SURPRIZE, SURPRIZE sau EVIDENT – NEVEROSIMIL? Despre sondajul CBS-AXA

august 12th, 2014

Punct de sprijin

Nu e vorba de emisiunea Andreei Marin și participarea primarului nostru general la acest show. Vin alegerile. Ca de obicei, a început războiul sondajelor. Astăzi, a fost prezentat un sondaj de opinie efectuat de CBS-AXA, în colaborare cu IPP și ziarul „Panorama”.

Nu voi comenta rezultatele întrebărilor tradiționale, cum ar fi direcția în care se mișcă țara, problemele cu care se confruntă cetățenii etc. Pentru că acestea în linii mari coincid cu datele altor sondaje. Am comentat în materialul precedent rezultatele prezentate de IRI și sondajul AXA nu aduce nimic nou în acest sens. Întrebările privind diferendul transnistrean și rolul femeilor în politică comandate de IPP tot nu le voi comenta.

Mă voi referi doar la întrebările comandate de ziarul „Panorama” și comentate de reprezentantul acestuia. În primul rând, îmi exprim satisfacția că mass-media noastră începe să comande sondaje. Anterior și ziarul „Timpul”, și agenția „IPN” au mai comandat sondaje. Intrăm în lumea civilizată. În care un „New York Times” comandă sondaje. Ar trebui să ne bucure acest fapt, pentru că starea financiară a mass-media noastre se îmbunătățește. Cresc tirajele, numărul de abonați, publicitatea. Unii, mai chițibușari, ar putea insinua că rezultatul unui personaj politic trezește anumite dubii. Chit că în materialul care a fost publicat pe site-ul ziarului „Panorama” încă până la încheierea prezentării acestuia a apărut și titlul respectiv – „5 partide trec în Parlament!”. Iar despre rolul titlurilor am scris data trecută. Primul cuvânt-cheie în materialul respectiv este Renato Usatîi. No comment.

Surpriza cea mare o constituie opțiunile electorale ale cetățenilor. Și dacă toate sondajele precedente ne arată clar că în R. Moldova doar 5-6 persoane au rating electoral, iar ceilalți politicieni sunt în limitele marjei de eroare, iată că la aceștia se mai adaugă unul – ați ghicit, Renato Usatîi! Și nu apare oarecum, ci deodată pe locul 3 (!) în topul politicienilor! Iată cum arată clasamentul (răspunsul spontan la întrebarea deschisă – în cine din politicieni aveți cea mai mare încredere?):

 1. Voronin – 13,3%
 2. Leancă – 9,2%
 3. Usatîi – 4,6%
 4. Chirtoacă – 4,1%
 5. Lupu – 4,1%
 6. Filat – 3,8%

Deci, Chirtoacă, Lupu și Filat, care au ani buni în politica moldovenească și sunt mereu în top, sunt devansați lejer de un novice.

La partide e și mai interesant. Dacă alegerile ar fi duminica viitoare, în Parlament, după cum ne sugerează „Panorama”, ar intra 5 partide cu următoarele rezultate:

 1. PCRM – 36%
 2. PLDM – 21%
 3. PD – 11%
 4. PL – 10%
 5. PN (Renato Usatîi) – 10%

Aici vom remarca rezultatul (incredibil, cum afirmă unii experți), dar și denumirea cu care figurează în sondaj ultimul pretendent. Partidul Nostru, din câte știm, nu este înregistrat și nu poate fi concurent electoral, rămânând, deocamdată, PPR. Este adevărat că Usatîi a anunțat că se va înregistra sub denumirea fie Partidul lui Renato Usatîi, fie va forma cu cineva (posibil cu socialiștii) un bloc electoral în numele lui Renato Usatîi. Cert e că, pe moment, nu se știe cum se va numi, iar în listele electorale figurează doar denumirea și sigla partidului. Ei, iată că autorii sondajului au avut grijă să pună numele viitorului lider în paranteze (ceea ce nu se face în sondajele corecte).

La întrebarea unei ziariste – cum se explică faptul creșterii vertiginoase a lui Usatîi?, reprezentantul ziarului a explicat că a văzut datele sondajelor IRI și NDI comandate de Guvernul SUA și că acolo cifrele sunt similare. Ceea ce nu este adevărat. Acolo, Usatîi acumulează maximum 4-5% (și acesta cu adevărat e un rezultat bun!), dar nicidecum nu 10%.

Am început-o cu emisiunea „Surprize, Surprize”. Probabil, mai corect era să zic de o altă emisiune televizată – „Evident – Neverosimil”.

Până la alegeri vom mai vedea încă multe sondaje. Cu multe surprize și rezultate neverosimile. Problema e că, deși este un procedeu folosit pe larg de actorii politici pentru a-și crește ratingul, acesta practic nu influențează rezultatul real. Pentru că din sondaje (se spune tot în sondaje) se informează doar 2-3% din cetățeni. Sondajele sunt doar un instrument pentru a analiza și eventual a corecta comportamentul electoral. Cea mai importantă fiind activitatea partidului. În caz contrar, ar fi prea simplu – la ce îți mai trebuie partid, membri, activități, dacă poți sponsoriza câteva concerte și acte de caritate ca să urci direct în Parlament?

P.S. Personajul unei povestiri a lui Mihail Zoșcenko, un preot, la finalul conversației cu o băbuță, rămâne debusolat și își pune întrebarea: dar poate Dumnezeu într-adevăr nu există? Și totul e doar chimie?

Sursa: ZiarulnationalComments are closed.

Alte articole