Titus Corlățean cere contracararea restricțiilor comerciale impuse RM de Rusia

iulie 23rd, 2014

Ministrul afacerilor externe al României, Titul Colățean a făcut apel la acordarea de sprijin deplin pentru contracararea unor astfel de măsuri care pot afecta economiile statelor care au semnat AA/DCFTA, menţionând recenta interzicere totală de către Federaţia Rusă, a importurilor de legume şi fructe din Republica Moldova.

Solicitarea a fost formulate la Reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic, care s-a desfăşurat la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe. Șeful diplomației române a susținut, în context, extinderea Grupului UE de sprijin şi asistenţă pentru implementarea Acordurilor de Asociere de către Ucraina şi pentru Republica Moldova şi Georgia.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat faptul că România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat aceste Acorduri, ca dovadă a angajamentului clar atât în sprijinul statelor partenere, cât şi faţă de UE şi a pledat pentru ratificarea de către celelalte state membre şi pentru aplicarea provizorie cât mai rapidă a AA/DCFTA cu R. Moldova, Georgia şi Ucraina.

Totodată, ministrul afacerilor externe a reiterat importanţa diferenţierii şi a principiului „more for more” în dezvoltarea viitoare a Parteneriatului Estic şi a susţinut aplicarea acestora în relaţiile bilaterale cu statele partenere, cu luarea în considerare, a nevoilor şi ambiţiilor fiecărui stat partener în parte.

Ministrul Titus Corlăţean a exprimat sprijinul pentru parcursul european al statelor Parteneriatului Estic, cu sublinierea necesităţii acordării unei perspective europene clare pentru acele state partenere care au semnat AA/DCFTA, cu accent pe Republica Moldova. În acest sens, a subliniat faptul că o perspectivă europeană clară este atât necesară cât şi binemeritată, fiind cel mai relevant şi eficient impuls pentru continuarea reformelor interne în aceste ţări.

 Comments are closed.

Alte articole