Mii de euro pentru fertilizarea în vitro, oficial asigurată de stat

iulie 10th, 2014

Tinerii care nu pot avea copii și apelează la procedura de fertilizare in vitro continua să achite toate cheltuielile, deși o lege din 2012 prevede asigurarea unei proceduri în baza poliței de asigurare. Potrivit portalului sanatate.md, numai medicamentele costă cca 1000 de euro, iar procedura nemijlocit cca 1500 euro.

Legea cu privire la sănătatea reproducerii din 2012 prevede finanțarea unei proceduri de fertilizare in vitro de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, în baza poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală. Pentru aceasta cuplurile trebuie să lucreze în Republica Moldova și să aibă un venit lunar mai mic de 50% din salariul mediu în sfera de activitate a asiguratului. Totodată, medicii recunosc că sunt necesare cel putin trei procedure pentru succesul procedurii.

Valentin Friptu, profesor și șeful catedrei obstetrică și ginecologie a USMF „N.Testemițanu” afirmă că „CNAM nu plătește nimic, cuplurile își acoperă toate cheltuielile. Nu sunt bani nici pentru urgență, nemaivorbind de tratamentul sterilității, deși și aceasta este considerată o boală și cheltuielile ar trebui să se asigure, însă cu regret nu se face”. De asemenea, Friptu afirmă că nu va fi nicio fertilizare în vitro de stat pentru că numai echipamentul pentru un singur laborator costa peste 300 mii euro, iar stagiile specialiștilor ajung la 3000 euro, scrie sanătate.md

 Comments are closed.

Alte articole