Bunurile de uz personal trimise de migranți acasa vor fi scutite de taxe vamale

iulie 18th, 2014

Migranții vor fi scutiți de taxe vamale pentru bunurile trimise acasă. Scutirea va fi admisă pentru un cetățean o singură data în cinci ani. Un proiect în acest sens, elaborat de președintele Parlamentului Igor Corman, a fost prezentat în Parlament.

”Propun sa nu tratăm moldovenii care revin în țară ca pe oamenii de afaceri. Când un moldovean vine acasa după ani de muncă nu trebuie taxat pentru un televizor sau calculator, sunt bunuri pentru care a lucrat din greu și pe care împreună cu familia le vor utiliza în țară. De ani de zile remitențele ajută economia RM și fără acestia țara s-ar fi prăbușit sub presiunea sărăciei. Acești oameni au dreptul la respect, iar prin acest proiect le exprimăm recunoștință și respect. Vrem să ajungem în ziua când moldovenii vor reveni masiv acasă, iar pentru aceasta trebuie să ne pregătim”, a spus Corman.

Președintele Legislativului a declarat că proiectul a fost înregistrat încă în februarie anul trecut, dar a durat până a reușit să convingă colegii să-l susțină. Referindu-se la eventualele abuzuri, Corman a precizat că procedura tehnică va fi elaborată de Guvern pentru a nu admite profitarea de situație pentru acțiuni de contrabandă.

Proiectul a fost sustinut pentru prima lectură de deputații din toate fracțiunile parlamentare.4 Comentarii la “Bunurile de uz personal trimise de migranți acasa vor fi scutite de taxe vamale”

 1. Pavel Surdu spune:

  Corman a venit cu o initiativa foarte buna, mai ales ca avem cetateni numerosi peste hotare. Oamenii de peste hotare trebuie sa fie stimulati sa vina acasa si cred eu autoritatile fac tot posibilul pentru acest lucru.

 2. Victor Babin spune:

  Oamenii Moldovei de peste hotare nu trebuie dati uitarii. In mare parte pe ei si se tine aceasta tara. Se tine pe banii lor trimisi acasa. De aceea proiectul de lege a lui Corman nu ca este bune, este pur si simplu excelent.

 3. Valentin spune:

  Foarte logic si bun acest proiect a lui Corman ce merita si trebuie sustinut. Acesti oameni chiar daca sunt departe de tara o sustin si o sprijina prin remitentele pe care le trimit, si daca doresc sa se intoarca acasa si isi procura ceva de acolo pe bani munciti cu multa sudoare, nu mai este cazul sa ii taxam si noi aici.

 4. Igor spune:

  Aceasta lege are un efect de bumerang asupra faptului ca atitea ani la rind concetatenii de peste hotare au participat la colectarea banilor in trezoraria de stat. Dupa parerea mea proiectul propsu de presedintele parlamentului Corman va avea un impact pozitiv asupra majoritatii popuilatiei si aceasta obtare pentru scutirea taxelor vamale are importanta deosebita!!!

Alte articole