Igor Corman: Proiectele umanitare austriece sunt un ajutor enorm pentru Republica Moldova

iulie 30th, 2014

Președintele Parlamentului a jucat fotbal cu copii de la Centrul „Concordia. Orășelul copilăriei” din satul Pârâta, pe care l-a vizitat împreună cu Vicepreședintele Consiliului Național al Parlamentului Republicii Austria, Karlheinz Kopf. Cei doi au mers de asemenea la Centru social pentru copii și tineri cu dizabilități Agapis.

Igor Corman a solicitat Asociației Concordia Moldova să sprijine finalizarea lucărilor de reconstrucție a Centrului social pentru copii și tineri cu dizabilități „Agapis”. Președintele Parlamentului și-a exprimat speranța că lucrările de construcție vor fi încheiate cât de curând, exprimând apreciere Fundației „Hope’87” din Austria pentru sprijinul financiar oferit. „Ceea ce face Fundația Hope’87” și Concordia în Republica Moldova este un ajutor enorm pentru toți cei care au nevoie – pentru tineri, dar și pentru persoanele în etate. Noi apreciem foarte mult dimensiunea umanitară în relația cu Austria și sperăm să facem împreună lucruri frumoase pentru țara noastră”, a menționat șeful Legislativului.

La rândul său, Karlheinz Kopf a apreciat eforturile depuse de Biserica „Sfântul Dumitru” de a sprijini tinerii aflați în dificultate. „Este important ca societatea să îi ajute pe cei mai slabi, în special pe tineri, mai ales că acești copii sunt foarte talentați”, a menționat oficialul austriac.

Parohul Bisericii, Pavel Borșevschi le-a vorbit oficialilor despre activitățile desfășurate în cadrul Centrului și despre mersul lucrărilor de construcție. „Acest Centru este ca o familie lărgită. Copiii se adună la Centru ca la o casă, mai ales că mulți dintre ei au o situație dificilă, au anumite dizabilități sau au părinții plecați peste hotare”, a menționat preotul.

Cele două centre oferă servicii sociale atât tinerilor cu nevoi speciale, cât și copiilor din familii social-vulnerabile, fiind susținute financiar de donatori austrieci. Centrul „Agapis”, creat în 2004 pe lângă Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dumitru”, găzduiește în prezent circa 160 de copii, dintre care 60 cu nevoi speciale. Igor Corman și Karlheinz Kopf au vizitat clădirea în construcție a Centrului, unde a fost amenajată o expoziție cu obiecte de pictură și sculptură în lemn realizate de copii. Președintele Parlamentului, sensibilizat de talentul copiilor, le-a donat mai multe seturi de desen și unelte de sculptat ca aceștia să-și dezvolte abilitățile artistice.

„Concordia Moldova” este o asociație umanitară fondată în anul 2004, care are ca obiectiv recuperarea şi reintegrarea socială, şcolară şi familială a copiilor şi tinerilor care provin din familii defavorizate social sau direct din stradă. Organizația are circa 400 de angajați locali, care activează în 10 centre sociale, 29 de cantine, două centre de plasament pentru copii.2 Comentarii la “Igor Corman: Proiectele umanitare austriece sunt un ajutor enorm pentru Republica Moldova”

  1. victor spune:

    noi avem prieteni buni in cadrul UE, putem sa acceptam acest ajutor, doar ca sa nu ne deprindem ca cineva tot ne va da, trebuie sa ne invatm sa muncim de unii singuri.

  2. Bogdan spune:

    Sustinerea pe care ne-o ofera multa din statele europene ne aduce perspective mari pe viitor. Aceasta incredere a fost obtinuta de societate indirect, prin intermediul politicienilor precum Corman, care s-au depus in realizarea scopului de apropiere de UE si sustinere din partea tarilor cu adevarat dezvoltate!

Alte articole