Monica Babuc promite să participe personal la restaurarea Fântânei Cadânei din satul Lipnic

iulie 21st, 2014

Ministrul Culturii Monica Babuc a avut o întâlnire cu reprezentanţii grupului de iniţiativă privind reabilitarea şi amenajarea câmpului de luptă a lui Ştefan cel Mare cu tătarii şi restaurarea Fântânei Cadânei din satul Lipnic, raionul Ocniţa, monumente de categorie naţională incluse în Registrul Monumentelor Republicii Moldova cu nr. 1754.
Monica Babuc a salutat această inițiativă venită din partea unor tineri neindiferenți față de păstrarea pieselor de patrimoniu național, care vor să contribuie la valorificarea acestuia, și i-a asigurat de toată susținerea. “De mobilitatea noastră depinde evoluarea lucrurilor la noi în țară și vă felicit pentru curajul și interesul manifestat”, a menționat oficialul. “Voi veni singură să muncesc dacă va fi nevoie, precum o vor face și colegii mei din cadrul Ministerului”, a declarat Monica Babuc. Ministrul Culturii a remarcat că locuri de o asemenea valoare istorică pentru neamul nostru, precum Fântîna Cadânei și câmpul de luptă a lui Ștefan cel Mare cu tătarii din localitatea Lipnic, atestate documentar, merită a fi scoase în evidență și puse în valoare atât publicului din țară, cât și celui străin.
Ministerul Culturii, prin Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, instituție din subordine, va contribui la realizarea acestei inițiative venite din partea societății civile cu un suport financiar de 17 mii lei, precum și cu acordarea asistenței unui arhitect pentru realizarea schiței de proiect a restaurării acestor monumente.

Deoarece grupul de tineri nu formează o asociație obștească, banii vor fi colectați prin intermediul asociației obștești – Comitetul Național ICOM Moldova, care și-a oferit sprijinul pentru realizarea acestei acțiuni.
otăm că, bătălia de la Lipnic, din 20 august 1469, a fost singura bătălie purtată de către Ștefan cel Mare pe teritoriul Republicii Moldova, care a început în apropierea Fântânei Cadînei, de la marginea Lipnicului. Pe parcursul anilor, acest loc a fost reconstruit doar de câteva ori, ultimul proces de curățare a izvorului datând din anul 1989.2 Comentarii la “Monica Babuc promite să participe personal la restaurarea Fântânei Cadânei din satul Lipnic”

  1. Elena spune:

    Apreciez implicarea ministrului Babuc, a schimbat tota fata ministerului fata de cultura din RM.

  2. Solon spune:

    Ar trebui initial de organizat o conferinta a istoricilor cansacrata acestui eveniment Discutarea sa fie in spiritul conventiilor CE , dar nu al cursului de istorie al VKPb de odinioară Ar trebuie de evidențiat demnitatea voevodului ca raspuns la aroganța fiului hanului făcut captiv de ostenii șefanieni. Aici e chinesența evenimentului. Ștefan a făcut un gest de laudă, la care nu s-ar fi încumetat unii diriguitori corupți din prezent. A ripostat bogdanește l-a îngîmfarea odraslei captive a hanului

Alte articole