Experții ODIHR-OSCE salută alegerea deschisă a candidaţilor în Partidul Democrat

septembrie 6th, 2014

Membrii delegaţiei Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) din cadrul  OSCE, aflați în vizită la Chișinău, au apreciat pozitiv inițiativa PDM privind Alegerea deschisă a candidaților pentru lista partidului pentru alegerile parlamentare din luna noiembrie.

Experții și reprezentanții Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, Richard Lappin, Consilier principal pentru alegeri,  Steven Marti și Radivoje Grujić, Consilieri pentru alegeri, au avut o întâlnire cu membrii Comisiei Juridice a Parlamentului pe data de 3 septembrie a.c.  Între alte chestiuni discutate, vicepreşedintele Parlamentului, Sergiu Sîrbu, a răspuns la întrebările oaspeților despre inițiativa PDM de a organiza alegerea deschisă a candidaților pentru lista electorală. „Le-am vorbit membrilor delegației despre decizia PDM, care preia practica alegerilor preliminare existentă în partidele din mai multe țări europene. Este o formă de democrație internă de partid implementată pentru prima dată în Republica Moldova”, a spus Sergiu Sîrbu, care în cadrul PDM a fost numit recent în calitate de Șef al Comisiei Electorale pentru Alegerea deschisă a candidaților pe 28 septembrie.

Experții ODIHR-OSCE au apreciat pozitiv și chiar au salutat inițiativa Partidului Democrat, menționând drept foarte important dreptul alegătorilor de a-și spune cuvântul în formarea listelor de candidați ai partidelor, fapt ce ar asigura un proces de partid democratic și transparent.

Delegația ODIHR – OSCE se află în Republica Moldova pentru a se documenta în vederea pregătirii misiunii OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare care vor avea loc în această toamnă în Republica Moldova. Discuțiile cu reprezentanții instituțiilor din Republica Moldova s-au concentrat pe modificările aduse legislației electorale și nevoia asigurării unor alegeri cât mai libere și corecte.

 Comments are closed.

Alte articole