Draguțan ‎îl corectează pe Sturza în legătură cu situația din sistemul bancar

august 3rd, 2014

Sistemul bancar nu este ostaticul Federației Ruse, investițiile directe rusești în capitalul social al băncilor fiind de doar 6%, a declarat Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale.

Reacția vine după ce fostul prim-ministru moldovean Ion Sturza a acuzat că sistemul financiar-bancar al R. Moldova ar fi devenit ostatic al Rusiei, care deține 70% din sistemul bancar, prin diferite companii.

Într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, acesta precizează că informațiile deținute de BNM arată că investițiile directe din Rusia în capitalul social al băncilor este de doar 6 %.

„Din evidențele noastre, există doar o singură bancă de mărime mică ce este controlată indirect de acționari din Federația Rusă. Băncile mari au investitori din Federația Rusă, dar aceștia nu dețin controlul”, explică Drăguțanu.

Potrivit guvernatorului BNM, cele mai multe investiții în sectorul bancar din R. Moldova sunt din Italia (36,3 %), România (22,6 %), Germania (11,7 %), Marea Britanie (7 %).

„Azi, 70% din sistemul bancar, mă refer la active, la pasive, este deținut de companii din Rusia, fără a ști detalii despre ele. Este o grupare care are aproximativ 55%, adică trei bănci, și o altă grupare cu 15%, care deține alte trei bănci. Eu cred că BNM are instrumentele necesare de a monitoriza și cred că își dau seama de această concentrație extraordinară în mâinile a două grupări, care pe nici pe departe nu se conformă cu legislația R. Moldova, cu necesitatea transparenței, a regulamentelor privind combaterea spălării banilor”, declara Ion Sturza acum o lună în cadrul unei emisiuni tv.Comments are closed.

Alte articole