STUDIU: Bebeluşii pot învăţa cuvinte înca din burtica mamei

februarie 11th, 2014

Se pare ca bebelusii au abilitatea de a-si aminti cuvinte si sunete pe care le-au auzit cand inca erau in burtica mamei. Asa spun cercetatorii de la Universitatea din Helsinki, care au efectuat anul trecut un studiu pe aceasta tema.

Potrivit studiului, pe masura ce fatul creste in burtica mamei, el poate auzi sunetele din jurul sau. Si lucrurile nu se opresc aici – fatul poate intelege cuvintele indeajuns de bine pentru a si le aminti dupa nastere, scrie sfatulparintilor.ro.

Iata cum functioneaza acest lucru: zona creierului responsabila cu procesarea sunetelor incepe sa functioneze in ultimul trimestru al sarcinii, iar sunetele ajung destul de bine la bebelus prin abdomenul mamei. Ca sa iti dai seama cam cum aude puiul tau ceea ce spui, incearca sa-ti pui mana la gura si sa vorbesti – la fel ajung pana la el cuvintele tale, ritmul vorbirii, dar si cel al muzicii.

Ca bebelusul isi poate apoi aminti cuvintele nu e de mirare. Odata ce auzim un sunet, daca e repetat destul de mult, ne formam o amintire a lui, care este activata de fiecare data cand auzim sunetul din nou. Aceasta amintire grabeste recunoasterea sunetelor si poate fi detectata ca un tipar al undelor cerebrale, chiar si in cazul unui bebelus care doarme.

Un test inventiv

Echipa care a efectuat studiul le-a dat femeilor insarcinate o inregistrare pe care sa le-o puna micutilor s-o asculte de cateva ori pe saptamana, in ultimele luni de sarcina, pe inregistrare fiind inclus un cuvant inventat, respectiv „tatata“, ce se repeta de mai multe ori, fiind intercalat cu muzica. Pana la nastere, bebelusii au auzit cuvantul inventat, in medie, de peste 25.000 de ori. Si, cand au fost testati, dupa nastere, creierele lor au recunoscut cuvantul, dar si variatiile sale. De cealalta parte, micutii din grupul de control nu au recunoscut cuvantul.

Bebelusii care au ascultat inregistrarea au prezentat semne cerebrale de recunoastere a vocalelor si a schimbarii de tonalitate, iar semnalul a fost cel mai puternic la micutii ale caror mame au pus inregistrarea cel mai des. Acest lucru a demonstrat ca fatul poate invata informatii mai detaliate decat se credea anterior.

Să îi pun bebeluşului muzică la căşti?

Doar pentru ca bebelusii au abilitatea de a invata cat sunt inca in burtica mamei, nu inseamna ca muzica sau inregistrarile ce contin franturi de limbaj il vor face pe micut mai destept. Nu exista dovezi clare ca supra-stimularea ofera vreun beneficiu pe termen lung.

De fapt, nu e o idee tocmai buna sa iti tii castile pe abdomen ca puiul tau sa poata asculta muzica sau diverse sunete. Aceasta practica ridica o serie de probleme, deoarece poate supra-stimula urechea fatului, dar si creierul acestuia, care este in plina dezvoltare. Prea mult zgomot poate deranja sistemul auditiv si poate intrerupe ciclurile de somn ale micutului.Alte articole