Scandal uriaş! O anchetă a jurnaliştilor din mai multe țări arată că Platon foloseşte Moldova pe post de spălătorie de bani

august 22nd, 2014

Portalul www.rise.md publică o anchetă jurnalistică în care devoalează o amplă operațiune de spălare de bani în spațiul ex-sovietic, inclusiv Republica Moldova. Principalii ”actori” ai spălării de bani pe teritoriul Republicii Moldova erau firmele-fantomă care aveau misiunea să scape urma proprietarilor reali ai banilor negri, judecătorii care emiteau decizii de legalizare a unor împrumuturi false și o bancă care accepta ca banii ”spălați” să intre prin conturile sale.

Schema de spălare a banilor a funcționat între 2010 și 2014, perioadă în care în Republica Moldova s-au realizat peste 50 de ordonanțe judecătorești privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive, a căror sumă totală s-a ridicat la aproximativ 20 de miliarde USD, o sumă uriașă pentru țara noastră.

În ceea ce privește banca care a permis legalizarea banilor negri prin Republica Moldova, aceasta este – potrivit anchetei www.rise.md – Moldindconbank, despre care există indicii clare că e controlată de omul de afaceri Veaceslav Platon.

De altfel, despre implicarea unor judecători în operațiuni de spălare a banilor s-a vorbit în vara aceasta, când Guvernul Leancă și-a asumat răspunderea pe un pachet de legi între care figura și cea privind „Ridicarea imunității judecătorilor pentru infracțiunile de spălare de bani și de îmbogățire ilicită”.

Foarte interesant este faptul că motivul principal pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pentru acest pachet de legi a fost blocajul survenit la Comisia de economie, buget și finanțe a Parlamentului, condusă de Veaceslav Ioniță. Atunci, presa națională a speculat pe seama faptului că Veaceslav Ioniță a încercat să facă jocurile omului de afaceri Veaceslav Platon.

Mai multe detalii gasiti pe http://www.rise.md/articol/operatiunea-ruseasca-the-laundromat/

Sursa: HotnewsComments are closed.

Alte articole