Reforma în sănătate criticată de specialiști

august 6th, 2014

Proiectului Legii ocrotirii sănătăți reconfirmă actualul system spitalicesc, dublarea funcțiilor și păstrează confuziile legate de instruirea medicilor consideră directorul Centrului pentru Politici și analize în Sănătate Viorel Soltan.

„Unele documente tehnice elaborate cu suportul partenerilor de dezvoltare menționează spitalele zonale, altele vorbesc despre spitale regionale. Nu este clar dacă se optează asupra unui concept de regionalizare, se dorește crearea zonelor de sănătate sau structura va rămâne intactă și aceasta deoarece proiectul oferă întreg spectrul”, a declarat Viorel Soltan, citat de e-sănătate.md. Potrivit lui, atribuțiile direcțiilor de sănătate se dublează cu cele ale administrației publice locale și ale Ministerului Sănătății, iar spitalele departamentale, în pofida racomandărilor Băncii Mondiale și OMS, sunt păstrate.

„Universitatea de Stat de Medicina și Farmacie este în proces de reformare pentru a îmbunătăți calitatea studiilor medicale. Se discuta tot mai mult despre necesitatea de a aduce o claritate în aspect de relație USMF – spitale, implicarea studenților în practica medicala și încadrarea formală a rezidenților în prestarea serviciilor medicale spitalicești. Oricine s-ar aștepta ca proiectul de lege să reglementeze aceste relații, pe când noul document complică și mai mult lucrurile. Observam aceiași flexibilitate legislativă care, odată adoptată nu va genera rezultate explicite pe domeniul învățământului medical”, conchide Viorel Soltan.

 Comments are closed.

Alte articole