Bașcanul panicat de reținerea SIS

iulie 15th, 2014

Îngrijorarea guvernatorului Găgăuziei pentru tinerii reținuți pentru suspiciuni de organizarea unor acţiuni de destabilizare a ordinii în stat ar putea fi generată de teama că divulga numele celor care i-au recrutat.

Potrivit unor surse avizate, citate de Realitatea, cei trei ar fi fost recrutați de principalii colaboratori ai Bașcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal. În organizarea acţiunilor anticonstituţionale investigate de SIS și PG ar fi implicat și Anatolii Cara, șeful Direcţiei Tineret şi Sport al Găgăuziei, considerat „mâna dreaptă” a lui Formuzal. Acesta a dispărut din Moldova imediat după demararea anchetei. Formuzal spune că omul său este la tratament în Rusia. Bașcanul spune, cu referire la Cara, dar și a bănuiților, că nu-și lasă oamenii la nevoie.

Realitatea citează surse care indică asupra implicării directe a lui Cara în recrutare a tinerilor din Găgăuzia în scopul instruirii diversioniste pe teritoriul Rusiei, imediat după vizita din aprilie 2014 a lui Formuzal la Moscova. Atunci, Formuzal ar fi avut întrevederi cu persoane de rang înalt din cadrul serviciilor speciale ruse. Părțile au convenit asupra acţiunilor ilegale deconspirate ulterior de organele de drept ale Republicii Moldova. Amintim că în februarie, procurorii și forțele de ordine au descins în casa lui Anatolie Cara, acesta fiind vizat în dosarul deschis de Procuratura Generală pentru organizarea și desfășurarea referendumului de pe 2 februarie. Menționăm că tinerii au fost reținuți pe 26 iunie de către Procuratura Generală a Republicii Moldova, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate. Ei sunt bănuiți că ar fi implicați în organizarea unor acţiuni de destabilizare a ordinii în stat.2 Comentarii la “Bașcanul panicat de reținerea SIS”

  1. Vadim spune:

    Tot mai multe aspecte arata ca anume bascanul Formuzal se face vinovat de o oarecare destabilizare politica din tara, pentru ca duce o palitica de separare si ura sociala. Dupa parerea mea acesta ar trebui sa raspunda pentru astfel de actiuni, mai ales ca a avut mai multe atacuri asupra suveranitatii RM.

  2. Cornel spune:

    Bascanul sa fie panicat si pentru acele declaratii si instigatii la separatism pe care le promoveaza umila sa persoana si oamenii care ii sint alaturi.

Alte articole