Al doilea elicopter sanitar este pregătit

iulie 31st, 2014

Ministrul Transporturilor, Vasile Botnari a anunțat, astăzi, la Bălți, în cadrul vizitei de lucru la ÎS”Moldaeroservice”, că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va pune în următoarele zile la dispoziţia Serviciului de urgență cel de-al doilea elicopter sanitar, care a fost utilat pentru transportarea bolnavilor.

Potrivit lui Vasile Botnari, serviciul de aviaţie sanitară din Moldova este deja funcţional.  Astfel, pacienţi din Călărași și Cahul, care necesitau intervenții în centrele medicale specializate din Chișinău, au putut fi deja transportaţi cu elicopterul MI-2 din dotarea ÎS „Moldaeroservice”.
„În Moldova, de 20 de ani nu există un serviciu propriu de ambulanţe aeriene din cauza lipsei elicopterelor sanitare. Sunt însă cazuri grave când viaţa omului depinde de cât de repede va fi adus la spital, din care motiv am insistat să reanimăm acest serviciu. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în aprilie a.c., a pus la dispoziţia Serviciului de urgenţă primul elicopter, iar acum avem utilat încă un aparat de zbor, pregătit să intre în serviciul de ambulanțe aeriene”, a spus  Vasile Botnari.
În prezent, au fost deja inspectate 32 de terenuri de aterizare la spitalele republicane şi cele raionale, pentru a corespunde cerinţelor şi normelor securităţii zborurilor. În viitorul apropiat, va fi finalizat acest proces, pentru ca elicopterele să poată ateriza la toate spitalele raionale din ţară. Ministrul Transporturilor a subliniat că, pe viitor, este în plan achiziția de noi elicoptere, care vor fi utilizate pentru servicii de patrulare și la lucrări agro-chimice.

Tototdată, reanimarea întreprinderii „Moldaeroservice” a fost apreciată de către ministrul Economiei, vicepremierul Andrian Candu, care de asemenea s-a aflat cu o vizită de lucru în Zona Economică Liberă din Bălți, unde este amplasat și Aeroportul din Bălți.

„Într-o perioadă scurtă s-a reușit reanimarea unei întreprinderi importante, care prestează servicii unice și extrem de necesare pentru economia reală. Un plus este și crearea de noi locuri de muncă, obiectiv important în activitatea Ministerului Economiei. La moment, la întreprinedere activează 60 de angajați, specialiști de înaltă calificare, mulți dintre care timp de mai mulți ani au lucrat peste hotare”, a menționat Andrian Candu.

„Moldaeroservice” dispune de 7 elicoptere, dintre care două vor fi în serviciul aviaţiei sanitare.Comments are closed.

Alte articole