Reforme inteligente cu impact social major

iulie 16th, 2014
 ”Ne dorim o platformă de discuții și angajamente comune, avem nevoie de o conlucrare cu mediul politic și academic pentru a promova reforme intelegente cu impact social major”, a menționat ministrul Valentina Buliga la conferința Națională ”Modernizarea sistemului de asistență socială – imperativ comun”, care a întrunit lideri de opinie, lideri politici, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi parteneri de dezvoltare ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Valentina Buliga a anuțat că obiectivul reformelor începute este reducerea impactului sărăciei prin redirecționarea resurselor disponibile către familiile social vulnerabile, contribuind astfel la incluziunea socială a lor.
Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Igor Corman, a dat asigurări că Legislativul va susține pachetul de legi cu menire socială care va fi votat în timpul cel mai apropiat. ”Susținerea domeniului social este un mesaj important cu care venim în fața cetățenilor pentru că trebuie să le oferim protecție socială sigură” ,a specificat președintele Parlamentului. Igor Corman a punctat și probleme la care mediul politic va atrage atenție. ” Aceste reforme necesită acoperire financiară și în această direcție statul va consolida eforturile pentru a asigura o creștere economică dinamică în viitorii ani. După semnarea Acordului de Asociere cu UE vor fi deschise noi oportunităti pentru businessul moldovenesc- am deschis piața europeană, atragem fonduri europene pentru dezvoltare, atragem investiții străine și succesul nu se va lăsa așteptat”, a menționat Igor Corman.
”Totodată trebuie să fim capabili să reducem economia tenebră, să majorăm disciplina fiscală, să combatem corupția și să facem să funcționeze justiția și atunci vom avea acele resurse pentru a asigura un trai decent fiecărui cetățean”, a accentuat președintele Parlamentului.

În anul 2013 au beneficiat de ajutor social 56 309 familii, iar alte 72 923 – de ajutor pentru perioada rece a anului. În total, numărul familiilor care au beneficiat de cel puțin o plată pe parcursul anului a fost de 112 972 .  În Bugetul de Stat pentru anul curent, întru implementarea programului de Ajutor Social au fost alocate circa 500 milioane lei, alte 254 milioane lei sunt programate pentru ajutorul pentru perioada rece a anului.3 Comentarii la “Reforme inteligente cu impact social major”

  1. Vadim spune:

    Dupa parerea mea domeniul social trebuie sa fie reglementat corect pentru ca modernizarea tarii sa fie una continua. Accentul pus anume pe aceasta ramura este bine primit de catre oameni, si cred eu V.Buliga a adoptat o directie corecta. Facilitarea unor programe sociale, cu noi locuri de munca, cu salaraii avantajoase, cu favorizarea familiior vulnerabile este aspectul evolutiv care trebuie sa fie urmat!

  2. Pavel Surdu spune:

    Moldova a evoluat foarte mult in plan extern, a fost semnat si ratificat Acordul de Asociere, relatii cu state si din afara Europei, benefice pentru tara. Acum trebuie ca sa fie pus accentul pe cel mai important domeniu al tarii, cel social, iar democratii sint decisivi in acest sens. Proiectele cu care se vine sunt o adevarata necesitate si cred eu au o priza buna la toate categoriile de oameni.

  3. Victor Babin spune:

    Din 2009 incoace s-au inregistrat anumite succese in plan social. De pilda, sub gestionea celor de la Ministerul Dezvoltarii si Constructiilor, condus de Raducan, tot din PD, au fost construite mai multe locuinte sociale pentru familiile social-vulnerabile din tara. Astfel de locuinte au fost ridicate la Calarasi, Hincesti, acum se termina constructiile unei astfel de locuinte la Briceni. Deasemenea si pensiile au crescut, asa cum si suporturile sociale. Deci nu putem sa spunem ca in domeniu lucrurile stau rau. Ceva s-a facut, ceva se face inca. Peste noapte lucrurile nu pot fi schimbate.

Alte articole