători. La moment voi continua ca deputat independent si voi promova iniţiative, proiecte. Voi continua să sesizez la Curtea Constituţională orice lege care o voi considera că vine în contradicţie cu Constituţia. Îmi voi forma agenda proprie şi voi încerca să o realizez de sine stătător.

 

EPRESA:  V-a ofertat deja cineva în vederea aderării la un partid?

 

Sergiu Sîrbu: Voi vedea cum vor derula lucrurile, dacă se va găsit o forţă politică, preponderent de stânga, care îmi va propune susţinere pentru a provomova şi a dezvolta acele direcţii care vin să aibă o finalitate pentru cetăţeni… rămâne să vedem. La moment nu duc discuţii cu nimeni, niciun fel de negocieri. Au existat unele discuţii cu nişte partide extraparlamentare, dar eu le-am spus că nu discut, că am nevoie de răgaz.

 

Chiar dacă vor fi acceptate condiţiile mele, eu nu vreau să fiu maşină de vot, care să vozete automat tot ce se spune. Vreau să am propria opinie, să pot vota liber.  Dacă nu se va respecta acest lucru, nu exclud că nu voi adera la niciun partid.

 

EPRESA: Aţi criticat foarte mult actuala guvernare fiind în PCRM? Era poziţia DVS sau a partidului?

 

Sergiu Sîrbu: Sigur că fiind membru al PCRM nu puteam să deviez mult de la poziţia de bază. Era poziţia partidului. Dar eu îmi păstrez şi opinia mea că AIE a făcut foarte multe gafe şi a admis foarte multe încălcări ale Constituţiei. Adoptă legi care contravin Constituţiei, dar şi această partajare a funcţiilor pe criterii politice nu este corectă.

 

EPRESA: E bine că a venit la putere Alianţa pentru Integrare Europeană sau nu?

 

Sergiu Sîrbu:  Nu eu ar trebui să dau această apreciere, ci alegătorii. Sub aspectul calităţii vieţii cetăţenilor, aceasta nu s-a îmbunătăţit. Pensionarii primesc pensii mizere, salariile nu se majorează. Poate s-a îmbunătăţit la nivelul libertăţii mass-media. Unica excepţie fiind închiderea postului NIT. Există o apropiere faţă de Uniunea Europeană, care este benefică, dar din păcate cetăţenii nu o simt.  Nu avem liberalizarea regimului de vize şi nu se ştie când o vom avea.

 

EPRESA: Unde vedeţi viitorul Moldovei, UE sau Uniunea Vamală?

 

Sergiu Sîrbu: Eu întotdeauna am fost un mare adept al integrării europene. Dar la moment consider că Moldova trebuie să se afle acolo unde sunt interesele cetăţenilor. Dar Moldova trebuie să rămână un stat independent şi neutru, să ia tot ce-i mai bun din ambele părţi.

 

EPRESA: Ce trebuie să facă Moldova cu Transnistria?

 

Sergiu Sîrbu: Moldova ar trebui să depună toate eforturile posibile şi imposibile pentru a păstra integritatea teritorială a ţării şi să încerce pe toate căile posibile, inclusiv implicând toţi mediatorii externi să acorde Transnistriei un statut juridic special, chiar să acorde drepturi largi, dar exclusiv în spaţiul teritorial al Republicii Moldova.

 

EPRESA: Ce cunoaşteţi despre evenimentele din 7 aprilie 2009?

 

Sergiu Sîrbu: Eu am fost martor al acestui eveniment. Am fost în interiorul Preşedinţiei în acel moment şi vedeam cum zboară pietrele în mine. Am văzut că există o mulţime de oameni foarte agitată, persoane agresive, sunt sigur că au existat provocatori. Nu ştiu din partea cui şi chiar aş vrea foarte mult să aflu într-o bună zi. Provocatori au fost, organizatori au fost, foarte mulţi nevinovaţi care au venit, dar au fost luaţi pe sus. Au suferit foarte mulţi poliţişti nevinovaţi, foarte mulţi cetăţeni, tineri.  Îmi pare foarte rău că adevăraţii organizatori şi provocatori rămân nepedepsiţi. Este o mare tragedie penru Republica Moldova. Mă durea inima şi sufletul când vedeam că în faţa mea de distrug aceste clădiri.

 

EPRESA: S-a vehiculat că protestele violente au fost pus la cale de PCRM, pentru a fi însă atribuite partidelor din AIE, iar comuniştii să poate astfel reveni la putere?

 

Sergiu Sîrbu: Nu cred. Din ceea ce am văzut acolo, nu prea văd logică. Comuniştii erau déjà la putere. PCRM avea 60 de mandate, iar alegerea şefului statului încă urma să aibă loc. Eu nu văd cum poţi să-ţi dai foc singur ţie ca să revini la putere, dacă erai la putere.  Mai degrabă văd implicarea unor forţe externe care au vrut destabilizarea situaţiei din Moldova. Şi opoziţia de atunci a fost depăşită de situaţie şi guvernarea de atunci nu a fost pregătită să facă faţă. A existat o a treia forţă care a profitat de situaţie.

 

EPRESA: DVS totuşi credeţi că totul a fost organizat şi bine pus la punct?

 

Sergiu Sîrbu: Sunt absolut sigur că a fost organizat. Nu putea în timp de 20 de minute să se adune 40 de mii de oameni aşa spontan. Eu de la etajul V de la Preşedinţie vedeam cum elevii claselor superioare şi studenţii foarte organizat veneau la protest.

EPRESA: PCRM are detalii, probe despre aceste evenimente, dar care încă nu au fost făcute publice?

 

Sergiu Sîrbu: Nu ştiu, asta mă depăşeşte.

 

EPRESA: Se vrea cu adevărat aflarea adevărului despre 7 aprilie?

 

Sergiu Sîrbu: Impresia mea sinceră, cred că nu se vrea. Probabil au fost implicate prea multe forţe, prea multe persoane. Prea multe greşeli pe de o parte şi pe alta şi de asta se încearcă a muşamaliza. Eu personal vreau vreau să se afle adevărul.

 

EPRESA: Am observat schimbări în viaţa personală, până acum tot spuneaţi că nu aveţi timp de asta…?

 

Sergiu Sîrbu: Cred că era şi timpul. Cât se poate numai politică şi politică? Timpul trece, încărunţesc…  Orice persoană la această vârstă se gândeşte deja mai serios la viaţa personală. De la o vreme încoace am zis că ajunge atâta poltică,  trebuie să mă gândesc şi la viitor. În acest aspect am progresat şi sper să fie de bun augur, să am parte de fericire.

 

EPRESA: Ştim că Ina este angajată asistent al unui deputat din PD? Cum a primit ea vestea despre plecarea din PCRM?

 

Sergiu Sîrbu: Este o coincidenţă. Când am făcut cunoştinţă idee nu aveam unde e angajată. Ea îmi respectă decizia şi mi-a spus că nu o interesează aspectele de ordin politic. Chiar să fi rămas la PCRM, asta nu avea cum să influenţeze relaţia.

 

EPRESA: De cât timp sunteţi împreună? Cum v-aţi cunoscut?

 

Sergiu Sîrbu: Am văzut-o pe holurile Parlamentului, acolo am făcut cunoştinţă şi ulterior lucrurile au evoluat deja treptat.  Cam jumătate de an în urmă.

 

 

EPRESA: Aţi afişat relaţia doar după ce a scris presa despre asta? De ce aţi ţinut în secret?

 

Sergiu Sîrbu: Deoarece s-a făcut publică, nu avea rost să ascundem. Oricum cunoşteau foştii colegi din PCRM, dar şi din PD. Tot ce rog eu este să-mi fie respectată intimitatea.

 

EPRESA: Ea este femeia lângă care vreţi să vă petreceţi restul vieţii?

 

Sergiu Sîrbu: Sper foarte mult să fie. Deoarece eu demult îmi doresc o stabilitate în acest aspect. La acest moment este totul perfect, sper să avem şi o finalitate frumoasă.

 

EPRESA: Se zvoneşte că Sergiu Sîrbu va fi curând tătic? Este adevărat?

 

Sergiu Sîrbu: Este o chestie prea personală. Dacă va fi nuntă, eu vă promit că o să vă anunţ. Dacă va fi cumătrie, tot o să vă anunţ.

 

EPRESA: Sunteţi gata să spuneţi adio burlăciei sau este greu să vă despărţiţi de ea? Când?

 

Sergiu Sîrbu: Eu demult sunt gata moral şi psihilogic. Altceva e faptul că nu era persoana potrivită. Dacă vom fi sănătoşi eu cred că nu o voi întinde foarte mult, sper că anul viitor va fi unul productiv pentru mine şi la acest capitol.6 Comentarii la “Interviu cu Sergiu Sîrbu: Voronin are încredere doar în el; înţeleg de ce a plecat Lupu; am fost învinuit că nu dau “la bot”; 7 aprilie a fost organizat; în 2013 sper să mă însor”

 1. cîrcotaşul spune:

  Eto est’ nehorosho!!!

 2. Mihai spune:

  Cica Ceban „era profund dezamăgit indignat de schimabrea bruscă a vectorului de politică externă, care este promovat de PCRM „… De parca daca a plecat la PSRM nu tot opteaza pentru uniunea euroasiatica…
  Ce declaratie stupida…
  Care este diferenta dintre PCRM si PSRM? – literile C si S…

 3. mos vasile spune:

  stie mai multe(decit vorbeste) baetelul acesta…
  Ei,dar lupu paru-si schimba dar naravu…

 4. Corina spune:

  D.Sirbu multi va respecta pentru ca nu ,,dati la bot,,ca bruta de munteanu(special am scris cu litera mica numele ca nu merita cu litera mare).

 5. dima spune:

  Cred ca in cele din urma respect decizia lui Sirbu de a iesi din Pcrm, tot mai mult observam in ultimul timp ca acest partid politic este in deriva si reprezinta o epava politica care nu are nici un viitor…toti vad in ultimul timp ca comunistii in afara de dezinformare publica si atacul la persoane nu sunt in stare de nimik…
  si sper ca Sirbu sa isi mentina pe viitor verticalitatea si sa promoveze in sfrisit o politica echidistanta si de stinga…necesara atit de mult RM…desigur pentru a face asta exita o singura solutie, conlucrarea cu PDM care este unicul partid viabil si reprezentativ pe acest segment.

 6. Sting spune:

  Un gest curajos de la un tinar cu perspective mari . Cred ca Sirbu mai are ceva de spus in politicul Rm si decizia de a parsasi dictatura pcrm-ista i-a avntajat doar posibilitatile

Alte articole