Sancțiunile politice rusești nu vor opri Moldova

iulie 30th, 2014

”Faptul că ne-am pomenit acum în situaţia că Federaţia Rusă ne sancţionează politic pentru decizia noastră de a ne integra în Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă că noi trebuie să renunţăm la ceea ce este mai important şi la unica soluţie pentru ţara noastră doar de teama unor probleme pe termen scurt pe care le avem acum.”, a declarat Igor Corman, președintele Parlamentului.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, spikerul a anunțat că sancțiunile politice, lipsite de temei economic și commercial confirmă decizia corectă a Moldovei. ”Prin ce Federaţia Rusă ar fi putut să ajute Moldova? Uniunea Europeană, în cazul în care implementăm modelul european, ne ajută puternic financiar, prin expertiză. Federaţia Rusă nu ajută cu nimic, dar ne dă din deget şi ne sancţionează în cazul în care noi mergem pe această cale. Lucrurile sunt evidente, cu atât mai mult că Federaţia Rusă este şi ea membru al Acordului de Comerţ Liber în cadrul CSI, este şi ea membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi noi vom folosi toate pârghiile legale pe care le avem”, afirmă Corman.

Președintele Parlamentului a anunțat că nici Belarus, nici Kazahstan, nici Ucraina nu se aliniază la decizia Moscovei. ”Nu avem altă cale decât să rezistăm în aceste timpuri grele, dar dacă punem pe cântar, nu avem ce cântări. Oricum, decizia de a merge spre Uniunea Europeană este una mult prea importantă în comparaţie cu aceste greutăţi prin care trecem noi acum. Ele sunt dureroase mai ales pentru cei care sunt vizaţi, pentru producătorii noştri care au investit mulţi bani şi acum nu au unde să-şi vândă produsele”, a specificat președintele Legislativului.

Potrivit lui, tocmai de aceea trebuie să facem tot ce ne stă în puteri, şi chiar mai mult, ca să-i ajutăm să-şi vândă produsele pe alte pieţe, unde sunt reguli clare de joc, pe piaţa europeană, în alte ţări, unde astfel de decizii politice nu sunt posibile. Dar în paralel, pe termen scurt, în acest an, ca ei să supravieţuiască, trebuie să fie compensate pierderile, inclusiv cu sprijinul UE.

Totodată, Igor Corman a accentuat că dialogul cu Federația Rusă trebuie continuat.Comments are closed.

Alte articole