Enciclopedia MOLDOVENILOR celebri. Iată numele unor personalităţi cunoscute în întreaga lume

februarie 10th, 2014

Un tânăr din capitală îşi propune să elaboreze enciclopedia moldovenilor celebri. Pentru aceasta el îşi petrece tot timpul liber în biblioteci pentru a studia biografiile celor care au dus faima acestui petec de pământ în lume. Tânărul este convins că, în acest mod, va creşte nivelul de patriotism al moldovenilor.

Denis Roşca este angajat în cadrul unei companii de construcţii. În timpul liber, el studiază arhivele şi discută cu moldovenii stabiliţi cu traiul în străinătate, cu scopul de a colecta istorii pentru cartea sa. Tânărul spune că peste 1.200 de moldoveni şi-au pus amprenta pe istoria omenirii, scrie publika.md.

„Samuel Bronfman s-a născut la Otaci. El este întemeietorul celei mai bogate dinastii din Canada, care deţine active la cunoscuta companie producătoare de filme Universal Pictures”, a declarat Denis Roşca.

Tânărul spune că există foarte mulţi oameni originari din Moldova care sunt cunoscuţi în întreaga lume după pseudonim, nu cu numele real.

„I.A.L. Diamond este un scenarist care a colaborat cu Marilyn Monroe în filmul „Some Like It Hot” îl cunoaşte toată lumea. În anul 2000 a fost declarat cea mai bună comedie din toate timpurile, este scris de Itzik Dominici care este născut în Ungheni”, a adăugat Denis.

Angajaţii bibliotecilor spun că fac tot ce le stă în puteri pentru a-l ajuta pe Denis Roşca să-şi realizeze visul.

„Este un utilizator fidel al bibliotecii noastre. Vine foarte des pe parcursul mai multor luni. Se documentează în ultimul timp despre oameni care sunt marcanţi pentru Republica Moldova”, a menţionat bibliotecara Natalia Bolgaru.

Printre personalităţile care vor fi incluse în cartea lui Denis Roşca sunt chirurgul Nicolae Sclifosovski, originar din Dubăsari, vestitul dirijor şi compozitor israelian Garry Bertini, născut la Donduşeni, dar şi campionul lumii la box, categoria supergrea, Roman Greenberg, originar din Bălţi.

Tânărul vrea să editeze enciclopedia într-un tiraj de 2.000 exemplare. Şi, întrucât acest lucru necesită şi investiţii pe măsură, el speră că va găsi pe cineva care să-l sponsorizeze.Alte articole