Problema gazului trece pe bilaterală

iulie 15th, 2014
Russia si Comisia Europeană planifică o discuție bilaterală, probabil până la finele săptămânii, pentru a pregăti terenul pentru negocieri trilaterale cu implicarea Ucrainei referitor la gazul natural. Deși anterior se intenționa o întâlnire pentru luna curentă, acum tratativele în format Moscova-Kiev-Bruxelles ar putea avea loc potrivit unor prognoze optimiste în luna august, scrie presa international cu referire la surse din cadrul Comisiei.
Günther Herrmann Oettinger, comisarul pentru energetica, și Alexandr Novak, ministrul rus al energiei, vor avea o întrevedere cel mai probabil în următoarele zile pentru a discuta siguranța livrărilor de gaze prin Ucraina, dar și în această țară.
Amintim că RM este dependentă de gazul rusesc, iar tranzitul, la fel ca în multe alte țări europene se efectuează prin Ucraina. Totodată, luna trecută Russia a sistat livrările de gaz către Ucraina, cerând stingerea datoriei și plata în avans. Kievul este nemultumit în principal de prețul solicitat de rusi. Până la această oră tranzitul prin țara vecină decurge în regim normal, dar experții avertizează asupra deteriorării situației în timpul sezonului de încălzire.

 Comments are closed.

Alte articole