Igor Corman către moldovenii din diasporă: Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru continuarea parcursului european al țării noastre

august 26th, 2014

Contribuția diasporei la dezvoltarea Republicii Moldova și promovarea parcursului european, inclusiv crearea condițiilor pentru reîntoarcerea migranților acasă au fost principalele subiecte abordate la deschiderea Conferinței „Republica Moldova 2020. Contribuția diasporei la dezvoltarea țării de origine”.

În mesajul adresat participanților la Conferință, Președintele Parlamentului s-a referit la importanța consolidării interacțiunii cu diaspora și la rolul acesteia în procesul de integrare europeană a țării noastre. „Moldovenii de peste hotare sunt multiplicatori ai mesajelor fiind foarte bine informați despre ceea ce se întâmplă acasă. Sprijinul diasporei este deosebit de important pentru edificarea viitorului european al Moldovei. Avem nevoie de contribuţia şi experienţa dumneavoastră”, a subliniat șeful Legislativului.

Igor Corman a remarcat că întâlnirile cu diaspora au devenit tot mai frecvente și contribuie la o mai bună înțelegere a problemelor și așteptărilor conaționalilor noștri stabiliți în afara țării. „Aceste întâlniri ne ajută conștientizăm problemele diasporei, să vedem ce putem face aici în țară. Eu personal, după o întâlnire cu diaspora din Portugalia, am inițiat un proiect de lege pentru a lichida o discriminare care s-a creat față de moldovenii care doresc să revină în patrie. Este vorba de scutirea de taxe pentru bunurile aduse la revenirea definitivă în ţară. Sper să avem destulă voință să votăm acest proiect și în lectura a doua”, a menționat Președintele Parlamentului.

Șeful Legislativului a dat asigurări că autoritățile depun eforturi pentru ca cetăţenii să resimtă rezultatele schimbărilor care au început să se producă în țară, inclusiv pentru a le crea condiții acasă conaționalilor noștri plecați peste hotare. Președintele Parlamentului s-a referit la lupta cu corupția și reforma justiției ca elemente cheie în procesul de modernizare a țării și apropiere de UE. „Avem realizări în relația cu Uniunea Europeană, am obținut regim liberalizat de vize și am semnat Acordul de Asociere. Depinde de forțele politice pro-europene, de societatea civilă și de fiecare cetățean cum vom folosi această șansă pentru asigurarea viitorului european al țării noastre”, a menționat șeful Legislativului.

La rândul său, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola a remarcat că alegerea europeană a Republicii Moldova nu este una între Est și Vest, ci este o alegere de a merge înainte. „Ne aflăm la o răscruce pentru Republica Moldova și succesul acestei perioade depinde de cât de bine vom înțelege ce se cere de la noi și ce trebuie să facem. Adevărata provocare abia acum începe, odată cu implementarea Acordului de Asociere”, a menționat oficialul european.

Conferința „Republica Moldova 2020. Contribuția diasporei la dezvoltarea țării de origine” se desfășoară la Chișinău, în perioada 26-27 august curent, la inițiativa unui grup de reprezentanți ai diasporei moldovenești din Olanda, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Marea Britanie și SUA. Evenimentul reunește reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai societății civile, politicieni și numeroși cetățeni moldoveni din diaspora.Comments are closed.

Alte articole