Ministerul Muncii propune majorarea indemnizației unice la naștere

iulie 31st, 2014

Pentru anul viitor mărimea indemnizaţiei unice la nașterea copilului se propune a fi de 3100 de lei pentru primului copil și de 3400 de lei pentru următorii. Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2015 ar putea fi de aproape 14 miliarde de lei sau cu 15 la sută mai  mare decât în acest an. Documentul, elaborat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a fost propus pentru dezbateri publice

De asemenea, indemnizațiile lunare pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani reprezintă 613 milioane de lei, cu peste 15 la sută mai mult față de cheltuielile similare aprobate pentru anul 2014. Cea mai mare parte a bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor va fi destinată plăţii pensiilor. Acestea vor fi majorate cu 8,4 la sută. Venitul lunar minim garantat de stat va creşte până la 750 de lei. Totodată, autoritățile prevăd majorarea plafonului pensiei ce oferă dreptul la suport financiar acordat de stat de la 1300 până la 1500 de lei. Valoarea acestuia va fi dublată, la fel ca și cuantumul alocațiilor lunare de stat, care va ajunge până la 180 de lei.

La elaborarea proiectului bugetului s-a ținut cont de creșterea economică și de rata inflației de 4,5 la sută, precum și de salariul mediu pe economie de 4500 de lei.Pentru plăți de asigurări sociale vor fi alocate peste 1,4 miliarde de lei. Proiectul de lege urmează să fie avizat de Guvern, după care va fi transmis spre dezbateri Parlamentului.Un comentariu la “Ministerul Muncii propune majorarea indemnizației unice la naștere”

  1. Dumitru spune:

    Ministerul Muncii din start a obtat pentru indemnizatii unice la nastere mai inalte, care ar veni in sustinere primelor necesitati acordate unui nou nascut. Dupa parerea mea aceasta atitudine tine de viitor, de cresterea copiilor intr-un mod sanatos, intr-un mediu favorbil bunei educatii si cresteri.

Alte articole