Prevenirea reexporturilor ilegale de mărfuri în atenția Guvernului

iulie 23rd, 2014

Menţinerii şi dezvoltării relaţiilor economice cu partenerii tradiţionali, dar și preocuparea Guvernului pentru respectarea regulilor de origine a mărfurilor și prevenirea riscul reexporturilor ilegale de mărfuri, au fost subiectele abordate de vicepremierul Andrian Candu cu delegația Belarus.

Consultările au avut loc în contextul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere, cuprinzând Zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător dintre R. Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA). Iar pentru a răspunde tuturor îngrijorărilor părţii belaruse, ministrul Economiei a asigurat că va fi stabilit un dialog permanent cu partea belarusă, pe toate platformele existente, la toate etapele implementării prevederilor  Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, aşa încât să fie excluse toate barierele în calea comerțului bilateral și a relațiilor economice dintre cele două ţări.

Delegaţia belarusă a vizitat întreprinderile moldo-belaruse de asamblare a tractoarelor şi troleibuselor, dar și s-a arătat interesată să investească în noi uzine în Moldova. Vicepremierul a prezentat oportunităţile de cooperare, oferite de ţara noastră, în domeniul industriei constructoare de maşini pe platforma parcurilor industriale şi a Zonelor Economice Libere.

Potrivit Ministerului Economiei, părțile au convenit să continue practica organizării consultărilor bilaterale și de monitorizare comună a comerțului reciproc, iar în cazul apariţiei unor probleme, să ia imediat măsuri pentru soluţionare a acestora. În acest scop, la necesitate, vor fi create grupuri de lucru sectoriale. De asemenea, părţile au convenit să organizeze, în perioada 24-25 octombrie 2014, la Minsk, a comisiei mixte moldo-belaruse pentru cooperarea comercial-economică.Comments are closed.

Alte articole