Rezultatele vizitei oficiale a ministrului Culturii, Monica Babuc, în România

septembrie 12th, 2014

În cadrul vizitei de lucru întreprinse în perioada 11-12 septembrie curent la București, România, ministrul Culturii Monica Babuc a avut intrevederi cu: Kelemen Hunor, ministrul Culturii al României, Lilian Zamfiroiu, președintele Institutului Cultural Român, Răzvan Ioan Dincă, directorul general al Operei Naționale din București.

Subiectele principale abordate în cadrul întâlnirii cu ministrul român al culturii au vizat dinamica relaţiilor de colaborare, consolidarea dialogului la nivel interinstituțional şi trasarea perspective de dezvoltare a unor proiecte comune în domeniul culturii.

Monica Babuc a mulțumit pentru eforturile consolidate din partea României la dezvoltarea relațiilor culturale, menționând recentele evenimente importante: vizita Premierului Victor Ponta și anunțul făcut de susținere financiară de un milion de euro din partea Guvernului României a proiectului de restaurare a Muzeului Național de Artă al Moldovei și construcția Teatrului “B.P.Hașdeu” din Cahul, precum și ocazia de a participa la inaugurarea schimbului cultural între Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chişinău – cel mai amplu schimb cultural între două teatre naţionale.

Demnitarul moldovean a remarcat gradul înalt de colaborare stabilit între instituţiile culturale din Republica Moldova şi România, anual fiind realizate o serie importantă de proiecte, schimburi culturale şi programe de studiu, care vin să sporească gradul de cunoaştere şi îmbogăţire reciprocă. “Constat cu satisfacţie suportul oferit de România  în realizarea unor proiecte şi programe culturale susţinute de Uniunea Europeană, astfel România fiind unul dintre cei mai importanți piloni al parcursului european al Republicii Moldova”, a notat Monica Babuc. Oficialii au discutat despre eventualitatea accederii Republicii Moldova la fonduri europene pentru a purcede la restaurarea unor teatre de la noi, similar experienței României.

În cadrul întrevederii cu ministrul Culturii al României, Kelemen Hunor, au fost abordate și alte subiecte precum: promovarea în comun a elementelor de patrimoniu cultural immaterial în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii; dezvoltarea industriilor culturale, promovarea sectoarelor culturale şi creative pentru creştere economică şi crearea locurilor de muncă; organizarea în următoarea perioadă a instruirilor pentru personalul instituțiilor culturale din Republica Moldova în domeniul scrierii de proiecte și managementul proiectelor culturale; prioritățile pentru noua etapă a Programului Transfrontalier Republica Moldova-România; desfășurarea diverselor evenimente culturale; organizarea în comun a unui concert de operă la Bruxelles, dedicat parcursului european al Republicii Moldova și succesele înregistrate de Republica Moldova în acest parcurs; realizarea unor extensii ale Festivalului “George Enescu” de la Bucuresti la Chisinau pentru anii 2015 și 2017 și o extensie a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” la București; formarea și cercetarea în domeniul culturii; armonizarea cadrului legislativ; suportul tehnic pentru consolidarea instituțiilor de cultură etc.

Vizita oficială la București a ministrului Culturii Monica Babuc a inclus și o întrevedere cu directorul general al Operei Naţionale din Bucureşti, Răzvan Ion Dincă. Oficialul român a prezentat o informație privitor la amplul proiect de modernizare și restaurare a Operei din București, proiect orientat spre nevoile publicului și ale artiștilor. Directorul general al Operei Naţionale din Bucureşti a făcut o invitaţie ministrului Culturii al Republicii Moldova de a participa la deschiderea stagiunii Teatrului Național la sfârșitul lunii octombrie, precum şi la Conferința Operelor Europene la București în anul viitor.

La rândul său, Monica Babuc a lansat invitaţia de a participa la  Festivalul Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu” şi a propus părții române suportul pentru ediţia din 2015.

Părţile au abordat mai multe propuneri de cooperare, proiectul prioritar fiind organizarea în acest an la Chişinău a unui eveniment similar Promenadei Operei, organizat de Teatrul Naţional din București, cusloganul ”Republica Moldova și România – împreună pentru Europa”.

Tot pe parcursul aflării sale la București, Monica Babuc a avut o întâlnire cu Lilian Zamfiroiu, președintele Institutului Cultural Român.

Demnitarul moldovean și-a exprimat aprecierea pentru relaţiile interinstituționale deosebit de bune şi constructive, menționând mai multe proiecte comune, printre care: schimbul cultural între Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chişinău, școala de vară „Istorie și Cinema în Basarabia“, Festivalul de Literatură „Bucureşti – Chişinău – Orheiul Vechi”, Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru  „CLASSFEST”.

Președintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, a afirmat că vor continua susținerea prioritară a proiectelor culturale în Republica Moldova, subliniind că un accent important va fi acordat reluării finanțării edițiilor periodice din Republica Moldova.

Oficialii au susținut ideea organizării în comun a unor conferințe axate pe problemele și provocările cu care se confruntă domeniul culturii, un prim proiect fiind organizarea unei conferințe orientată pe problemele dezvoltării industriilor culturale, experiența României și a țărilor UE.

În cadrul vizitei, ministrul Culturii Monica Babuc, alături de omologul său român, au participat în seara zilei de 11 septembrie la inaugurarea turneului „Teatru românesc la Bucureşti şi Chişinău”, unde Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a prezentat spectacolul „Amorul dănţuie şi feste joacă” după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilache. Spectacolul, într-o admirabilă distribuție, s-a bucurat de un enorm succes.

În debutul spectacolului ministrul culturii Monica Babuc și-a exprimat profunda recunoștință față de Guvernul României pentru susținerea unui număr important de proiecte culturale în Republica Moldova, reiterând aportul substanțial la restaurarea Muzeului Național de Artă al Moldovei și construcția Teatrului Republican Muzical Dramatic “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.

La eveniment a participat și ministrul de Externe al României, Titus Corlățean.Un comentariu la “Rezultatele vizitei oficiale a ministrului Culturii, Monica Babuc, în România”

  1. Sorin spune:

    Romania participa activ la promovarea patrimoniului cultural iar Modul inca care d-na Ministru abordeaza acest subiect ,ofera posbilitatea p/u o colaborare mult mai strinsa

Alte articole