Sistemul electoral mixt rămâne pe agenda politică

iulie 28th, 2014

Schimbarea sistemului electoral proportional pe unul mixt rămâne pe agenda politică, a anunțat liderul PDM Marian Lupu, la o conferință de presă, cu mențiunea că asupra documentului se va reveni după alegeri.

Marian Lupu a insistată că noul system ar responsabiliza clasa politică și ar pune în contact mai bun deputații cu alegătorii.

Amintim că anterior un proiect de leger privind schimbarea sistemului electoral a fost înregistrat în Parlament de fostul prim vicepreședinte PD, Vlad Plahotniuc. Proiectul prevedea ca la următorul scrutin alegătorii să voteze nu doar partidele, ci şi persoanele concrete din circumscripții. Mai exact 51 de deputaţi urmau să fie aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi 50 – în circumscripțiile uninominale. Anul trecut iniţiativa a fost votată de 63 de legislatori, inclusiv fracţiunea PLDM. Însă, după decizia Curţii Constituţionale, după care liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, nu a mai putut candida la şefia Guvernului, PLDM s-a aliat cu PCRM şi împreună au anulat votul asupra proiectului sistemului electoral mixt. Liberal-democraţii au recunoscut atunci că Partidul Democrat a condiţionat formarea Guvernului cu votarea mai multor proiecte.

Ulterior proiectul a fost amânat în urma sugestiei Comisiei de la Veneția care s-a arătat îngrijorată de perspectiva modificării sistemului electoral cu un an până la alegerile parlamentare. Atunci PDM a anunțat că nu renunță la initiativă, urmând să revină asupra acesteia după scrutinul din toamnă.

 2 Comentarii la “Sistemul electoral mixt rămâne pe agenda politică”

  1. Maxim spune:

    Daca staul Republica Moldova tinde sa fie democrat, atunci acest proiect de lege este pur si simplu obligatoriu, alegatorul trebuie sa stie concret pentru cine voteaza si nu am sa ma mir daca comunistii se vor opune in privinta adoptarii proiectului dat, de fapt ca de obicei.

  2. Oleg Ursan spune:

    Cel mai bun scrutin pentru alegerea reprezentantilor este acel mixt, deoarece numai asa vom alege acea persoana pe care o cunoastem si in care avem incredere, persoana demna de a avea i functie si de reprezenta interesul oamenilor. Iar daca nu se va ispravi atunci va ramane la indemina oamenilor sa-l destituie din functie si sa-l aleaga pe cel competent. Eu personal sint pentru acest scrutin!!!

Alte articole