Octavian Bodişteanu: Cebanu era prea tânăr pentru ministru, regret că nu am avut o discuţie sufletească cu Ţîcu, mă simt bine în Guvern, iar părinţii sunt mândri

iunie 7th, 2013

E ministru de doar o săptâmână dar spune că nu este un domeniu nou pentru el, întrucât vine în acest fotoliu din cel de viceministru, iar în sport se regăseşte. Este vorba despre Octavian Bodişteanu, noul ministru al Tineretului şi Sportului.

În cadrul unui interviu, Bodişteanu povesteşte cine i-a propus să ocupe acest fotoliu, ce părere are despre tinerii din ţara noastră şi la ce nivel este sportul din Republica Moldova.

De asemenea, Octavian Bodişteanu crede că Ion Cebanu era prea tânăr pentru a ocupa un fotoliu de ministru, iar faptul că nu avea tangenţe cu sportul l-a cam discreditat. 

Detalii citiţi în interviul de mai jos:

EPRESA: Cine este Octavian Bodişteanu?

Octavian Bodişteanu: Octavian Bodişteanu este un cetăţean al Republicii Moldova, născut în satul Fundul Galbenei, raionul Hânceşti, absolvent al Liceului Internat Republican cu profil sportiv şi al Universităţii Libere Internaţionale. Sunt maestru în sport la lupte libere, multiplu campion naţional, participant la turnee internaţionale, fost viceministru al Tineretului şi Sportului şi actualmente ministru.

EPRESA: Face sport ministrul Tineretului şi Sportului?

Octavian Bodişteanu: Fac sport, dar mai puţin. Am norocul că locuiesc lângă parc şi mai alerg sau merg cu bicicleta. Merg şi la sală, dar, din păcate, nu la sala Liceului Sportiv, acolo unde aş vrea. Sport de performanţă am făcut până în anul 2000. Acum nu îmi permit, trebuie minim două antrenamente pe zi.

EPRESA:  Îninte să veniţi la Ministerul Tineretului şi Sportului aţi activat în cadrul Ministerului Justiţiei. Cum a fost această schimbare?

Octavian Bodişteanu: Schimbarea nu a fost atât de radicală, pentru că aici este foarte mult de lucru cu actele, care vizează şi partea juridică. Pe de altă parte, am venit într-un domeniu în care mă regăsesc – domeniul sportului.

EPRESA:  De unde a venit propunerea să faceţi această schimbare?

Octavian Bodişteanu: A venit din pareta domnului Vadim Vacarciuc şi din partea unui grup de deputaţi. Acum această propunere a venit tot de la ei.

EPRESA: Ce diferenţă aţi simţit fiind viceministru şi ministru?

Octavian Bodişteanu: Diferenţa este una destul de mare. Acum sunt obligat să mă axez mai mult şi pe domeniul tineretului, în primul rând.  Şi a doua, chiar şi pe domeniul sportului am o mai mare responsabilitate, pentru că un ministru răspunde de fiecare acţiune şi de finalitatea acesteia.

EPRESA: Fiind viceministru al Tineretului şi Sportului v-aţi dorit funcţia de ministru?

Octavian Bodişteanu: Nu m-am gândit la acest lucru. Erau oameni care chiar îmi spuneau în faţă că ar fi bine să deveniţi ministru, însă eu nu râvneam atât de mult. Sincer să vă spun, acum am avut şi un moment în care am vrut să refuz, din cauza conjuncturii politice. Într-un final, lucrurile s-au mai schimbat şi am acceptat această funcţie, ca să duc până la bun sfârşit unele lucruri pe care mi le-am propus.

EPRESA: Cum a fost colaborarea cu fostul ministru Ion Cebanu?

Octavian Bodişteanu: A fost una destul de bună. Deşi au existat careva divergenţe, ne-am înţeles bine. Eu eram apolitic, el depindea de partidul din care face parte. Eu credeam că trebuie să-ţi faci doar obligaţiunile de zi cu zi şi acestea trebuie să fie doar în limita funcţiei de care o deţii, însă cu timpul înţelegi că trebuie să mai păstrezi şi o relaţie bună cu partidul şi să ai comunicare, pe care eu nu prea am avut-o. Cebanu a avut această comunicare şi ştiţi că atunci când implici politicul în sport nu este prea bine.

EPRESA: A fost Ion Cebanu un ministru bun?

Octavian Bodişteanu: În opinia mea, nu a fost cel mai rău ministru. A avut foarte multe părţi pozitive, însă, totuşi, consider că era prea tânăr pentru această funcţie. Nu vreau să dau numele unui politician care spunea că a crezut că accentul trebuie să-l punem doar pe tineret, însă nu a ştiut că există o ramură întreagă, aparte, care se numeşte sport. Şi poate foarte mulţi l-au discreditat, mai ales când veneau profesori sau antrenori de la toate federaţiile, cu întrebări exacte, şi vedeau că el nu prea a avut nimic cu sportul… Pe linia tineretului se descurca binişor, deşi nu a făcut mare lucru. Nu vrea să-l critic, dar nu este niciun lucru care să fie vizibil şi simţitor pentru tineret. Dar eu îmi propun o comunicare cu el. Poate a avut multe gânduri bune şi idei, dar nu le-a spus, poate proiecte, pe care nu le-a realizat.

EPRESA: Aţi făcut echipă, o perioadă scurtă, şi cu Octavian Ţîcu? Aţi reuşit să-l cunoaşteţi şi v-a părut persoana potrivită pentru a ocupa fotoliul de ministru al Tineretului şi Sportului?

Octavian Bodişteanu: Nu l-am cunoscut prea bine pe domnul Ţîcu. Ştiu că este un pedagog şi un istoric bun. Nu îi prea ştiu calităţile de manager. Am văzut că a intenţionat să facă multe schimbări, unele din ele fiind radicale. Noi am avut o comunicare nu prea strânsă, din păcate, pentru că a nimerit în capcana unor bârfitori, care au vorbit mai multe lucruri urâte.

EPRESA: Despre ce este vorba?

Octavian Bodişteanu: Unele persoane care şi-au făcut aici munca pe timpul lui Cebanu şi care s-au simţit destul de bine, atunci când a venit Ţîcu, au vorbit lucruri urâte despre mine şi alţi colegi de-ai mei. Domnul Ţîcu şi-a făcut o concluzie, fără să vorbească cu mine personal. Asta este regretabil. Eu am insistat mult să mă întâlnesc cu dumnealui, să discutăm, dar acest lucru nu a fost posibil, din mai multe motive. Cred că dacă am fi avut o discuţie mai sufletistă, lucrurile mergeau altfel. E regretabil.

EPRESA: E bine că domeniile tineret şi sport sunt concentrate într-un singur domeniu sau nu?

Octavian Bodişteanu: Nu este rău că sunt împreună. Însă, într-o ţară în care bugetul este mai mare şi condiţiile sunt mai favorabile, pot fi dispersate aceste domenii. De exemplu, în Rusia, până anul trecut era Ministerul Turismului, al Sportului şi al Politicilor de Tineret.      Acum Turismul şi Politicile de Tineret au rămas aparte şi a fost  creat un minister aparte, al Sportului, pentru că este o ramură foarte puternică. Noi însă avem foarte mult până la această etapă, de aceea cred că s-a propus comasarea acestor domenii. Aşa cum am mai spus, nu este atât de rău că sunt împreună, totuşi este o parte pozitivă, toţi cei care fac sport de performanţă sunt tineri.

EPRESA: Cât la sută din activitatea ministerului este dedicată tineretului şi cât sportului?

Octavian Bodişteanu:  Cam 70% la sută sunt acţiuni sportive şi 30% pentru tineret. Politica mea este îndreptată spre implicare mai multă în domeniul tineretului. Chiar dacă sunt un amator al sportului, consider că această categorie trebuie să aibă o atenţie mai mare din partea statului şi eu îmi propun ca acest raport să fie de 50 la 50.

EPRESA: Ce părere aveţi despre tinerii din ziua de azi?

Octavian Bodişteanu: Tinerii noştri sunt mai bine informaţi, dar nu tot timpul informaţia este pozitivă. Şi, bineînţeles, că acest lucru se reflectă  în comportamentul lor. Să nu uităm că mulţi tineri sunt copiii persoanelor plecate peste hotare şi asta de asemenea se reflectă. Cu toate acestea, eu cred foarte mult în tinerii noştri, am văzut foarte mulţi tineri capabili, sârguincioşi şi care ţin la principiile spirituale şi o mare parte din ei sunt foarte buni la suflet şi pe care trebuie să punem accent ca fiind viitorul nostru.

EPRESA: La ce nivel este sportul în Republica Moldova?

Octavian Bodişteanu:  În Moldova sportul nu este la un nivel jos, condiţiile de practicare – poate da. Sportul este la un nivel destul de înalt. Lipsa finanţelor este un element foarte important pentru dezvoltarea acestuia.

EPRESA: Care sunt cele mai dezvoltate sporturi în prezent în Moldova?

Octavian Bodişteanu:  Halterele, judo, box, lupte şi atletism. După acestea vin jocurile de echipă, rugby de exemplu, care  a avansat foarte mult, dar şi tenisul de câmp. Îmi propun acum să merg în Guvern şi la Parlament cu o propunere de a pune un accent mai mare şi pe cadeţi şi juniori. Ei vin din spate şi sunt viitorul, iar la Guvern nu este prevăzută susţinerea acestor copii.

EPRESA: Ce cunoaşteţi despre Stadionul Republican?

Octavian Bodişteanu: Săptămâna viitoare vom discuta în Guvern acest subiect. A fost o perioada în care discutasem ca terenul din centru sa îl dăm unui investitor, iar acela să prezinte un business-plan pentru construcţia unui teren nou. Această propunere era destul de logică atunci, terenul din centru era foarte scump, însă investiţiile pentru terenul nou erau mult prea mari şi pe alocuri ar fi putut să apară ambuteiaje. Vreau să dispersăm acum acele două lucru. Terenul din centru este unul aparte, iar pentru noul teren urmează să stabilim locaţia.

EPRESA: Din ce bani ar putea fi construit un noul Stadion Republican?

Octavian Bodişteanu:  Noi trebuie să mergem pe ideea unui parteneriat public privat, să găsim surse financiare atât din sectorul privat, cât şi din partea unor Federaţii Internaţionale.

EPRESA: Ce probleme există în cadrul ministerului?

Octavian Bodişteanu:  Trebuie să schimbăm multe lucruri, însă, din păcate, legea funcţionarului public ne împiedică să facem acest lucru. Sunt persoane care s-au ocupat în ultimii ani mai mult de pălăvrăgeli şi intrigi şi mai puţin şi-au făcut lucrul, însă nu poţi să-i concediezi atât de uşor, pentru că în baza unei hotărâri de judecată este restabilit şi încă trebuie să-i plăteşti penalităţi sau prejudiciu moral. Iată de ce este un pic cam greu, dar totuşi în echipă se vor schimba lucrurile.

EPRESA:  Cum a fost prima zi de muncă la minister? Ce activitati aţi avut?

Octavian Bodişteanu:  A fost o zi emoţională şi aprinsă, era o zi de vineri. După ce am depus jurământul, am fost anunţat că în 20 minute vine prim-ministrul Iurie Leancă să mă prezinte echipei. După aceasta, am rămas până târziu în birou ca să-mi aranjez gândurile, ideile, să văd ce s-a întâmplat în ultimele luni şi treptat am început să mă încadrez.

EPRESA: Aţi sărbătorit în weekend, după numirea în funcţie?

Octavian Bodişteanu:  Am sărbătorit. Am plecat la competiţii în satul meu natal, la un turneu de lupte. Am vrut să-mi văd şi părinţii, pe care nu i-am văzut de foarte mult timp.

EPRESA: Cum v-au privit părinţii fiind acum ministru?

Octavian Bodişteanu:  Eu cred că pentru părinţii adevăraţi copilul este acelaşi copil, indifent de funcţia de care o are. Altceva este că au avut un sentiment de mândrie, asta am putut citi în ochii lor.

EPRESA: Aţi participat deja şi la şedinţe de Guvern. Cum vă simţiţi acolo şi ce părere aveţi despre echipa Cabinetului Leancă?

Octavian Bodişteanu: Mă simt foarte bine, îmi place mult echipa creată. Sunt impresionat de calităţile domnului prim-ministru Iurie Leancă. Pe lângă diplomaţie şi înţelepciunea de care dă dovadă, are o aură foarte pozitivă. Mai mult, dumnealui a propus o metodă de comunicare mai strânsa. Putem să comunicam, de exemplu, şi după şedinţele de guvern, chiar astăzi avem o întâlnire stabilită. Sunt lucruri salutalibe şi pozitive, care vor aduce un rezultat bun.

EPRESA: Ce aşteptari să avem de la ministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu?

Octavian Bodişteanu:  Comunicare cât mai intensivă cu tineretul. Implicare în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii şi, bineînţeles, atitudine pozitivă faţă de sportivi şi federatii. De multe ori nu banii sunt cei mai importanţi, ci faptul ca să fii prezent la un eveniment, să susţii un antrenor, care încă nu are titlul de antrenor emerit, dar îl merită, sau un sportiv care apreciază cum îl saluţi, cum îi strângi mâna, ce atitudine ai, pentru că prin prisma mea se vede atitudinea statului.3 Comentarii la “Octavian Bodişteanu: Cebanu era prea tânăr pentru ministru, regret că nu am avut o discuţie sufletească cu Ţîcu, mă simt bine în Guvern, iar părinţii sunt mândri”

  1. ion spune:

    Bodișteanu de ce dispar comentariile? Nu-ti sînt pe plac? Tot un ,,vinde țară,, ești.

Alte articole