Dmitri Rogozin aduce “bomba” la Chişinău?

noiembrie 13th, 2012
Sursa: dcnews.ro

Opinia publică din Moldova ar putea să explodeze la sfârşitul acestei săptămâni. Surse diplomatice de la Moscova ne-au informat că vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care este şi reprezentant al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în Transnistria, pregăteşte o “propunere trăsnet” privind reglementarea transnsitreană. Deşi nu ne-au fost oferite multe detalii, se precizează că “planul Rogozin” va lua prin surprindere Chişinăul. Da, doar Chişinăul, nu şi Tiraspolul, cu care documentul s-ar fi discutat în linii generale. Cel mai probabil, e vorba de un nou plan de federalizare a Moldovei. Rogozin va prezenta propunerile pe 16 noiembrie, când va veni la Chişinău pentru a participa la şedinţa Comisiei economice interguvernamentale moldo-ruse.

 

 

Din câte am reuşit să aflăm, propunerile lui Rogozin sunt în linii generale similare cu “planul Kozak” şi vin în concordanţă cu declaraţiile conducerii de la Kremlin că Transnistria trebuie să obţină un statut special în cadrul “Moldovei integer şi neuter”. Statul reîntregit va avea Parlament cu o singură cameră, însă cu o cotă de 20% oferită regiunii transnistrene. Surse din administraţia de la Tiraspol ne-au comunicat că în curând în Parlamentul de la Chişinău vor figura şi deputaţi din Transnistria. Tiraspolului îi va mai reveni o funcţie de vicepremier în Guvernul de la Chişinău. Regiunea Transnistreană va dispune de Parlament şi Guvern proprii. Pe malul stâng al Nistrului va circula leul moldovenesc, ce e drept, pentru o perioadă de tranziţie (un an sau doi) parallel va fi utilizată şi “rubla transnsitreană”. Armata va fi una comună, însă documentul prevede că Moldova se angajează să-şi păstreze statutul de neutralitate.

 

 

Aceleaşi surse de la Tiraspol ne-au mai spus că tensionarea relaţiilor între cele două maluri ale Nistrului este “parte a strategiei” Moscovei. Astfel, autorităţile moldovenşti trebuie să “aleagă” între “înrăutăţirea situaţiei” şi “propunerile generoase” ale lui Dmitri Rogozin.

 

 

Propunerile lui Dmitri Rogozin vor veni la nouă ani după apariţia “memorandumului Kozak”, propus de un alt emisar al Kremlinului, Dmitri Kozak. Aşa-numitul “plan Kozak” prevedea federalizarea Republicii Moldova, ca soluţie pentru reîntregirea ţării. Documentul, parafat de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin şi liderul separatist, Igor Smirnov, mai prevedea păstrarea militarilor ruşi în Transnistria pentru încă 20 de ani, reprezentarea în Parlament a regiunii Transnistrene şi dreptul de veto pentru Tiraspol în anumite probleme legate, în special, de politica externă. “Planul Kozak” a fost respins de Vladimir Voronin ca urmare a presiunilor din partea Occidentului, în special din partea SUA.2 Comentarii la “Dmitri Rogozin aduce “bomba” la Chişinău?”

  1. Spiridon spune:

    Acest slugoi a ajuns gauleaiter in Transnistria ocupata de rusi ca Coh in Belorusia ocupata de fascisti. E bine cunoscut cum a sfirsit acel Coh. Si cu ce drept rusii ne dau indicatii cum sa administram tara? In Declaratia de Independenta este indicat ca tara o administram noi si nu ocupantii.Daca rusii au intrerese ei trebuie sa negocieze pentru a le obtine dar nu sa procedeze ca hoardele mongole la inceputul mileniului trecut

  2. Sa nu acceptati asa ceva

Alte articole