Bustul lui Dmitrie Cantemir dezvelit la Berlin

iulie 14th, 2014

La Berlin a fost dezvelit un bust al lui Dimitrie Cantemir, realizat de scuptorul Valentin Tănase. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în Republica Federală Germania cu ocazia a 300 de ani de la primirea lui Cantemir ca membru al Academiei de Ştiinţe din Berlin.

La ceremonie a fost present președintele Academiei Günter Stock, membrii Senatului Academiei de Ştiinţe din Berlin și diplomați români. În comunicatul MAE de la București nu se pomenește despre prezența vreunui reprezentant al Chișinăului.  Momentul a coincis în mod simbolic cu aniversarea înfiinţării Academiei de Ştiinţe din Berlin în anul 1700.

Primirea în Academia de Ştiinţe din Berlin a reprezentat un stimulent pentru Cantemir. Astfel, trei repere ale operei sale – şi ale istoriografiei române în ansamblul său – aparţin epocii post Academia din Berlin: Descrierea Moldovei, Creşterea şi descreşterea Imperiului Otoman, Hronicul vechimei a româno-moldo-vlahilor. Cea de-a doua lucrare, cunoscută sub titlul său latin – Incrementa atque decrementa aulae othomanicae – a fost cea mai prestigioasă lucrare de orientalistică folosită în cercurile savante europene de până la începutul secolului al XIX-lea. Lucrarea a fost preţuită şi elogiată, printre alţii, de Byron, Shelley, Voltaire şi Diderot. Reputaţia dobândită mai ales prin această operă i-a adus autorului faimă în cercurile savante iar numele lui Cantemir a fost gravat între marile personalităţi ale culturii universale pe frontispiciul Bibliotecii Sainte Geneviève din Paris, alături de nume-reper ale civilizaţiei europene, precum Newton sau Leibniz, cu care Cantemir a purtat o rodnică corespondenţă.

Personalitatea lui Dimitrie Cantemir în cultura europeană se defineşte în primul rând prin capacitatea de sinteză între Occidentul latin şi Bizanţ, între Imperiul Otoman, Europa de Est şi de Vest, între tradiţie şi modernitate. Este semnificativ faptul că tocmai Academia de Ştiinţe din Berlin a intuit valoarea deschiderii intelectuale a lui Dimitrie Cantemir către toate spaţiile care astăzi definesc identitatea geopolitică şi culturală a Europei.Comments are closed.

Alte articole