INTERVIU EXCLUSIV cu Monica Babuc despre temerile şi regretele ministrului Culturii, cine poate deveni noul viceministru şi cum poate fi stopată migraţia oamenilor de artă

iulie 9th, 2013
Sursa: EPRESA.MD

A fost numită ministru de aproape două luni şi spune că încă nu s-a obişnuit cu acest statut. Este vorba despre Monica Babuc noul ministru al Culturii.

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru EPRESA, ministrul Culturii ne-a povestit despre temerile sale legate de această funcţie şi despre regretele pe care le are de când a fost numită ministru. De asemenea, am discutat cu Dna Babuc despre problemele existente la Ministerul Culturii şi despre acţiunile concrete care se vor întreprinde pentru a elimina aceste deficienţe.

Are tot respectul pentru predecesorul său cu care a stabilit relaţii de comunicare, deşi menţionează că au existat şi careva carenţe în timpul mandatului acestuia, care, de altfel, au fost sesizate şi de către opinia publică.

În cadrul acestui interviu veţi afla cine poate deveni noul viceministru al culturii şi ce calităţi ar trebui să posede acesta pentru a se potrivi funcţiei.

Despre măsurile ce pot fi luate pentru a preveni fenomenul migraţiei în masă a oamenilor de creaţie şi despre identificarea unor surse suplimentare de finanţare a acţiunilor culturale vă invităm să aflaţi din interviul de mai jos.

 

EPRESA: Care a fost reacţia dvs. atunci când aţi primit propunerea să fiţi numită ministru al Culturii?

Monica Babuc: A fost o reacţie extrem de emoţională. Pentru orice om o astfel de funcţie crează sentimente contradictorii. Pe de o parte îţi dai seama că asta ar însemna o apreciere a activităţii tale anterioare, pe de altă parte, orice om normal înţelege câtă responsabilitate prevede acceptarea unei asemenea funcţii. În special, pentru Ministerul Culturii această responsabilitate nu este dublă sau triplă, cred că este ridicată la grade mult mai superioare, deoarece este vorba despre un domeniu aparte, care ţine de spiritualitatea unui popor, care ţine de patrimoniul naţional cultural în toate aspectele prezenţei lui în viaţa unui popor. De aceea, persoana care s-a aflat, se afla sau se va afla în acest mandat de ministru al Culturii, are o responsabilitate fără seamăn.

EPRESA: Cât au durat “negocierile” în acest sens sau aţi acceptat din prima?

Monica Babuc:  Nu, nu am acceptat imediat. Din contra, am exprimat de multe ori colegilor mei anumite temeri personale vizavi de modul în care voi reuşi să mă isprăvesc cu acest mandat, însă ei m-au încurajat. Atunci am găsit necesar să accept această funcţie si am să încerc cu suportul tuturor oamenilor din Cultură, să facem astfel încât acest mandat să nu fie al Monicăi Babuc, ci să fie un mandat al Culturii Naţionale, iar noi să ne putem bucura de nişte schimbări frumoase în acest sens.

Pe această cale vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de colegii mei din Partidul Democrat, care au găsit de cuviinţă să mă înainteze pentru această funcţie.

EPRESA: Până astăzi, a fost vreun moment în care aţi regretat faptul că ocupaţi acest fotoliu?

Monica Babuc: Au fost multe. În mod special, nu mai am timp liber pe care să-l dedic celor apropiaţi şi îndeletnicirilor dragi sufletului, care îmi plac nespus de mult.

Cu toate astea, am posibilitatea să comunic cu persoane din domeniu care îmi sunt foarte dragi şi în acest mod încerc să compensez careva regrete cu bucurii, să stabilesc un echilibru între viaţa personală şi profesională.

EPRESA:  V-aţi obişnuit cu acest statut?

Monica Babuc:  Mai este timp până voi putea spune că m-am obişnuit cu acest statut. Probabil, atunci când voi stăpâni domeniul la perfecţie, când voi fi foarte bine documentată vizavi de toate subtilităţile activităţii, iar aici nu vorbesc doar de responsabilitatea foarte importantă a Ministerului Culturii, aceea de a elabora politici în domeniul culturii, aspect neglijat câteodată de opinia publică. Politicile culturale sunt elaborate pentru a îmbunătăţi cadrul legal de existenţă inclusiv cel financiar de existenţă a tuturor ramurilor din domeniu. De asemenea, trebuie îmbunătăţit şi managementul artistic.

EPRESA: Care din experinţa DVS aterioară vă ajută în activitatea de ministru al Culturii?

Monica Babuc:   Eu am o activitate de 20 de ani în Legislativul Republicii Moldova, care consider că îmi oferă un anumit suport în activitatea mea prezentă. Mai mult de şase ani am lucrat consultant în Comisia de cercetare, cultură, tineret şi sport, mass media a Legislativului. Tocmai în acea perioadă au fost elaborate legile cadru, cum ar fi Legea Culturii, Legea Învăţământului, iar acest lucru mi-a oferit posibilitatea să înţeleg cum au fost formulate legile cadru pentru domeniu. De asemenea, şi prezenţa în timpul elaborării altor proiecte de lege pentru domenii conexe, proiecte de hotărâri de Parlament sau ascultarea mai multor situaţii din respectiva branşă, toate astea te edifică asupra acestei activităţi.

Cu siguranţă, acest lucru nu este suficient. Există teren foarte mare pentru mai bine, or eu îmi concentrez toate eforturile pentru a îmi îmbunătăţi activitatea.

2EPRESA:  Cine poate deveni Ministru al Culturii sau care sunt calităţile pe care ar trebui să le posede un ministru? 

Monica Babuc:   Este o întrebare mai dificilă, deoarece dacă aş spune că oricine poate deveni ministru al Culturii, probabil că aş greşi. De ce spun acest lucru? Eu nu am fost născută ca să devin neapărat ministru al Culturii.

Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o anumită pregătire în domeniul ştiinţelor umanitare. Eu consider că facultatea de istorie a Universităţii de Stat din Moldova poate constitui un suport important în exercitarea acestei funcţii. Am avut o înclinare aparte pentru obiectul istoriei pe întregul parcurs al vieţii mele, iar această pasiune a fost dezvoltată prin interesul manifestat de mama mea, o absolută profesoară de istorie, cu mari merite şi talent.

Studiile mele postuniversitare în istorie mi-au oferit posibilitatea să văd domeniul culturii mai complex. Practic dezvoltarea civilizaţiei umane s-a realizat prin cultură. Această formare fundamentală nu este suficientă, însă este foarte importantă pentru un ministru al Culturii.

Aş vrea să menţionez că, ceea ce ne lipseşte celor cu formare umanitară este carenţă în ceea ce se numeşte managementul artistic. Acesta reprezintă un aspect extrem de important în condiţiile actuale, capitol la care avem de lucrat toţi din domeniu. Dacă nu vom schimba viziunea noastră şi capacitatea noastră de a conduce şi de a efectua un management efectiv, nu cred că vom reuşi să schimbăm lucrurile spre bine. De aici reiese că avem nevoie şi de cunoştinţe economice fundamentale şi de persoane care au dezvoltate calităţile manageriale. Îmbinarea acestor calităţi ar fi una ideală.

EPRESA: Cum v-a primit echipa de la minister?

Monica Babuc:  Sper că bine. Am cunoscut întreaga echipă, împreună cu care încercăn să stabilim raporturi sănătoase de activitate, încerc să pătrund în esenţa fiecărei subdiviziuni, dar sigur că mai avem încă mult timp pentru a ne cunoaşte şi a face astfel încât conlucrarea noastră să fie una eficientă.

EPRESA: Ce părere aveţi despre fostul ministru Boris Focşa? În ce relaţii sunteţi cu acesta? Ce i-aţi reproşa?

Monica Babuc: Am tot respectul faţă de fiecare dintre predecesorii mei, pentru că fiecare dintre ei a lăsat o urmă în acest domeniu. Care a fost raportul dintre succes şi insucces rămâne să ne arate timpul. Am prea puţin timp în această funcţie pentru a da anumite aprecieri predecesorului meu, însă vreau să zic că, fără îndoială, acesta are meritele dumnealui. Printre ele aş menţiona faptul că, în ultimii 3 sau 4 ani au fost adoptate un şir de legi foarte importante pentru domeniul culturii, care ţin de patrimoniul naţional-cultural. Normal că au existat şi careva carenţe, care, de altfel, au fost sesizate şi de către opinia publică.

Comunic cu Boris Focşa firesc, deoarece atunci când se transmite gestiunea unui domeniu este normal să se stabilească o relaţie de comunicare, alfel nu se asigură continuitatea în domeniu.

M-aş limita la o apreciere generală a activităţii dânsului, fără a oferi reproşuri. Pentru a-i putea reproşa ceva trebuie să am mai multă activitate în domeniu. Când o voi avea atunci voi încerca să ofer o apreciere.

EPRESA: Care este situaţia actuală la Ministerul Culturii ? Unde sunt probleme ?

Monica Babuc: Suntem într-o perioadă de reorganizare. Ne-am străduit să identificăm anumite aspecte pe care să punem accentul, lucru firesc atunci când vine o altă persoană şi vede situaţia cu alţi ochi.  Am reuşit să identificăm mai multe goluri în domeniu, în ceea ce priveşte factorul resurselor umane. Pe parcursul ultimilor ani au fost efectuate mai multe optimizări ale personalului, iar necesitatea resurselor umane bine calificate este una stringentă. Mă bucur foarte mult că am reuşit să obţinem cinci unităţi suplimentare de personal pentru structura Ministerului Culturii, cu care vom suplini nişte domenii cheie. Mai întâi Direcţia Analiză Evaluare şi Monitorizare a politicilor culturale, apoi Direcţia Comunicare Internaţională, în ultima perioadă apar tot mai multe oportunităţi de colaborare bilaterală, prin urmare trebuia să suplinim activitatea ministerului cu persoane noi, bine pregătite.

De asemenea, tindem foarte mult să schimbăm modul în care Ministerul comunică cu opinia publică şi cu mass media. La acest capitol chiar a existat o carenţă. Nu a fost creat până la moment un serviciu de comunicare. Vrem să-l instituim prin aceste unităţi noi de personal şi să stabilim o comunicare permanentă şi transparentă cu opinia publică şi cu mijloacele de comunicare în masă, deoarece suntem siguri că noi ca şi instituţie am avea doar de câştigat de pe urma acestor colaborări.

EPRESA: Cum vedeţi rezolvarea problemei insuficienţei resurselor umane necesare realizării activităţilor din domeniul culturii? 

Monica Babuc: Prin această hotărâre de Guvern prin care am obţinut o suplinire de personal, am făcut şi o reorganizare la nivel de subdiviziuni a Ministerului. Toate aceste lucruri presupun nişte evaluări suplimentare, nişte concursuri care vor fi, în mod normal, anunţate şi o selecţie riguroasă a unor persoane care vor dori să muncească foarte  mult, având salarii nu foarte mari, în general, oameni care nu sunt indiferenţi de dezvoltarea culturii naţionale.

EPRESA: Aţi solicitat să fie instituită încă o funcţie de viceministru al Culturii ? Cine va fi acesta?

Monica Babuc: Deocamdată nu avem un candidat pentru funcţia respectivă, încercăm să-l găsim. Nu este un lucru foarte uşor. Există câteva candidaturi asupra cărora reflectăm şi atunci când o să decidem, toţi vor afla acest lucru.

EPRESA : Care sunt aşteptările în ceea ce priveşte noul viceministru?

Monica Babuc: Aşteptările mele nu se direcţionează doar pe activitatea viceministrului, ci se îndreaptă începând de la prima persoană angajată şi până la ultima. Mi-aş dori ca împreună să schimbăm opinia publică vizavi de activitatea Ministerului. Mi-ar plăcea să avem o colaborare fructuoasă cu societatea civilă, cu presa, cu toţi creatorii de cultură pentru ca să obţinem rezultate bune în domeniul culturii.

EPRESA: Ce presupune Strategia de dezvoltare a culturii Republicii Moldova 2013 – 2020 ?

Monica Babuc:  Este un document fundamental pe care ne dorim să-l aprobăm cât mai curând, deoarece va constitui piatra de temelie pentru reformele din domeniul Culturii. Este un document la care au lucrat foarte mult nişte experţi extrem de calificaţi, care cunosc la perfecţie domeniul. Eu consider că acesta va fi un titlu de glorie după aprobarea acestei strategii implementarea ei şi monitorizarea.EPRESA : Ce părere aveţi despre industria culturală din R. Moldova ?

Monica Babuc:   Bună întrebare. Aşa cum arată forurile internaţionale, specialiştii şi experţii în dezvoltarea domeniului culturii, valorificarea şi promovarea patrimoniului naţional cultural şi dezvoltarea industriilor culturale sunt două direcţii primordiale în dezvoltarea durabilă a societăţii din punct de vedere cultural.

Suntem pe cale de a începe, şi cred că o vom face foarte rapid, elaborarea unei politici publice în ceea ce priveşte industriile culturale. Este o urgenţă, o chestiune la zi pentru Ministerul Culturii. Vrem să schimbăm percepţia prin care domeniul culturii doar solicită bani de la Bugetul de Stat, prin cultură se pot face bani, iar acest lucru este posibil tocmai prin intermediul industriilor culturale.

Deocamdată, noi suntem într-o situaţie incipientă la acest capitol. Putem vorbi despre nişte începuturi de industrii culturale, în ceea ce priveşte portul naţional, tapiseria, obiectele de artizanat. De asemenea, putem vorbi despre industriile culturale în showbiz, care sunt nu foarte bine determinate nici din punct de vedere legal, nici din punct de vedere al modului în care ar trebui să corespundă înaltelor rigori şi standarde din domeniu. În ultima perioadă şi organizarea de evenimente ia amploare în Republica Moldova.

Dacă politica publică va fi elaborată şi vor exista nişte lucruri clar direcţionate în acest sens, eu cred că şi oamenii vordori şi vor încerca să facă industrii culturale la noi în ţară, pentru a promova nişte valori culturale şi totodată pentru a-şi asigura un nivel de trai decent din punct de vedere financiar.


EPRESA: Cum clasificaţi industria culturală din R. Moldova în raport cu industria culturală din alte state UE ?

Monica Babuc:   După cum am menţionat anterior, noi suntem la faza incipientă în ceea ce priveşte dezvoltarea industriilor culturale şi bineînţeles că nu putem vorbi despre importanţa acestora în ponderea economiei naţionale şi în ceea ce priveşte procesul de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova.  În Europa industriile culturale au ajuns la nivelul la care se poate vorbi despre schimbări serioase la acest capitol. Noi suntem în proces de conştientizare a importanţei acestui lucru.

EPRESA : Odată cu Integrarea Europeană a Republicii Moldova ce se va întâmpla cu identitatea noastră culturală ?  Nu va fi influenţată de cultura altor state mai puternice ?

Monica Babuc:   Totul va depinde doar de noi, de modul în care vom avea grijă de conservarea patrimoniului nostru cultural, de promovarea acestuia, de modul în care vom stabili prin legi şi cu stricteţe felul în care identitatea noastră naţională va fi păstrată şi promovată.

Colaborarea cu ţările membre ale Uniunii Europene va fi doar benefică. Cu siguranţă, există şi anumite pericole de anihilare ale unor tradiţii sau obiceiuri naţionale, însă totul va depinde de atitudinea noastră faţă de valorile culturale.

EPRESA : Artiştii din Republica Moldova ameninţă că vor organiza grevă generală în luna septembrie dacă volumul producţiei autohtone nu va fi majorat de către radiodifuzorii şi posturile de televiziune din ţară. Care este poziţia DVS vizavi de acestă situaţie ?

Monica Babuc:    Eu susţin în totalitate artiştii noştri, atunci când ei pledează pentru aceea ca produsul autohton să fie prezent, în măsura în care este prevăzut de lege, la posturile radio şi tv, însă cu o paranteză, însemnând calitatea acestor produse. Pe de o parte trebuie să tindem ca produsul autohton să fie promovat, susţinut, or  acest lucru este în interesul statului până la urmă. Cine să-i apere pe artiştii noştri, dacă nu statul?

De aceste aspecte s-a ţinut cont atunci când s-a stabilit acest procent de produs autohton versus produs străin prin lege. Totuşi, calitatea produsului autohton, din păcate, nu întotdeauna corespunde indicilor necesari pentru a fi promovat. Acest lucru trebuie să-i responzabilizeze şi pe reprezentanţii industriei muzicale autohtone. Nu putem să coborâm nişte rigori şi să promovăm la radio şi tv produse doar pentru că sunt autohtone, ele trebuie să corespundă celor mai înalte standarde ale calităţii. În cazul în care acest lucru nu există, nu ştiu dacă am putea să avem pretenţii faţă de reprezentanţii posturilor de radio şi televiziune. În caz contrar, dacă avem produse de calitatea, iar acestea nu sunt promovate, atunci putem avea foarte mari întrebări asupra posturilor de radio şi tv.

EPRESA : Cum susţinem artiştii noştri de valoare ?

Monica Babuc:    Marii noştri artişti, cei care sunt purtători de titluri onorifice, care au cele mai înalte distincţii de stat sau care sunt laureaţii premiilor naţionale, ei beneficiază de anumite subvenţii din partea statului la pensiile lor obişnuite. Este acest lucru suficient ? Categoric nu. Sigur că ne-am dori ca aceşti oameni care au merite inestimabile pentru patrimoniul nostru cultural să aibă o viaţă decentă. De asemenea, ne-am dori acelaşi lucru şi pentru tinerele talente. Este o chestie asupra căreia reflectăm şi gândim asupra unor soluţii care ar putea acoperi aceste goluri.

EPRESA : Cum promovăm cultura naţională peste hotarele ţării ?

Monica Babuc:  Mai întâi trebuie să fim conştienţi că această idee de promovare a culturii şi valorilor naţionale, trebuie să fie una permanentă şi conceptuală. Nu putem vorbi despre nişte lucruri dispersate şi să ne gândim că printr-o anumită metodă cultura noastră va fi foarte bine reprezentată. Probabil, trebuie să gândim o strategie şi asupra modului în care vom promova cultura naţională. Deja se fac foarte multe lucruri în această privinţă, creatorii noştri participă la foarte multe festivaluri sau expoziţii internaţionale, la tot felul de simpozioane ştiinţifice şi de creaţie, întruniri bilaterale şi multilaterale. În cadrul acestora este posibilă promovarea culturii noastre naţionale.

Din punctul meu de vedere, problema noastră este că nu avem o viziune permanentă a modului în care am putea să ne promovăm cultura. Vom reuşi să depăşim această problemă odată cu  adoptarea Strategiei de dezvoltare a culturii şi odată cu adoptarea noii redacţii a Legii Culturii, care are o importanţă deosebită pentru domeniul culturii, care se află acum în Parlamentul Republicii Moldova şi care sperăm să fie adoptată de către Legislativul nostru în cel mai apropiat timp.

Cadrul legal, fiind foarte bine ajustat la nevoile momentului ne va asigura o viziune permanentă şi continuă asupra promovării imaginii noastre în exterior.

EPRESA : În fiecare an se reduc subvenţiile de la bugetul de stat pentru activităţile Ministerului Culturii? De ce are loc acest lucru ?

Monica Babuc:   Trecem printr-o perioadă de criză economică mondială, care are repercursiuni extrem de dureroase asupra unei economii nu dintre cele mai favorizate. Evident că domeniile care ţin de spirit, educaţie, cultură, cele care ţin de sfera socială, au de suferit în primul rând atunci când au loc aceste ajustări ale bugetelor. Statul are grijă de cele mai stringente nevoi ale poporului. Prin urmare domeniul culturii pe fondul crizelor este tot mai mult afectat de optimizări, trebuie să-l gândim puţin diferit de felul în care se face acum. Trebuie să identificăm nişte surse alternative de finanţare, care cu siguranţă există şi să încercăm să suplinim ceea ce bugetul nu poate acoperi pentru creatorii de cultură, din alte surse.  Această penurie financiară, care loveşte foarte grav cultura, aduce grave prejudicii domeniului.


EPRESA : Tot mai mulţi oameni de artă preferă să plece peste hotarele ţării pentru a profesa. Cum putem stopa fenomenul migraţiei în masă ?

Monica Babuc:    Este o întrebare dureroasă şi dificilă. Dacă aş spune că acum avem soluţii pentru acest lucru, probabil că nu aş avea dreptate. Este clar că fenomenul ţine, în primul rând de modul în care aceşti oameni se simt necesari societăţii şi felul în care sunt remuneraţi. Să nu uităm că foarte mulţi creatori de cultură învaţă din frageda copilărie meseria, unii chiar de la vârsta preşcolară, iar acest proces de instruire şi cultivare a talentului durează pe tot parcursul vieţii.

Dacă o balerină începătoare la noi poate avea un salariu în jurul de 1000 de lei, şi datorită performanţelor incontestabile este invitată acolo unde salariul ei depăşeşte de multe ori ceea ce i se oferă la noi, cu siguranţă va prefera să plece, iar acest lucru este trist.

Trebuie să revedem viziunea noastră asupra finanţării creatorilor de cultură, trebuie să identificăm proiecte de finanţare , să renunţăm la anumite rigidităţi axate doar pe bugetul de stat. Aici voi face referire, din nou, la managementul aritstic. Foarte mult depinde de oamenii care vor conduce subdiviziunile din domeniu şi care vor trebui să se racordeze la proiectele europene, bilaterale, transfrontaliere, prin care se vor suplini remunerările pentru artiştii noştri. Acesta este un proces care, din păcate, nu poate fi efectaut extrem de rapid, ci va fi unul de lungă durată.

EPRESA : Încă din anul 2004 Circul de Stat se află în reparaţie, ceea ce înseamnă că de nouă ani artiştii autohtoni îşi practică meseria pe unde apucă. Care este atitudinea dvs faţă de această problemă?

Monica Babuc:    Este o problemă foarte dificilă. La circ au existat probleme cu mulţi ani înainte, dispute în legătura cu conducerea circului, iar nefiind gestionate corespunzător au dus la situaţia actuală. Un imobil foarte mare, foarte frumos şi bine dotat altădată, a ajuns într-o stare deplorabilă. Suntem conştienţi că restaurarea acestuia, după care întreţinerea înseamnă o povară foarte mare pentru bugetul de stat. Trebuie să gândim ce soluţii putem propune în acest sens. Avem acum o echipă, care încearcă să restabilească cel puţin cadrul legal prin care am putea să vedem cum s-a ajuns la această situaţie. Ne preocupă acest lucru, însă avem nevoie de o perioadă de timp pentru ca să elaborăm o strategie în această direcţie şi eu sper că noi o s-o găsim.

Autor: Marcu Nicoletta5 Comentarii la “INTERVIU EXCLUSIV cu Monica Babuc despre temerile şi regretele ministrului Culturii, cine poate deveni noul viceministru şi cum poate fi stopată migraţia oamenilor de artă”

 1. Liliana spune:

  M.Babuc este un adevarat specialist,si persoana care are capacitatile necesare succesului,dezvoltarii culturii si artei. Membrii PD sunt cei mai bine pregatiti,care confera actualului Guvern o functionalitate inalta,iar ramurile conduse sunt in evolutie permantenta!!!!

 2. Oleg spune:

  Imi pare bine ca in fruntea ministerului a fost numita persoana demna de aceasta functie,deciziile careia mereu vor fi in concordanta cu tendintele si necesitatile sociale. Mult succes in continuare si multa atentie in executarea atributiilor.

 3. Cred ca doamna Monica Babuc va gasi un viceministru profesionist, la PDM sunt destui oameni foarte bine pregatiti care pot aduce Cultura acolo unde-i este locul, la loc de cinste.

 4. sp spune:

  nu inteleg dar cred ca sta acolo ia bani si nu face nimic daca ii e frica si nu stie ce sa faca macar Udrea a facut ceva de sa auzit si in america de telegondole si de frunza verde :))
  asta nu e blonda nu are ideei :))

 5. PROFESORUL spune:

  VAI-VAI-VAI KITA LAUDA IN ADRESA doamnei ministru !!! VOI CEI DE LA PD NU TRANSPIRATI ASA TARE ASTEPTATI PUTIN SA VEDETI CE TREABA VA FACE APOI LAUDELE… A MAI LUCRAT SI CU ROSCA INPREUNA ! SI CE, UNDE,CUM AM AJUNS ???!

Alte articole