Interviu cu Ştefan Munteanu despre cum a ajuns şef al Î.S. „Poşta Moldovei”, cât de des scrie scrisori şi calitatea serviciilor operatorilor poştali

aprilie 11th, 2013

Este şef al Î.S. „Poşta Moldovei” din luna octombrie 2012, dar are deja planuri mari la „Poşta Moldovei”. Vrea să sporească nivelul calităţii serviciilor, să lanseze şi servicii noi, să renoveze oficiile poştale, să şcolarizeze operatorii.

Despre acestea dar şi alte subiecte, directorul „Poşta Moldovei” a vorbit într-un interviu pentru EPRESA.md, pe care îl puteţi citi în continuare.

 

EPRESA: Cum a ajuns Ştefan Munteanu şef al Î.S. „Poşta Moldovei”?

Ştefan Munteanu: A fost anunţat oficial concursul pentru selectarea candidatului la funcţia de director al Î.S. “Poşta Moldovei”. Am decis să particip pentru că a fost o provocare destul de interesantă pentru mine, chiar dacă domeniul bancar, în care activam, era ceva mult mai diferit ca activitate. Dar a fost o provocare pentru un manager să conduci una din cele mai mari întreprinderi din ţară, cu 5400 de angajaţi şi 1148 de oficii poştale.

 

EPRESA: A fost vreun moment în care aţi regretat că aţi fost numit director general al Î.S.”Poşta Moldovei”?

Ştefan Munteanu: Eu sunt o persoană căreia nicioda tă nu-i pare rău. Eu mă gândesc că orice situaţie este benefică şi chiar dacă este una dificilă sau de conflict, oricum există una sau mai multe soluţii pentru a o depăşi. Nu mi-a părut rău că am venit aici, vă spun sincer, chiar dacă la început mi-a fost foarte greu să intru în esenţă.

EPRESA: Unde a fost mai dificil, în ce situaţii?

Munteanu

Ştefan Munteanu: În primul rând să mă integrez în colectivul dat. În al doilea rând să înţeleg esenţa activităţii poştale, pentru că este un serviciu specific şi anume faptul că exploatrea poştală are mai multe procese complexe pe care trebuie să le înţelegi. Dacă unii manageri nu încearcă să intre în detalii în activitatea întreprinderii şi poate nici nu trebuie s-o facă, pentru că el trebuie să coordoneze, să numească persoanele care să vină să-i raporteze şi să le dea sarcini, eu am încercat să cunosc în detalii, ca să înţeleg unde trebuie să fie accentul mai mare şi unde trebuie să facem schimbări.

EPRESA: Care sunt realizările pe care aţi reuşit deja să le faceţi la ”Poşta Moldovei”?

Ştefan Munteanu: La etapa actuală, realizări esenţiale încă nu sunt, dar ele urmează să fie. Mi-a luat timp să cunosc lucrurile pe interior, să fac nişte reorganizări ca să fie o eficienţă mai sporită. Iniţial am analizat structura organizatorică a întreprinderii pentru a vedea care sunt capacităţile echipei, după care am făcut un plan de acţiuni. Au avut loc câteva remanieri, au apărut structuri noi, care să dea un imbold de dezvoltare al întreprinderii.

EPRESA: Acest număr de 5.400 de persoane este unul suficient, raportând la serviciile care sunt oferite şi calitatea lor?

Ştefan Munteanu: Este un număr suficient de angajaţi. Noi, prin lege, suntem operatorul naţional care oferă serviciu universal şi este obligaţia statului de a asigura astfel de serviciu, prin intermediul Î.S. “Poşta Moldovei”.

Oricum, recunoaştem că astfel de servicii deja merg în dimanica negativă şi asta e statistica pe întreaga lume. Multe administraţii poştale din alte ţări recurg la alte servicii noi, ceea ce am început şi noi să facem şi vom face în continuare.

IMG_0935

EPRESA:  Ce ştiaţi desre ”Poşta Moldovei” până a veni în această funcţie şi cât de des mergeaţi la oficiul poştal?

Ştefan Munteanu: Ştiam doar că este operator care oferă servicii poştale. Nu am avut ocazia să vin în oficiu poştal pentru că, atunci când lucram la bancă, nu era responsabilitatea mea să merg după corespondenţă.

EPRESA: Majoritatea cetăţenilor cam tot atât cunosc, dar ce servicii exact oferă Î.S. ”Poşta Moldovei”?

Ştefan Munteanu: În afară de serviciile de bază, corespondenţa şi coletele, mai oferă servicii de încasare a plăţilor, începând cu servicii comunale şi terminând cu alte taxele, impozite, amenzi. La fel, o funcţie de bază este distribuirea pensiilor şi distribuirea presei.

EPRESA: Aţi declarat că ”Poşta Moldovei” ar trebuie să-şi diversifice serviciile. Ce vă propuneţi să aduceţi nou?

Ştefan Munteanu: Vrem să aducem servicii financiare mai complexe. De fapt, unele deja le oferim, pensiile, încasarea plăţilor, dar mai sunt şi sisteme de transferuri rapide sau mandate poştale băneşti – un gen de transfer care are loc doar între administraţiile poştale. Spre exemplu, într-o bună parte din satele Republicii Moldova nu sunt filiale ale băncilor şi atunci când populaţia are nevoie de serviciile unei bănci, trebuie să se deplaseze în centrul raional. Dacă am concentra şi aceste servicii în oficiile poştale, ar fi cu mult mai comod pentru cetăţeni.

De asemenea, au fost iniţiate tratative cu mai multe structuri de stat, cum ar fi Oficiul Stării Civile, Ministerul Justiţiei, Cadastru, pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea cetăţenilor recepţionarea plăţilor şi distribuirea actelor eliberate de aceste instituţii. Ca exemplu, pentru ca un cetăţean să nu vină pentru un cazier juridic la Chişinău, dar să-l primescă la ei acasă, prin intermediul oficiului poştal.

IMG_0826EPRESA: Care din domeniile de activitate ale Î.S. ”Poşta Moldovei” nu funcţionează aşa cum ar trebui?

Ştefan Munteanu:  Ele toate funcţionează, dar trebuie să lucrăm asupra calităţii şi nu ascund acest lucru. Calitatea deservirii are de suferit din cauza că  este o  structură mare şi atunci când se angajează oameni, ei  nu trec o pregătire specială privind deservirea oamenilor calitativ.

EPRESA: Există o creştere sau o scădere a numărului de cereri de servicii oferite de ”Poşta Moldovei”?

Ştefan Munteanu: După analiza datelor din 2012, volumul serviciilor acordate a crescut, dar şi volumul de vânzări şi asta pentru că încercăm să oferim un spectru vast de servicii. Au crescut în special servicile de curierat, pentru că oamenii fac comenzi de pe platformele electronice şi ele în mare parte vin prin intermediul Poştei Moldovei.

Se întâmplă că oamenii apelează şi la serviciile operatorilor privaţi, pentru că vor rapiditate, dar care au şi tarife cu 10-15% mai mari decât la noi. Avantajul Poştei Moldovei este că ei nu pot face distribuirea pe tot teritoriul Moldovei.

EPRESA: Ce facem cu plângerile cetăţenilor că primesc colete deteriorate, plicuri deschise?

Ştefan Munteanu: Ştiu că este o problemă acută, dar lucrăm asupra calităţii corespondenţei de colete, dar nu e corect când oamenii percep că Poşta Moldovei este vinovată de toate. La noi există un centru de monitorizare, care verfică tot, dar ei nu pot vedea ce se întâmplă la un centru de sortare din afara ţării. Deseori lucrurile dispar în tranzit.

IMG_0870EPRESA:  Din partea operatorilor de la ”Poşta Moldovei” nu există scăpări?

Ştefan Munteanu: Factorul uman tot timpul presupune nişte scăpări, evident că ele eistă şi la noi, dar lucrăm acum pentru înlăturarea acestor nereguli. În primul rând lucrăm ca să asigurăm cu supraveghere video locul de primire a coletelor. Lcrăm şi asupra procesului de repartizare al coletelor în regiune, pentru a securiza conţinutul acestora.

EPRESA: Cine poate deveni operator poştal?

Ştefan Munteanu:  Este o problemă că noi nu avem o instituţie care pregăteşte operatori poştali. Acest job nu este solicitat de tineri, pentru că şi salariile sunt mici. Salariul mediu pe întreprindere este de 3.000 de lei. Şi aşa cum am promis atunci când am fost numit în funcţie, voi depune tot efortul ca acestea să fie majorate.

EPRESA: Cum este dotată ”Poşta Moldovei” şi operatorii?

Ştefan Munteanu:  Reieşind din faptul că “Poşta Moldovei” are cea mai mare reţea, aceasta necesită costuri enorme pentru întreţinerea acestei reţele. Resursele pe care le avem din prestarea serviciilor nu ne permit să facem investiţii pe larg. Din 1148 de puncte sunt automatizate, adică să existe un calculator şi o imprimantă, doar 650. În 2013, planificăm să automatizăm încă 300, iar în 2014 să fie toate.

EPRESA: Are ”Poşta Moldovei” un buget suficient pentru a lansa toate aceste servicii noi despre care vorbiţi?

Ştefan Munteanu:  Noi mizăm pe faptul că vom beneficia de finanţare din partea Băncii Mondiale. Avem deja conceptul proiectului privind serviciile de plată şi care a fost prezentat deja şi urmează să obţinem o finţare pentru a dezvolta astfel de servicii.

EPRESA:  Care sunt cele mai mari şi importante schimbări pe care planificaţi să le faceţi la ”Poşta Moldovei” în următoarea perioadă?

Ştefan Munteanu:  Iniţial mergeam pe varianta de a face optimizări.  Ulterior, am înţeles că nu este succesul “Poştei Moldovei” este în reţeaua pe care o are şi atunci o ieşire din situaţie este extinderea specturlui de servicii pe care le oferim. Accentul este pus pe servicii de plăţi, care sunt sigur că o să ne dea posibilitate să investim şi să renovăm oficiile poştale care sunt într-o situaţie nefastă. Pe de altă parte ne-ar da posibilitate să şcolarizăm angajaţii ca să acorde servicii mai calitative şi să fim mai aproape de cetăţeni.

IMG_0909EPRESA: Câte scrisori pe hârtie a scris Ştefan Munteanu de când este director general Î.S. ”Poşta Moldovei”?

Ştefan Munteanu:  Nu am scris nicio scrisoare, recunosc.

EPRESA: Pe 15 aprilie Î.S. ”Poşta Moldovei” împlineşte 20 de ani, ce  activităţi planificaţi pentru această zi?

Ştefan Munteanu:  O să deschidem evenimentul cu semnarea unui acord de cooperare cu Poşta Turciei, după care o să facem lansarea plicului cu marca fixă, Î.S. ”Poşta Moldovei” 20 de ani, pe care se va aplica şi ştampila primei ediţii. La orele 15.00 ne vom întruni toţi în sala Filarmonicii Naţionale unde va avea loc deja partea festivă şi vor fi persoane nominalizate cu titlul “Maestru în comunicaţii”, care este un merit special pentru angajaţi.

 Un comentariu la “Interviu cu Ştefan Munteanu despre cum a ajuns şef al Î.S. „Poşta Moldovei”, cât de des scrie scrisori şi calitatea serviciilor operatorilor poştali”

  1. Irinaaa spune:

    Da, Posta Moldovei se afla intr-o stare dezasrtuoasa, mai ales oficiile postale rurale. In unele localitati aceste oficii lipsesc cu desavirsire. La fel, e adevarat ca orice colet sau scrisoare primita,mai ales din strainatate, sint privite cu suspiciune, deschise, taiate,deteriorate si chiar mi s-a intimplat ca un check de plata primit din SUA sa-mi ajunga la scoala din sat,sa fie deschis si citit de profesoara de engleza. Cred ca astfel de fapte ar trebui sa fie pedepsite aspru, si sa nu se dea va rog vina pe posta din strainatate, pentru ca in strainatate functioneaza termenul de confidentialitate.
    Pe linga faptul diversificarii serviciilor postale, ar fi de dorit sa lucrati si asupra crearii increderii consumatorilor in institutia in fruntea careia va aflati, ca pe viitor Posta Moldovei sa fie asociata tremenilor de rapiditate, eficienta, calitate si stabilitate. Doamne-ajuta.

Alte articole