Interviu VIOREL COTEA despre primele operaţii plastice realizate în Moldova, DEPENDENŢA de intervenţii estetice, mutilarea prin mastectomie, riscuri şi exagerări

decembrie 9th, 2013
Sursa: EPRESA

A înfiinţat serviciul de chirurgie cosmetică în Republica Moldova, în anul 1987. Este vorba despre primul chirurg plastician de la noi din ţară, Dr. Viorel Cotea. Are în spate peste 29 de ani de activitate şi peste 35 ooo de operaţii plastice efectuate cu succes.

Am vorbit cu Dr. Viorel Cotea despre cele mai periculaose, dar şi cele mai solicitate operaţii plastice din ţară, de către femei, dar şi bărbaţi.

De asemenea, chirurgul plastician ne-a vorbit despre exagerările şi dependenţa de operaţii plastice şi despre nevoia intervenţiei psihologilor şi psihiatrilor înainte şi după operaţie.

Află de ce Dr. Viorel Cotea nu agrează mastectomia, ultimele tendinţe în chirurgia plastică, despre implantul cu silicon în gambe, fese şi sâni, dar şi despre operaţia de schimbare de sex.

EPRESA: De unde pasiunea pentru chirurgia plastică?

Viorel Cotea: Nu este vorba neapărat de o pasiune. Am absolvit facultatea de medicină din Chişinău în anul 1984, ulterior am făcut secundariat clinic în chirurgie maxilo-facială la spitalul Republican, după care mi-am continuat profesia la Spitalul de Urgenţă, de asemenea în chirurgie maxilo-facială.

În 1987, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, am plecat la Moscova, unde am făcut o specializare în domeniul chirurgiei estetice, ca să inaugurez şi în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească acest tip de serviciu, chirurgie cosmetică i se spunea pe atunci.

La Chişinău a fost deschisă a treia clinică din fosta Uniune Sovietică, una fiind la Moscova, iar alta la Sankt Petersburg.

Serviciile se ofereau contra cost, bineînţeles la un preţ simbolic. Ţinând cont de faptul că pe atunci salariul mediu constituia 100 şi ceva de ruble, o operaţie plastică costa aproximativ 50 de ruble. Prin urmare, un salariat îşi putea permite o asemenea intervenţie chirugicală.

Am activat în această clinică cinci ani, după care împreună cu ceilalţi colegi ne-am continuat activitatea într-o altă clinică din Chişinău, timp de zece ani.

Ulterior, în anul 2010, mi-am înfiinţat propria clinică de chirurgie plastică.

IMG_6593

EPRESA: Atunci, la început, erau multe persoane care îşi doreau operaţii plastice?

Da, erau mulţi pacienţi. Rândul de aştepare ajungea la un an. Oamenii erau foarte deschişi faţă de acest nou serviciu medical, inaugurat în anul 1987.

EPRESA: Care sunt primele întrebări pe care la puneţi unei persoane care solicită operaţii plastice?

Viorel Cotea: În primul rând, vreau să ascult doleanţele pacientului. De multe ori, pacientul mă întreabă pe mine: „Doctore, ce vedeţi la mine? Ce trebuie să schimb?”

E foarte important să cunoşti ce îl nemulţumeşte pe pacient, după aceasta putem decide împreună ce putem face în această privinţă.

EPRESA: Cum abordaţi problema în momentul în care vedeţi că pacientul exagerează şi că, în realitate, nu are nevoie de o intervenţie chirurgicală?

Viorel Cotea: În asemenea cazuri, încerc să-i argumentez pacientului de ce nu ar avea nevoie de o intervenţie anume.

Am câţiva pacienţi de care nu pot scăpa nicidecum. Pe parcursul a 15-20 de ani, aceştia continuă să revină şi să solicite operaţii plastice. O văd ca pe o metodă de relaxare.

EPRESA: Câte operaţii plastice realizaţi pe zi? 

Viorel Cotea: În medie realizez 15 operaţii pe săptămână, aproximativ 2-3 operaţii pe zi.

EPRESA: Cine apelează cel mai des la operaţii plastice, femeile sau bărbaţii? Care este proporţia?

Viorel Cotea: 95% dintre pacienţi sunt femeile, iar restul bărbaţi. În occident procentul barbaţilor este mai mare decât la noi.

IMG_6626EPRESA: Care sunt operaţiile cele mai solicitate?

Viorel Cotea: Rinoplastia, tehnica chirurgicală care restructurează şi redă forma naturală a nasului, este una dintre cele mai solicitate operaţii de către pacienţii bărbaţi. De asemenea, aceştia mai solicită şi otoplastia, intervenţie chirurgicală la nivelul urechilor. Bărbaţii după 40-50 de ani, solicită lifting-ul facial, dar şi blefaroplastia folosită, de obicei, pentru îndepărtarea excesului de piele, a pungilor de sub ochi, ridicarea colţului extern al ochiului sau în anumite instanţe se face în paralel procedura de ridicare a sprâncenelor căzute.

În cazul femeilor, pe primul loc se situează rinoplastia, ca şi în cazul bărbaţilor, după care vin operaţiile de mărire, ridicare şi mai rar micşorare a sânilor. De asemenea, tot mai multe femei solicită abdomenoplastia, cu ajutorul căreia se îndepărtează excesul de piele şi grăsime de la nivelul abdomenului inferior şi liposucţia.

EPRESA: Care este operaţia cea mai dificilă pe care aţi realizat-o până acum?

Viorel Cotea: Fiecare operaţie în parte prezintă un grad de dificultate. În general, chirurgia plastică este dificilă. Fiecare pacient vine la noi sănătos, iar noi avem responsabilitatea să-i păstrăm sănătatea şi frumuseţea exterioară.

EPRESA: Din cele 35 000 de operaţii realizate până acum, au fost printre ele şi eşecuri?

Viorel Cotea: Complicaţii, da, au fost. Mai ales în primii ani de activitatea la Spitalul Dermatologic Republican. Vorbim despre complicaţii postoperatorii, în ceea ce ţine de cicatrizare.

EPRESA: Există riscul ca pacientul să-şi piardă viaţa în timpul unei operaţii estetice? Aţi avut asemenea cazuri?

Viorel Cotea: Există riscul de deces ca şi în oricare altă operaţie. Pacientul poate fi supus unui atac cerebral subit sau poate suferi şoc anafilactic ca urmare a unor reacţii alergice. Însă toate acestea pot fi prevenite prin efectuarea unor analize şi investigaţii medicale, în ceea ce priveşte pacientul nostru, înainte de operaţie.

IMG_6640EPRESA: Aţi refuzat vreodată un pacient? De ce?

Viorel Cotea: Da, am refuzat şi refuz în cazul în care pacientul nu are nevoie de operaţii plastice sau în cazul unor devieri psihice. În asemenea cazuri, avem psiholog şi psihiatru care consultă pacienţii respectivi.

EPRESA: Sunt cazuri în care o operaţie estetică nu vindecă doar o cicatrice sau corectează un anumit defect, ci vindecă un complex. Putem spune că persoana capătă mai multă încredere după operaţia estetică?

Viorel Cotea: Majoritatea pacienţilor se simt mai fericiţi şi mai împliniţi după operaţia plastică, din punct de vedere psihic, sexual, profesional şi social.

Deobicei mă străduiesc ca schimbările să nu fie foarte vizibile iniţial, astfel încât cei din jur să nu fie şocaţi şi să provoace şoc pacientului. După operaţie, apropiaţii pacientului susţin că observă schimbări în bine, însă nimeni nu realizează că acesta a fost supus unei operaţii plastice.

EPRESA: Sunt pacienţi care au nevoie de consiliere psihologică postoperatorie?

Viorel Cotea: Avem şi această categorie de pacienţi, care au nevoie de consiliere psihologică după operaţie, pentru a se obişnui cu schimbarea şi a accepta noua înfăţişare.

EPRESA: Dacă ar fi să facem o comparaţie între chirurgia plastică de la noi şi cu cea din alte ţări europene, cum ar fi Franţa, Germania, Italia, cum ne poziţionăm noi în raport cu ei?

Viorel Cotea: Nu aş putea spune că ne-am afla pe o treaptă inferioară. Tehnologiile şi tehnicile sunt aceleaşi, implementate la nivel internaţional, nivelul profesionalismului, de asemenea, este înalt.

EPRESA: Care sunt ultimele tendinţe, la nivel mondial, în lumea chirurgiei plastice?

Viorel Cotea: Aici vreau să menţionez cazul Angelina Jolie şi mastectomia, care are ecou şi în Republica Moldova. Tot mai multe paciente sună şi se interesează de mastectomie şi de procedura de reconstrucţie a sânilor după intervenţie.

Deobicei, în cazul mastectomiei se îndepărtează areola şi mameloanele, or aceste lucru, din punctul meu de vedere este o mutilare.

IMG_6642EPRESA: Sunt mulţi pacienţi care apelează la implant de gambe? Ce presupune această procedură?

Viorel Cotea: Aplicarea metodei de protezare a membrelor inferioare cu proteze de silicon cu gel cohesiv înalt, pentru corecția dismorfiei gambelor, este o metodă estetică modernă, capabilă să ofere un confort  psihologic major pacienților. Este o metodă minim invazivă ce păstrează integritatea anatomică a ţesuturilor musculo-aponevrotice.

EPRESA: Dar implantul cu silicon în fese?

Viorel Cotea: În cazul împlantului cu silicon în fese există riscul ca acesta să se spargă, pentru că zona este utilizată intensiv pentru activităţi ca mers, şezut.

De asemenea, pacientul trebuie prevenit că în aceste zone sunt interzise injecţiile intramusculare.

În Republica Moldova nu este foarte solicitată această operaţie.

PRESA: Care este poziţia DVS. vizavi de mărirea sânilor prin transplant de grăsime proprie? Se practică şi în Republica Moldova ? O recomandaţi?

Viorel Cotea: Eu am practicat această metodă prin anii 1980-1990. Grăsimea se absorbe treptat, iar după jumătate de an este nevoie de o nouă intervenţie. Există riscul ca aceste celule să genereze formarea chisturilor, care se elimină doar prin intervenţie chirurgicală.

Eu prefer să recomand implantul cu silicon în detrimentul procedurii anterior menţionate.

EPRESA: Se spune despre botox că este minunea antiaging a secolului XXI. Ce alte tratamente pentru reîntinerirea facială recomandaţi femeilor trecute de 35-40 de ani?

Viorel Cotea: Toxina botulinică este cea mai eficientă metodă de eliminare a ridurilor. Deşi mai sunt şi filler-ele, substanţe cu efect de umplere a ridurilor, cum ar fi acidul hialuronic. Această procedură se repetă după jumătate de an sau un an, desigur, dacă doreşte pacientul.

Bisturiul îl recomandăm pacienţilor trecuţi de 40 de ani.

EPRESA: S-au realizat în Republica Moldova operaţii plastice de schimbare de sex?

Viorel Cotea: Acum câţiva ani au existat cazuri în care doi bărbaţi au solicitat operaţie pentru schimbare de sex. Doar că nu este atât de simplu, iar pentru finalizarea unei asemenea schimbări sunt mai multe etape de parcurs. În primul rând, pacientul trebuie să obţină aprobarea psihiatrului, iar acesta trebuie să declare cum că, într-adevăr, pacientul se află în deplinătatea facultăţilor mintale şi are nevoie de asemenea operaţie.

Cele două cazuri înregistrate la noi nu au fost finalizate, deoarece pe parcurs au survenit anumite complicaţii.

IMG_6608EPRESA: După părerea şi experienţa DVS, care este cea mai complicată operaţie estetică?

Viorel Cotea: Toate operaţiile plastice sunt complicate, dar mai ales cele care sunt la vedere.

EPRESA: Când putem spune despre un chirurg plastician că este profesionist? După câţi ani de experienţă?

Viorel Cotea: După cel puţin cinci ani de operaţii zilnice putem spune că un chirurg plastician se clasifică în categoria profesioniştilor competenţi.

EPRESA: Chirurgul plastician este un om de artă. Sunteţi de acord cu această afirmaţie?

Viorel Cotea: Chirurgul plastician trebuie să creeze frumosul aşa cum îl percep pacienţii, or acest lucru poate fi considerat artă.

EPRESA: Care ar fi definiţia frumuseţii?

Viorel Cotea: Eu încă nu am găsit definiţia frumosului şi nu cred că altcineva poate defini cu exactitate frumosul.

Parametrii 90-60-90, reprezintă un echilibru în ceea ce priveşte proporţia dintre talie, partea superioară şi cea inferioară, nu neapărat dimensiunile ideale.

Autor: Marcu NicolettaUn comentariu la “Interviu VIOREL COTEA despre primele operaţii plastice realizate în Moldova, DEPENDENŢA de intervenţii estetice, mutilarea prin mastectomie, riscuri şi exagerări”

  1. angela spune:

    Salut,am 43 ani am,marimea la sini 2 dar e urit mie rusine,cum as pute avea forma frumoasa a sinului meu asa mic cum e fara silicon,imi doresc nespus , in cit timp si cit ma va costa va rog sami dati raspuns,mersi.

Alte articole