Marş contra federalizării cu posibile violenţe, la Bălţi

august 2nd, 2012
Sursa: gandul.info

500 de unionişti vor mărşălui duminică, 5 august,  pe străzile oraşului Bălţi, cu steaguri tricolore și mesaje de unitate naţională, anunţă reprezentanţii Platformei Civicle “Acţiunea 2012”. Aceştia vor solicita autorităţilor din Republica Moldova respectarea principiilor democratice şi a statului de drept şi îşi vor exprima dezaprobarea faţă de planul federalizării Republicii Moldova.

 

Platforma Civică “Acţiunea 2012” comunică că Primăria municipiului Bălţi a atacat în instanţă dreptul de a organiza manifestaţia. “La fel a procedat şi pe 3 martie, când Platforma Civică “Acţiunea 2012” a organizat prima activitate de acest gen în Bălţi. Legea, însă, a dat dreptate unioniştilor. De asemenea, autorităţile comuniste au recurs la ameninţări fizice asupra membrilor noştri şi plănuiesc aducerea unor infractori pentru a bloca marşul după scenariul pus în practică acum două săptămâni la Cahul. Având în vedere aceste semnale, facem un apel către Dorin Recean, noul ministru de Interne să ne asigure integritatea fizică, dreptul la libertatea de exprimare şi pluralismul opiniilor”, au declarat reprezentanţii Platformei, informează moldova.org.

 

„Scopul acestui marş, pe lângă cel de promovare a ideii unioniste, este de a atrage atenţia opiniei publice asupra încercărilor PCRM de a destabiliza RM prin tentative de desprindere administrativă după modelul regiunii transnistrene”, se spune în declaraţia oraganizatorilor acţiunii, menţionează unimedia.md.

 

Potrivit Moldova.org, mişcarea „Garda Tânără” a anunțat că mai multe organizații vor desfăşura concomitent o contramanifestaţie, protestând astfel împotriva marşului unioniștilor. Aceştia spun că se vor manifesta paşnic, concentrându-se pe promovarea mesajelor patriotice, stataliste şi moldoveniste. Liderul „Gărzii Tinere”, Vlad Bătrâncea, spune că prin acţiunea de duminică vor să le demonstreze locuitorilor de la Bălţi că „forțele patriotice din Republica Moldova sunt mai numeroase şi mai sănătoase spiritual decât grupările extremiste unioniste şi neo-naziste, a mai adăugat Bătrâncea.

 

Marşul se prevede a fi paşnic, insă,  cei din „Garda Tînără” au ținut să menționeze că nu exclud faptul că „unioniştii înşişi vor organiza provocări, pentru a se poziţiona ulterior ca victime”.

 

Amintim că pe 22 iulie, unioniştii şi Patrioții Moldovei s-au încăierat la Cahul, unde a avut loc un miting organizat de Consiliul Unirii.Comments are closed.

Alte articole