Alexandru Tănase: Modificarea Constituției nu se face peste noapte, la final de mandat

septembrie 22nd, 2014

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, vorbește despre situațiile diferite din 2010 și 2014 când magistrații de la CC au luat hotărâri distincte față de organizarea unui referendum constituțional. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuniiAlb&Negru de la UNIMEDIA.

„În 2010 am avut o situație total diferită. Când s-a solicitat avizul Curții nu era stabilită data alegerilor, astăzi noi avem deja stabilit acest lucru. Atunci proiectul care a fost prezentat nu conținea o întrebare, era doar textul legii. În 2010, proiectul de lege viza doar problema alegerii șefului statului prin vot direct, nici într-un caz nu se discuta despre alte modificări. Atunci se discuta despre un singur articol, acum s-a venit cu 5 articole, ceea ce este inadmisibil, deoarece o persoană poate fi de acord cu modificarea unui articol, dar poate să nu fie de acord cu modificarea altui articol”, a punctat președintele CC.

Tănase mai crede că aceste limitări din legislația R. Moldova au anumite scopuri bine determinate. „Este o reglementare destul de interesantă în Codul Electoral care vorbește despre 60 de zile până la alegeri și 60 de zile după alegeri, termen în care poate fi organizat un referendum. Aceste limitări au un singur scop: Constituția trebuie să rămână un document rigid, pe care să nu îl poți modifica peste noapte și este vorba despre libera formare a opiniei alegătorilor care trebuie să știe ce votează”.

Invitatul a sugerat că modificarea Constituției nu ar trebui să se facă la final de mandat. „Actorii politici trebuie să acționeze în spiritul loialității față de Constituție. Ei trebuie să înțeleagă că modificarea Constituției este o procedură care implică discuții, pe care nu o poți face peste noapte, la sfârșit de mandat, cu votul a 27 de persoane care trebuie să adopte o hotărâre de Parlament”, a conchis sursa.

Amintim că, astăzi, 22 septembrie, Curtea Constituțională a decis că proiectul de hotărâre pentru organizarea unui referendum republican privind modalitatea de alegere a președintelui, care urma să fie organizat în ziua alegerilor, nu poate fi înaintat Parlamentului, pe motiv că acesta nu respectă procedural normele constituționale.Comments are closed.

Alte articole