Tănase:nici dlui Filat şi nici PLDM nu le-a fost încălcat nici un drept garantat de Convenţia Europeană

iulie 18th, 2014

Indiferent de argumentele CEDO, un lucru este cert: nici dlui Filat şi nici PLDM nu le-a fost încălcat nici un drept garantat de Convenţia Europeană.”Indiferent de argumentele CEDO, un lucru este cert: nici dlui Filat şi nici PLDM nu le-a fost încălcat nici un drept garantat de Convenţia Europeană, a declarat pentru Europa Liberă Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale.

Potrivit lui Tănase, în cazul în care Curtea constată o minimă aparenţă de încălcare a unui drept garantat de Convenție, cererea este declarată admisibilă, după care Curtea pronunță o soluție pe fond. ”De cele mai dese ori, Curtea examinează admisibilitatea concomitent cu fondul. În cazul în care Curtea constată că în mod evident nu a avut loc nici o încălcare, plângerea este declarată inadmisibilă. Cererile mai pot fi declarate inadmisibile din considerente  de procedura: ratione materiae, ratione personae, ratione temporis (rațiuni de competență materială, calitate a persoanei și respectarea termenelor de procedură). Nu avem de unde să cunoaștem care au fost argumentele Curții Europene pentru a respinge această plângere, prin urmare riscăm să intrăm în zona supozițiilor”, afirmă președintele CC.

Totodată demnitarul a subliniat că hotărârea Curţii nu se referă la domnul Filat. Este o hotărâre prin care Curtea, interpretând Constituţia, a stabilit un principiu: „Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile”. Curtea stabileşte anumite principii nu pentru a fi aplicate unor persoane, ci pentru a putea trata anumite situaţii prezente şi viitoare».Comments are closed.

Alte articole